2016-08-05 09:49

2016-08-05 09:49

"Det har bara varit kärlek"

SUNNE: Festivalen levde upp till alla förväntningar

Arrangörerna ville att Västanå Folk festival skulle bli en samlingspunkt för alla som vill höra bra musik, ha trevlig samvaro och ta med sig en skön känsla hem. Efter premiärupplagan konstaterar de att de har lyckats.
– Vi är otroligt överväldigade och tacksamma, säger Sophia Stinnerbom.

Det är en trött men väldigt glad arrangör som talar med Fryksdalsbygden på onsdagen.

– Det har varit väldigt, väldigt roligt. Jag har haft så fullt upp med de stora konserterna att jag inte har hunnit med så mycket annat, men alla jag har pratat med har bara haft positiva saker att säga. Folk gick runt i ett kärleksfullt lyckorus, säger Sophia Stinnerbom.

Över 1000

Båda de stora konserterna med Magnus Stinnerbom och Västanå orchestra med vänner på måndags- respektive tisdagskvällen var utsålda. Övriga programpunkter med intimkonserter och workshop saknar Sophia exakta deltagarsiffror för, men uppger att det var åtminstone över 1000 besökare på festivalen.

Hade ni förväntat er så många besökare?

– Det vi framför allt undrade över var väl vilken publik som skulle komma. På förra årets folkmusikkonsert var det många ”vanliga” besökare som kom. Dem lyckades vi behålla i år, samtidigt som det även kom många besökare som själva är musiker. En del visste vad de kunde förvänta sig, andra hade ingen aning. Men det vi ville var att alla skulle få höra bra musik, äta bra mat, ha trevligt och ha med sig en positiv känsla i kroppen. Det känns som att alla vi träffade kände just så, och det är vi extremt glada för.

Varför blev det så bra?

– Vi är ett enormt crew, världens bästa på det tekniska, bakom detta, annars hade det aldrig gått vägen. Och vi fick hit Sveriges absoluta topp av folkmusiker.

Hur var publiken då?

– Jättebra, helt underbar! Det har bara varit kärlek.

Kan bli tradition

Sophia berättar att hon till och med kände lite separationsångest i den sista låten som hon spelade på tisdagskonserten. I tankarna finns redan planer om en uppföljare nästa år.

– Det känns som att det kommer att bli så.

Det är en trött men väldigt glad arrangör som talar med Fryksdalsbygden på onsdagen.

– Det har varit väldigt, väldigt roligt. Jag har haft så fullt upp med de stora konserterna att jag inte har hunnit med så mycket annat, men alla jag har pratat med har bara haft positiva saker att säga. Folk gick runt i ett kärleksfullt lyckorus, säger Sophia Stinnerbom.

Över 1000

Båda de stora konserterna med Magnus Stinnerbom och Västanå orchestra med vänner på måndags- respektive tisdagskvällen var utsålda. Övriga programpunkter med intimkonserter och workshop saknar Sophia exakta deltagarsiffror för, men uppger att det var åtminstone över 1000 besökare på festivalen.

Hade ni förväntat er så många besökare?

– Det vi framför allt undrade över var väl vilken publik som skulle komma. På förra årets folkmusikkonsert var det många ”vanliga” besökare som kom. Dem lyckades vi behålla i år, samtidigt som det även kom många besökare som själva är musiker. En del visste vad de kunde förvänta sig, andra hade ingen aning. Men det vi ville var att alla skulle få höra bra musik, äta bra mat, ha trevligt och ha med sig en positiv känsla i kroppen. Det känns som att alla vi träffade kände just så, och det är vi extremt glada för.

Varför blev det så bra?

– Vi är ett enormt crew, världens bästa på det tekniska, bakom detta, annars hade det aldrig gått vägen. Och vi fick hit Sveriges absoluta topp av folkmusiker.

Hur var publiken då?

– Jättebra, helt underbar! Det har bara varit kärlek.

Kan bli tradition

Sophia berättar att hon till och med kände lite separationsångest i den sista låten som hon spelade på tisdagskonserten. I tankarna finns redan planer om en uppföljare nästa år.

– Det känns som att det kommer att bli så.