2016-07-07 17:26

2016-07-07 17:26

"Filmandet finns med mig som ett gift i kroppen"

SOMMARSAMTALET: Evelyn Frankel brinner för film, husrenovering och – fotboll

Evelyn Frankel i Västra Ämtervik är en berättare. Men hon berättar hellre med bilder än med ord. Filmskapandet varvas med olika uppdrag som pedagog och många spännande projekt väntar.
– Filmandet är som ett gift i kroppen, det bara finns där, säger hon.

Hon är född i Sunne och gick grundskolan där. I skolan var hon bland annat med och vann en bildtävling och där såddes ett frö.

– Jag märkte att någon var intresserad av vad jag skapade. Sedan fick jag väl mitt filmintresse på gymnasiet i Karlstad där jag valde bildinriktning på Estetiska programmet. Och det var mest att jag provade på då, i 17-årsåldern.

Evelyn hade ett stort intresse för bild, men hon visste inte vad hon skulle vilja jobba med.

– Jag såg bara konstnärsspåret eller reklamspåret. Då provade vi animation och jag kände att jag blev fast. Just det där att man fick se det färdiga resultatet och det blev en berättelse. Det var då jag fastnade.

Mamma som ung

Sedan gick hon en påbyggnadsutbildning i Torsby som hette Media och kommunikation och där jobbade hon mycket med video. Hon pluggade också filmvetenskap i Karlstad ett halvår och har läst både kommunikationsvetenskap och multimedia.

– Mitt i allt det här blev jag mamma vid 22 års ålder, så det blev en naturlig paus där. Men det var dags att börja jobba igen – och då hade jag ju ingen jättelång utbildning inom film, så berättade jag ändå för folk att det var film som gällde.

Till Evelyns förvåning rullade det på.

– Jag fick göra en film åt narkomanvården som alu-projekt och flera liknade saker. Jag tog mig igenom alla de där svåra vägarna. Den typen av jobb är ju sällan utannonserade. Man måste hämta jobben själv, liksom.

Så Evelyn har verkligen fått känna av att filmbranschen är svår att ta sig fram i. Men det har inte avskräckt henne.

– Däremot kan jag, i rollen som lärare, känna: ”ska jag verkligen få dem lika intresserade som jag av det här när branschen är så tuff. Eller ska jag tala om för dem att det kommer att bli jättesvårt”. Men – å andra sidan – har det ju hänt så himla mycket de senaste åren.

Nya möjligheter

När Evelyn började som lärare i rörlig bild på Brobygrafiska i Sunne 1996, fanns det bara film och tv.

– I dag möter jag ju tioåringar som har egen youtube-kanal. Så även om den ”vuxna” filmbranschen är tuff så har ju de unga världens möjligheter. Men det är ingen enkel bransch, det heller. Många tror att de kan bli kändisar direkt, men så är det ju inte. Det är mest de redan stora som blir större.

På Brobygrafiska hade Evelyn många bra år, bland annat var det hon som grundade manusutbildningen där, men förra året slutade hon.

– 2010 startade jag Evelyn Film AB där jag jobbar dels med egna filmprojekt, dels som frilansande filmare och filmpedagog. Jag gjorde det för att ta tag i mina egna drömmar och kände efter ett tag att jag ville kombinera mitt eget filmande med ”fria” pedagogiska uppdrag.

Hon har jobbat på TV4, varit filmpedagog åt Film i Värmland, undervisar blivande bildlärare på Karlstads universitet och just nu håller hon i en Skaparverkstad på Karlstads stadsbibliotek för barn 8–13 år.

– Det är en sommarworkshop med drop in. Den heter Färg, form och film och jag gör det ihop med Frida Oskarsson och Cajsa Wessberg. Vi kör nästa vecka också och det kommer att fortsätta även i höst.

I höst kommer hon även att jobba med barn i Arvika och börja som mediapedagog på Kulturskolan i Kil en dag i veckan.

När det gäller Evelyns aktiva karriär som filmare kan man säga att den började i en bastu.

– Jag badade i den gamla by-bastun i Västra Ämtervik, byggd 1934. Och så började jag filma, mellan 2003–2007. Resultatet blev dokumentären Bara damer.

I bastun fanns också kompositören Micaela Hoppe som gjorde musik till filmen. De har senare samarbetet i flera projekt, bland annat konstfilmen Okänt land, som spelades in på Rottneros bruk.

– Det blir mest dokumentärer. Jag har gjort spelfilm också, bland annat en kortfilm på Göran Samuelssons manus, men jag tycker det blir lite för många inblandade.

Kvinnorna i Fryksdalen

Värt att notera är att Evelyn inte direkt är ensam om att vara kvinna och filmskapare i Sunneområdet. Sara Broos, Gro Westgårdh, Lisa Hartvig och Sara Svärdsén är några av kollegerna.

– Det finns en organisation som heter WIFT, Women in Film and television, och vi är med i WIFT Värmland

Är det tuffare att vara kvinna om man sysslar med film?

– Ja, tyvärr. Det finns en norm som är manlig, men just nu håller väldigt mycket positivt på att hända. Inte minst tack vare Svenska filminstitutets vd Anna Serner. Det kvinnliga perspektivet behövs.

Just nu jobbar Evelyn med filmen Riv skiten!, där hon följer Peter Sörensens kamp för att rädda gamla hus.

– Det började som en dokumentation av Molkoms stations öde, men nu har det växt till att handla mer om Peters engagemang, säger hon.

Och fler filmer är på väg.

– Ja, vill göra fler musikvideor och så tittar jag på ett spelfilmsmanus. Det är alltid något på gång, skrattar Evelyn medan hon förbereder sig för kvällens fotbollsträning.

