2016-07-12 08:32

2016-07-12 08:32

Verk med svenska rötter

VÄSTRA ÄMTERVIK: "Sverige är en del av mig och det ser man i mina tavlor"

På Sillegården ställer Christina Sauer ut sina grafiska verk. Den tyska konstnärinnan gör sin andra utställning i Sverige och konstverken kopplas till hennes svenska rötter.
– Sverige är mitt liv, jag har varit här varje år sedan jag varit liten, säger Christina Sauer.

För tio år sedan hade hon sin senaste utställning i Sverige. Nu har hon sin andra separatutställning med grafiska former hämtade från den svenska naturen. Christina Sauer använder sig av naturliga redskap för att framkalla en spänning mellan skogens oförädlade linjer och grafikens stilrena uttryck. Även utställningslokalen fylls av olika former och uttryck för att skapa ett mer levande rum.

– Det är inte bara grafik i passepartouter och ram, utan även installationer och 3D. Man vill leka lite med rummet, så utställningen blir lite bättre, säger Christina.

Naturliga redskap

Hon använder sig av MDF-skivor och karvar ett mönster som hon sedan trycker med, eller så använder hon sig av obehandlat trä i form av träskivor där årsringarna borstas fram och blir sin egen tryckplåt. Även om hon använder sig av samma träskivor i flera tavlor får alla ett eget ansikte och blir ensamma i sitt slag.

– Varje tryck är unikt, men det tillhör samma serie. Jag brukar inte trycka några större upplagor. Det är mer intressant för mig själv och jag experimenterar gärna.

Hennes mamma kommer från Gräsmark och hon har själv en sommarstuga i samma trakter där hon tillbringar sina semesterdagar. Att hon har haft sina två svenska utställningar på Sahlströmsgården och nu Sillegården är därför inte så långt steg för den tyske konstnärinnan. Hon bor i en stad söder om Bremen men många av hennes bilder är hämtade från den svenska naturen vilket hon ger ett grafiskt uttryck.

– Sverige är mitt liv, jag har varit här varje år sen jag varit liten. Sverige är en del av mig och det ser man i mina tavlor. Jag är väldigt inspirerad av den svenska naturen, säger Christina.

För tio år sedan hade hon sin senaste utställning i Sverige. Nu har hon sin andra separatutställning med grafiska former hämtade från den svenska naturen. Christina Sauer använder sig av naturliga redskap för att framkalla en spänning mellan skogens oförädlade linjer och grafikens stilrena uttryck. Även utställningslokalen fylls av olika former och uttryck för att skapa ett mer levande rum.

– Det är inte bara grafik i passepartouter och ram, utan även installationer och 3D. Man vill leka lite med rummet, så utställningen blir lite bättre, säger Christina.

Naturliga redskap

Hon använder sig av MDF-skivor och karvar ett mönster som hon sedan trycker med, eller så använder hon sig av obehandlat trä i form av träskivor där årsringarna borstas fram och blir sin egen tryckplåt. Även om hon använder sig av samma träskivor i flera tavlor får alla ett eget ansikte och blir ensamma i sitt slag.

– Varje tryck är unikt, men det tillhör samma serie. Jag brukar inte trycka några större upplagor. Det är mer intressant för mig själv och jag experimenterar gärna.

Hennes mamma kommer från Gräsmark och hon har själv en sommarstuga i samma trakter där hon tillbringar sina semesterdagar. Att hon har haft sina två svenska utställningar på Sahlströmsgården och nu Sillegården är därför inte så långt steg för den tyske konstnärinnan. Hon bor i en stad söder om Bremen men många av hennes bilder är hämtade från den svenska naturen vilket hon ger ett grafiskt uttryck.

– Sverige är mitt liv, jag har varit här varje år sen jag varit liten. Sverige är en del av mig och det ser man i mina tavlor. Jag är väldigt inspirerad av den svenska naturen, säger Christina.

  • Ola Håkansson