2016-09-08 10:18

2016-09-08 10:18

Mustig höst för Bibbi

VÄSTRA ÄMTERVIK: Planerar att fortsätta att utveckla verksamheten

Året har bjudit på en äppelskörd ut över det vanliga och Bibbi Kringlund har bokstavligen händerna fulla för tillfället.
– Jag har blivit helt nedringd av folk som vill komma hit med äpplen, säger hon.

I tre år har Bibbi mustat äpplen i sitt kök vid Kålsgården i Västra Ämtervik. Det som började som ett litet test har snabbt växt till ett fullbokat äppelmusteri.

– Eftersom jag jobbar med catering och vinprovning så kändes steget till att börja musta inte speciellt långt. Det är väldigt roligt när folk kommer med sin egenodlade frukt för att få den mustad, säger Bibbi Kringlund.

Investerar i köket

Hon säljer även äppelmust från sitt egna kök, Kulinarika, och det finns tankar om att utveckla verksamheten.

– Jag har precis fått in en ny mustmaskin som kommer att göra arbetet mycket mer effektivt. Jag gillar att experimentera och har lite idéer om hur man kan utveckla musteriet och den nya maskinen är en del av det.

Steg för steg

Processen i musteriet går till som följer: Först tvättas och sorteras frukten, för att sedan hamna i krossen. Efter att allt mosats, står frukten en stund för att lösgöra vätska. Sen in i hydropressen, där frukten pressas på must som rinner ner i en behållare. Därefter är det fritt fram att dricka den nypressade äppelmusten eller låta den pastöriseras för att få en längre hållbarhet.

Revolution

Att det har blivit ett ökat intresse för mustning, med flera små musterier, är något som Bibbi noterat.

– Det är jätteroligt att det görs någonting med frukten i stället för att bara slänga den. Äpplen är Värmlands svar på vindruvan, så det är bra att vi tar till vara på dem, säger hon.

En stor faktor till mustningens framfört är en enklare hantering.

– Bag-in-box-förpackningarna har revolutionerat processen. I stället för att tappa upp musten i glasflaskor eller liknande. Det blir mycket smidigare, både för konsumenten samt tillverkaren, säger hon.

Sommaren, som är den mest hektiska tiden för Bibbi, börjar lida mot sitt slut.

– Till hösten kommer det att bli mer tid till vinprovning och skrivande, säger Bibbi.

Har du något kommande projekt för ditt skrivande?

– Nej inte direkt, jag har precis sagt upp mig från Vin & Bar journalen som jag skrivit för i åtta år. Det kan vara en paus, men det blir lite förändring på den fronten.

I tre år har Bibbi mustat äpplen i sitt kök vid Kålsgården i Västra Ämtervik. Det som började som ett litet test har snabbt växt till ett fullbokat äppelmusteri.

– Eftersom jag jobbar med catering och vinprovning så kändes steget till att börja musta inte speciellt långt. Det är väldigt roligt när folk kommer med sin egenodlade frukt för att få den mustad, säger Bibbi Kringlund.

Investerar i köket

Hon säljer även äppelmust från sitt egna kök, Kulinarika, och det finns tankar om att utveckla verksamheten.

– Jag har precis fått in en ny mustmaskin som kommer att göra arbetet mycket mer effektivt. Jag gillar att experimentera och har lite idéer om hur man kan utveckla musteriet och den nya maskinen är en del av det.

Steg för steg

Processen i musteriet går till som följer: Först tvättas och sorteras frukten, för att sedan hamna i krossen. Efter att allt mosats, står frukten en stund för att lösgöra vätska. Sen in i hydropressen, där frukten pressas på must som rinner ner i en behållare. Därefter är det fritt fram att dricka den nypressade äppelmusten eller låta den pastöriseras för att få en längre hållbarhet.

Revolution

Att det har blivit ett ökat intresse för mustning, med flera små musterier, är något som Bibbi noterat.

– Det är jätteroligt att det görs någonting med frukten i stället för att bara slänga den. Äpplen är Värmlands svar på vindruvan, så det är bra att vi tar till vara på dem, säger hon.

En stor faktor till mustningens framfört är en enklare hantering.

– Bag-in-box-förpackningarna har revolutionerat processen. I stället för att tappa upp musten i glasflaskor eller liknande. Det blir mycket smidigare, både för konsumenten samt tillverkaren, säger hon.

Sommaren, som är den mest hektiska tiden för Bibbi, börjar lida mot sitt slut.

– Till hösten kommer det att bli mer tid till vinprovning och skrivande, säger Bibbi.

Har du något kommande projekt för ditt skrivande?

– Nej inte direkt, jag har precis sagt upp mig från Vin & Bar journalen som jag skrivit för i åtta år. Det kan vara en paus, men det blir lite förändring på den fronten.

  • Robert Nilsson