2016-06-08 09:54

2016-06-08 14:07

Rottneros skola ska säljas

ROTTNEROS: HS, MP och SD reserverade sig mot försäljning

(UPPDATERAD) Framtiden för nedlagda Rottneros skola är oviss.
Tidigare i år skrotades idén om att skolan skulle renoveras för sex miljoner kronor och hysa LSS-verksamhet.
Nu vill majoriteten av kommunstyrelsen i Sunne att den säljs.

Rottneros skola lades ner 2012. De tomma lokalerna kostar Sunne kommun cirka 530 000 kronor årligen, varav ungefär hälften är kostnader för värme, ventilation och el.

HS, MP och SD sa nej

Nu har kommunstyrelsen i Sunne beslutat att Rottneros skola ska läggas ut till försäljning via mäklare.

Partierna Hela Sunne, Miljöpartiet och Sverigedemokraterna reserverade sig mot beslutet på tisdagen.

– Rottneros skola kan behövas för undervisningsändamål till följd av den omfattande tillströmningen av flyktingbarn. Beslut bör tas först när utredningen om kommunens framtida lokalbehov föreligger, skriver Björn Gillberg (HS) bland annat i reservationen. Utredningen om det framtida lokalbehovet ska presenteras längre fram av kommunchefen Berit Westergren.

”Ingen önskar sig dit”

Kommunalrådet Tobias Eriksson (S) tycker inte att kommunen ska vänta med en försäljning av Rottneros skola.

– Det finns inga verksamheter som önskar sig dit. Om ett halvår står Åmbergsskolan i Sunne tom, där finns flera intressenter. Och vi har flera andra lokaler som står tomma, säger han. Skolan i Rottneros är utpekad som byggnad för allmänt ändamål i gällande plan. Detaljplanen kommer inte att ändras inför försäljningen, enligt kommunalrådet.

– Vi vill inte göra samma misstag som med Södra Borgeby skola, säger Tobias Eriksson (S).

Familj ville flytta in

I det fallet fick kommunen bakläxa. Efter grannprotester fastställde Mark- och miljööverdomstolen vid Svea hovrätt att Sunne kommun inte fick ge ändrat bygglov för den nedlagda skolan, vilket man gjort för att en familj ville köpa skolhuset och bo där. Köpet hävdes. Köpeskillingen på 1 450 000 kronor landade till slut på 760 000 kronor när en ny ägare tog över.

Rottneros skola lades ner 2012. De tomma lokalerna kostar Sunne kommun cirka 530 000 kronor årligen, varav ungefär hälften är kostnader för värme, ventilation och el.

HS, MP och SD sa nej

Nu har kommunstyrelsen i Sunne beslutat att Rottneros skola ska läggas ut till försäljning via mäklare.

Partierna Hela Sunne, Miljöpartiet och Sverigedemokraterna reserverade sig mot beslutet på tisdagen.

– Rottneros skola kan behövas för undervisningsändamål till följd av den omfattande tillströmningen av flyktingbarn. Beslut bör tas först när utredningen om kommunens framtida lokalbehov föreligger, skriver Björn Gillberg (HS) bland annat i reservationen. Utredningen om det framtida lokalbehovet ska presenteras längre fram av kommunchefen Berit Westergren.

”Ingen önskar sig dit”

Kommunalrådet Tobias Eriksson (S) tycker inte att kommunen ska vänta med en försäljning av Rottneros skola.

– Det finns inga verksamheter som önskar sig dit. Om ett halvår står Åmbergsskolan i Sunne tom, där finns flera intressenter. Och vi har flera andra lokaler som står tomma, säger han. Skolan i Rottneros är utpekad som byggnad för allmänt ändamål i gällande plan. Detaljplanen kommer inte att ändras inför försäljningen, enligt kommunalrådet.

– Vi vill inte göra samma misstag som med Södra Borgeby skola, säger Tobias Eriksson (S).

Familj ville flytta in

I det fallet fick kommunen bakläxa. Efter grannprotester fastställde Mark- och miljööverdomstolen vid Svea hovrätt att Sunne kommun inte fick ge ändrat bygglov för den nedlagda skolan, vilket man gjort för att en familj ville köpa skolhuset och bo där. Köpet hävdes. Köpeskillingen på 1 450 000 kronor landade till slut på 760 000 kronor när en ny ägare tog över.