– Vi är några ”veteraner” som spelar, eller ja, 25 plussare. Fotboll är en stor passion, precis som filmandet, säger Evelyn Frankel.

Hon är född i Sunne och gick grundskolan där. I skolan var hon bland annat med och vann en bildtävling och där såddes ett frö.

– Jag märkte att någon var intresserad av vad jag skapade. Sedan fick jag väl mitt filmintresse på gymnasiet i Karlstad där jag valde bildinriktning på Estetiska programmet. Och det var mest att jag provade på då, i 17-årsåldern.

Evelyn hade ett stort intresse för bild, men hon visste inte vad hon skulle vilja jobba med.

– Jag såg bara konstnärsspåret eller reklamspåret. Då provade vi animation och jag kände att jag blev fast. Just det där att man fick se det färdiga resultatet och det blev en berättelse. Det var då jag fastnade.

Mamma som ung

Sedan gick hon en påbyggnadsutbildning i Torsby som hette Media och kommunikation och där jobbade hon mycket med video. Hon pluggade också filmvetenskap i Karlstad ett halvår och har läst både kommunikationsvetenskap och multimedia.

– Mitt i allt det här blev jag mamma vid 22 års ålder, så det blev en naturlig paus där. Men det var dags att börja jobba igen – och då hade jag ju ingen jättelång utbildning inom film, så berättade jag ändå för folk att det var film som gällde.

Till Evelyns förvåning rullade det på.

– Jag fick göra en film åt narkomanvården som alu-projekt och flera liknade saker. Jag tog mig igenom alla de där svåra vägarna. Den typen av jobb är ju sällan utannonserade. Man måste hämta jobben själv, liksom.

Så Evelyn har verkligen fått känna av att filmbranschen är svår att ta sig fram i. Men det har inte avskräckt henne.

– Däremot kan jag, i rollen som lärare, känna: ”ska jag verkligen få dem lika intresserade som jag av det här när branschen är så tuff. Eller ska jag tala om för dem att det kommer att bli jättesvårt”. Men – å andra sidan – har det ju hänt så himla mycket de senaste åren.

Nya möjligheter

När Evelyn började som lärare i rörlig bild på Brobygrafiska i Sunne 1996, fanns det bara film och tv.

– I dag möter jag ju tioåringar som har egen youtube-kanal. Så även om den ”vuxna” filmbranschen är tuff så har ju de unga världens möjligheter. Men det är ingen enkel bransch, det heller. Många tror att de kan bli kändisar direkt, men så är det ju inte. Det är mest de redan stora som blir större.

På Brobygrafiska hade Evelyn många bra år, bland annat var det hon som grundade manusutbildningen där, men förra året slutade hon.

– 2010 startade jag Evelyn Film AB där jag jobbar dels med egna filmprojekt, dels som frilansande filmare och filmpedagog. Jag gjorde det för att ta tag i mina egna drömmar och kände efter ett tag att jag ville kombinera mitt eget filmande med ”fria” pedagogiska uppdrag.

Hon har jobbat på TV4, varit filmpedagog åt Film i Värmland, undervisar blivande bildlärare på Karlstads universitet och just nu håller hon i en Skaparverkstad på Karlstads stadsbibliotek för barn 8–13 år.

– Det är en sommarworkshop med drop in. Den heter Färg, form och film och jag gör det ihop med Frida Oskarsson och Cajsa Wessberg. Vi kör nästa vecka också och det kommer att fortsätta även i höst.

I höst kommer hon även att jobba med barn i Arvika och börja som mediapedagog på Kulturskolan i Kil en dag i veckan.

När det gäller Evelyns aktiva karriär som filmare kan man säga att den började i en bastu.

– Jag badade i den gamla by-bastun i Västra Ämtervik, byggd 1934. Och så började jag filma, mellan 2003–2007. Resultatet blev dokumentären Bara damer.

I bastun fanns också kompositören Micaela Hoppe som gjorde musik till filmen. De har senare samarbetet i flera projekt, bland annat konstfilmen Okänt land, som spelades in på Rottneros bruk.

– Det blir mest dokumentärer. Jag har gjort spelfilm också, bland annat en kortfilm på Göran Samuelssons manus, men jag tycker det blir lite för många inblandade.

Kvinnorna i Fryksdalen

Värt att notera är att Evelyn inte direkt är ensam om att vara kvinna och filmskapare i Sunneområdet. Sara Broos, Gro Westgårdh, Lisa Hartvig och Sara Svärdsén är några av kollegerna.

– Det finns en organisation som heter WIFT, Women in Film and television, och vi är med i WIFT Värmland

Är det tuffare att vara kvinna om man sysslar med film?

– Ja, tyvärr. Det finns en norm som är manlig, men just nu håller väldigt mycket positivt på att hända. Inte minst tack vare Svenska filminstitutets vd Anna Serner. Det kvinnliga perspektivet behövs.

Just nu jobbar Evelyn med filmen Riv skiten!, där hon följer Peter Sörensens kamp för att rädda gamla hus.

– Det började som en dokumentation av Molkoms stations öde, men nu har det växt till att handla mer om Peters engagemang, säger hon.

Och fler filmer är på väg.

– Ja, vill göra fler musikvideor och så tittar jag på ett spelfilmsmanus. Det är alltid något på gång, skrattar Evelyn medan hon förbereder sig för kvällens fotbollsträning.

– Vi är några ”veteraner” som spelar, eller ja, 25 plussare. Fotboll är en stor passion, precis som filmandet, säger Evelyn Frankel.

Gillar fotboll och hus

Namn: Evelyn Frankel

Ålder: 48 år

Bor: I Västra Ämtervik

Familj: Särbon Peter Sörensen och två vuxna barn.

Gör: Jobbar som filmare och filmpedagog

Intressen: Film, fotboll och husrenovering.