2016-08-25 16:32

2016-08-25 16:32

"En otvungen samvaro"

SUNNE: På Anhörigcafét finner man stöd i varandra

Många människor hamnar vid någon tidpunkt i livet i en situation där man lever i en nära relation med någon som behöver särskilt stöd. Ändå är det lätt att känna sig ensam om det. På Anhörigcafét träffas varje tisdag ett antal personer som tillsammans känner sig mindre ensamma.

Ewa Skoglund är anhörigsamordnade i kommunen och initiativtagare till cafét, som haft öppet varje tisdag sedan 2008.

– Antalet besökare varierar en del, men det är väl 10-15 personer som kommer stadigt. Det är också lagom för lokalen.

Alla välkomna

Med anhörig menas i sammanhanget en person vars partner eller annan familjemedlem behöver särskilt stöd eller vård. I de flesta fall handlar det om demenssjukdom eller andra åkommor som drabbar äldre, men det kan också handla om till exempel missbruk, psykisk ohälsa eller funktionsnedsättningar.

– Jag frågar inte vad din anledning är, utan känner du dig som en drabbad anhörig är du välkommen hit, säger Ewa Skoglund.

Nya vänskaper

Konceptet för Anhörigcafét är enkelt: man kommer hit, fikar och pratar. Ibland sker även andra inbokade aktiviteter, som föreläsningar eller att man lagar mat tillsammans. Syftet är inte att cafét ska innehålla några konkreta stödsamtal som sådana, men det blir ändå det i praktiken.

– Många i det här gänget har varit här sedan starten, känner varandra och är i liknande situationer. De pratar med varandra om allt möjligt, både det som handlar om deras situationer och allt möjligt annat.

En andningspaus

Det är samtal som gör gott, säger många av deltagarna

– Det är gôtt att sätta sig här och bara vara, säger Barbro Åkerlund, som började gå till cafét när hennes man blev sjuk.

Gerald Larsson har gått till Anhörigcafét regelbundet sedan ett år tillbaka, då hans fru flyttade till Brogårdens demensboende. Gemenskapen som träffarna ger är värdefull för honom.

– Personalen inom äldrevården i kommunen är fantastisk. Det finns inte ett ont ord att säga om dem. Men jag brukar säga det till min fru att ”du har personalen runt dig hela tiden, medan jag är ensam hemma”, säger Gerald Larsson

Anhörigcafét blir därför ett komplement till äldrevården. För sjukdomar och ohälsa påverkar långt fler än den drabbade individen.

Förnämligt

David Myrehed kallar Anhörigcafét för ”en otvungen samvaro”.

– Det är alltid trevligt att träffa folk; jag vill inte vara en ensamvarg bara för att jag blivit ensam på äldre dagar. Det är fantastiskt att en sådan här träffpunkt finns och undrar om alla kommuner har en sådan. Det är ett förnämligt initiativ.

Ewa Skoglund är anhörigsamordnade i kommunen och initiativtagare till cafét, som haft öppet varje tisdag sedan 2008.

– Antalet besökare varierar en del, men det är väl 10-15 personer som kommer stadigt. Det är också lagom för lokalen.

Alla välkomna

Med anhörig menas i sammanhanget en person vars partner eller annan familjemedlem behöver särskilt stöd eller vård. I de flesta fall handlar det om demenssjukdom eller andra åkommor som drabbar äldre, men det kan också handla om till exempel missbruk, psykisk ohälsa eller funktionsnedsättningar.

– Jag frågar inte vad din anledning är, utan känner du dig som en drabbad anhörig är du välkommen hit, säger Ewa Skoglund.

Nya vänskaper

Konceptet för Anhörigcafét är enkelt: man kommer hit, fikar och pratar. Ibland sker även andra inbokade aktiviteter, som föreläsningar eller att man lagar mat tillsammans. Syftet är inte att cafét ska innehålla några konkreta stödsamtal som sådana, men det blir ändå det i praktiken.

– Många i det här gänget har varit här sedan starten, känner varandra och är i liknande situationer. De pratar med varandra om allt möjligt, både det som handlar om deras situationer och allt möjligt annat.

En andningspaus

Det är samtal som gör gott, säger många av deltagarna

– Det är gôtt att sätta sig här och bara vara, säger Barbro Åkerlund, som började gå till cafét när hennes man blev sjuk.

Gerald Larsson har gått till Anhörigcafét regelbundet sedan ett år tillbaka, då hans fru flyttade till Brogårdens demensboende. Gemenskapen som träffarna ger är värdefull för honom.

– Personalen inom äldrevården i kommunen är fantastisk. Det finns inte ett ont ord att säga om dem. Men jag brukar säga det till min fru att ”du har personalen runt dig hela tiden, medan jag är ensam hemma”, säger Gerald Larsson

Anhörigcafét blir därför ett komplement till äldrevården. För sjukdomar och ohälsa påverkar långt fler än den drabbade individen.

Förnämligt

David Myrehed kallar Anhörigcafét för ”en otvungen samvaro”.

– Det är alltid trevligt att träffa folk; jag vill inte vara en ensamvarg bara för att jag blivit ensam på äldre dagar. Det är fantastiskt att en sådan här träffpunkt finns och undrar om alla kommuner har en sådan. Det är ett förnämligt initiativ.