2016-06-06 15:41

2016-06-07 09:23

Grön mässa i skön miljö

ROTTNEROS: Sunne Hem- och trädgårdsdagar lockade cirka 4 000 besökare

Det vimlar av saliga ansikten på Sunne Hem- och trädgårdsdagar.
– Fantastiskt, vilken upplevelse! Så lugnt och fridfullt. Och så många ovanliga blommor, säger premiärbesökaren Yvonne Holmen.

Det är ingen ”mârten”-trängsel bland stånden i tjusiga Rottneros park på lördagen. Skönt, tycker väninnorna Yvonne Holmen och Annelie Olsson från Ulvsby som botaniserar på mässans ”Bondegata”:

– När det inte är så mycket folk hinner de ge skötselråd när man köper perenner. Det är en guldgruva här, eftersom det finns helt andra blommor än i vanliga handeln. Nu ska vi strosa vidare och dricka en kopp kaffe, säger Yvonne Holmen.

Humleodling

Från den lilla scenen avlöser föredragen varandra. Kristian Thorén, som driver lokala Västra Ämterviks bryggeri, lär publiken hur man odlar humle som ger ölet beska, doft och smak. Han får en intresserad klunga med sig till humleplantorna, som slingar sig runt störarna i parkens idéträdgård.

– De här plantorna satte jag för två år sedan. Det är visuellt väldigt vackert att ställa humlestörar i en cirkel i trädgården. Ölet som jag själv producerar tas från humle som växer i en permakulturell odlingsanläggning i Västra Ämtervik, säger Kristian Thorén.

Våga färg

Systrarna Liza Jacobsson och Linda Hallgren på Heads and tails i Karlstad brinner för heminredning och har tagit med sig alltifrån skålar till kuddvar till mässan. De tipsar om hur man kan öka trivseln ute och inne och hitta sin egen, personliga stil. Den som vill vara trendig lämnar ”vitt och fräscht” bakom sig. Inte minst i trädgården är det inne att satsa på många färger.

– En annan tydlig trend är att vi tar in mer gröna växter som vi känner igen från 70-talet i våra hem, berättar systrarna.

Lisa för själen

Många besökare lockas till skratt av skylten ”Vegetarian – fornnordiska ordet för dålig jägare” på restaurangområdet. Skylten till trots finns inte bara kött på menyn; vegetarianer erbjuds quorn.

Från lekparken hörs barnskratt och vilda rop. Fåglar kvittrar, solen skiner. En del besökare söker sig undan från kommersen och tar en stunds vila i skuggan under ekarnas trädkronor.

I Rottneros park finns oändligt många oaser att upptäcka.

Efter söndagen kunde arrangörerna meddela att mässan lockade cirka 4 000 besökare.

Det är ingen ”mârten”-trängsel bland stånden i tjusiga Rottneros park på lördagen. Skönt, tycker väninnorna Yvonne Holmen och Annelie Olsson från Ulvsby som botaniserar på mässans ”Bondegata”:

– När det inte är så mycket folk hinner de ge skötselråd när man köper perenner. Det är en guldgruva här, eftersom det finns helt andra blommor än i vanliga handeln. Nu ska vi strosa vidare och dricka en kopp kaffe, säger Yvonne Holmen.

Humleodling

Från den lilla scenen avlöser föredragen varandra. Kristian Thorén, som driver lokala Västra Ämterviks bryggeri, lär publiken hur man odlar humle som ger ölet beska, doft och smak. Han får en intresserad klunga med sig till humleplantorna, som slingar sig runt störarna i parkens idéträdgård.

– De här plantorna satte jag för två år sedan. Det är visuellt väldigt vackert att ställa humlestörar i en cirkel i trädgården. Ölet som jag själv producerar tas från humle som växer i en permakulturell odlingsanläggning i Västra Ämtervik, säger Kristian Thorén.

Våga färg

Systrarna Liza Jacobsson och Linda Hallgren på Heads and tails i Karlstad brinner för heminredning och har tagit med sig alltifrån skålar till kuddvar till mässan. De tipsar om hur man kan öka trivseln ute och inne och hitta sin egen, personliga stil. Den som vill vara trendig lämnar ”vitt och fräscht” bakom sig. Inte minst i trädgården är det inne att satsa på många färger.

– En annan tydlig trend är att vi tar in mer gröna växter som vi känner igen från 70-talet i våra hem, berättar systrarna.

Lisa för själen

Många besökare lockas till skratt av skylten ”Vegetarian – fornnordiska ordet för dålig jägare” på restaurangområdet. Skylten till trots finns inte bara kött på menyn; vegetarianer erbjuds quorn.

Från lekparken hörs barnskratt och vilda rop. Fåglar kvittrar, solen skiner. En del besökare söker sig undan från kommersen och tar en stunds vila i skuggan under ekarnas trädkronor.

I Rottneros park finns oändligt många oaser att upptäcka.

Efter söndagen kunde arrangörerna meddela att mässan lockade cirka 4 000 besökare.