2016-06-17 13:00

2016-06-17 13:00

"Får testa något nytt och träffa nya vänner"

SUNNE: Teknikläger lockade ungdomar från hela Värmland

SG Broby öppnade upp dörrarna och anordnade ett teknikläger under två dagar. De inbjudna ungdomarna har precis slutat åttonde klass och snart väntar ett sista år på högstadiet innan de ska välja gymnasieutbildning. Vissa ville undersöka vad gymnasiet i Sunne hade att erbjuda, men de allra flesta passade på att ha kul och träffa nya vänner.

Konceptet har SG Broby haft tidigare och gör utskick till Värmlands alla ungdomar som precis slutat åttonde klass. Tanken är att dessa två dagar ska öka intresset för teknik, vare sig det gäller inom industriprogrammet, naturvetenskapsprogrammet eller grafisk produktion. 47 ungdomar återvände till skolmiljön trots att sommarlovet precis har börjat.

– Vi fick papper hemskickade och det verkade kul. Man får passa på när det finns, säger klasskamraterna Isabelle Ejnermark och Elin Adolfsson från Råda respektive Ekshärad.

En klurig mordgåta

För Isabelle, Elin och de andra som valt grafisk produktion under tekniklägret gjordes monogram, olika sorters tryck och fantombilder vilket lät ungdomarna vara påhittiga och produktiva.

Då grafikerna skapade bilder och former som sedan trycktes hade ungdomarna i labbet fullt upp med att lösa en mordgåta. För att lista ut mördaren krävdes exakta mått och noggrann undersökning vid dna-prov.

Testa något nytt

Även i verkstaden visades prov på kreativitet bland svarvar och svetsar. Anton Lindholm, Oliver Eriksson och Adam Nilsson skapade nyckelknippor men även pjäser till ett schackbräde. Verkstadsmiljön var något nytt men även umgänget och det sociala får dem att besöka tekniklägret.

– Jag har varit på läger förut. Det är lite speciellt, man får testa något nytt och träffa nya vänner, säger Anton Lindholm.

– Och så får man komma ut och göra något, inte bara sitta och spela dator, fyller Oliver Eriksson i.

Konceptet har SG Broby haft tidigare och gör utskick till Värmlands alla ungdomar som precis slutat åttonde klass. Tanken är att dessa två dagar ska öka intresset för teknik, vare sig det gäller inom industriprogrammet, naturvetenskapsprogrammet eller grafisk produktion. 47 ungdomar återvände till skolmiljön trots att sommarlovet precis har börjat.

– Vi fick papper hemskickade och det verkade kul. Man får passa på när det finns, säger klasskamraterna Isabelle Ejnermark och Elin Adolfsson från Råda respektive Ekshärad.

En klurig mordgåta

För Isabelle, Elin och de andra som valt grafisk produktion under tekniklägret gjordes monogram, olika sorters tryck och fantombilder vilket lät ungdomarna vara påhittiga och produktiva.

Då grafikerna skapade bilder och former som sedan trycktes hade ungdomarna i labbet fullt upp med att lösa en mordgåta. För att lista ut mördaren krävdes exakta mått och noggrann undersökning vid dna-prov.

Testa något nytt

Även i verkstaden visades prov på kreativitet bland svarvar och svetsar. Anton Lindholm, Oliver Eriksson och Adam Nilsson skapade nyckelknippor men även pjäser till ett schackbräde. Verkstadsmiljön var något nytt men även umgänget och det sociala får dem att besöka tekniklägret.

– Jag har varit på läger förut. Det är lite speciellt, man får testa något nytt och träffa nya vänner, säger Anton Lindholm.

– Och så får man komma ut och göra något, inte bara sitta och spela dator, fyller Oliver Eriksson i.

  • Ola Håkansson