2016-01-28 17:46

2016-01-28 17:46

En smak av Värmland på lunchen i matsalen

SUNNE: Halvvägs på resan

Resan började med rotmos från Skåne och kommer att avlutas med renskav i Lappland. Den här veckan befinner vi oss ungefär halvvägs i Nils Holgerssons underbara matresa genom Sverige och har hamnat i vårt eget landskap. I tisdags fick barnen på Skäggebergsskolan smaka på nävgröt och fläsk.

Nils Holgerssons underbara matresa är ett projekt som pågår i skolor och på äldreboenden i Sunne, Hammarö, Arvika, Kristinehamn, Karlstad och Grums sedan november. Likt Nils Holgersson ”besöker” man Sveriges landskap från norr till söder, men i stället för en luftresa är det en kulinarisk resa med typiska maträtter och råvaror från varje landskap. Rätter som förr var vardagsmat, men som i många fall nästan glömts bort eller bara äts på bygdeträffar.

– Gensvaret har varit väldigt positivt bland både barn och gamla, säger Evalena Nilsson, kostchef i Sunne kommun.

Vågar prova

Nu har projektet nått halvvägs och man har landat i Värmland. På Skäggebergsskolan serverades den här veckan nävgröt med fläsk samt värmlandskorv med mos.

Maja Cvjetkovic, vikarie på förskolan, tycker att projektet har varit spännande och lärorikt.

– Även om barnen kanske inte gillar allt vågar de i alla fall smaka på nya grejer, och det är ju väldigt positivt. Och faktiskt så lär vi ”fröknar” oss säkert lika mycket om mat som barnen gör.

Rutinerad kock

Dagens måltid har lagats av Birgitta Nilsson. Hon är pensionär men har jobbat i skolbespisningen i många år – och har lång erfarenhet av nävgrötskok.

– Jag tycker inte att det är någon konst, men jag kan väl förstå om ungdomar som inte lagat det förr tycker att det verkar svårt att få till.

Själv äter hon nävgröt med fläsk ”många gånger om året”. Rätten är knappast vardagsmat längre, men att den skulle dö ut har hon svårt att tro.

– Folk åker ju många mil på somrarna för att äta det på Gammelvala. Det vore roligt om yngre gillar det och för det vidare. Det är ju Värmlands ”nationalrätt”!

Nils Holgerssons underbara matresa är ett projekt som pågår i skolor och på äldreboenden i Sunne, Hammarö, Arvika, Kristinehamn, Karlstad och Grums sedan november. Likt Nils Holgersson ”besöker” man Sveriges landskap från norr till söder, men i stället för en luftresa är det en kulinarisk resa med typiska maträtter och råvaror från varje landskap. Rätter som förr var vardagsmat, men som i många fall nästan glömts bort eller bara äts på bygdeträffar.

– Gensvaret har varit väldigt positivt bland både barn och gamla, säger Evalena Nilsson, kostchef i Sunne kommun.

Vågar prova

Nu har projektet nått halvvägs och man har landat i Värmland. På Skäggebergsskolan serverades den här veckan nävgröt med fläsk samt värmlandskorv med mos.

Maja Cvjetkovic, vikarie på förskolan, tycker att projektet har varit spännande och lärorikt.

– Även om barnen kanske inte gillar allt vågar de i alla fall smaka på nya grejer, och det är ju väldigt positivt. Och faktiskt så lär vi ”fröknar” oss säkert lika mycket om mat som barnen gör.

Rutinerad kock

Dagens måltid har lagats av Birgitta Nilsson. Hon är pensionär men har jobbat i skolbespisningen i många år – och har lång erfarenhet av nävgrötskok.

– Jag tycker inte att det är någon konst, men jag kan väl förstå om ungdomar som inte lagat det förr tycker att det verkar svårt att få till.

Själv äter hon nävgröt med fläsk ”många gånger om året”. Rätten är knappast vardagsmat längre, men att den skulle dö ut har hon svårt att tro.

– Folk åker ju många mil på somrarna för att äta det på Gammelvala. Det vore roligt om yngre gillar det och för det vidare. Det är ju Värmlands ”nationalrätt”!