2015-12-28 14:31

2015-12-28 14:31

När pizzan kom till byn

VÄSTRA ÄMTERVIK: Ny restaurang lockar ortsbor och förbipasserande

I många hushåll har nyårspizzan blivit nästan lika självklar som skinkan på julafton. På fredag behöver västämtingarna inte köra till Sunne för att inviga det nya året med en smarrig kaloribomb. Sedan två månader tillbaka har de en egen pizzeria i före detta Berga värdshus.
– Alla ska känna sig som stammisar, säger Beinur Chiamil.

Berga pizzeria är ett familjeföretag där Beinur är kock och frun Camer och dottern Emel sköter kassa och servering. Beinur Chiamil var tidigare delägare i Västanviks pizzeria i Torsby, men var sugen på att starta eget. Familjen köpte Berga värdshus längs E45:an och driver restaurang på nedervåningen i sitt hem.

– Det är en utmaning, men det går bara bättre och bättre. Vi har fått ett jättevarmt mottagande, både för vår pizzeria och privat som nyinflyttade, säger Beinur.

Västra Ämterviks egna

Från början tänkte Beinur satsa på att driva ett franchiseföretag som Sibylla eller liknande.

– Men så kände jag att jag ville satsa på lokalbefolkningen genom att göra något som är deras eget.

Och det har lönat sig. Restaurangen har i snitt 70 besökare om dagen, både ortsbor och förbipasserande. Många nämner hur roligt det är att de finns på orten.

– Nu när Västra Ämterviks handel inte längre finns skulle jag gärna vilja driva en liten livsmedelsbutik också, men vi tar en sak i taget och ser tiden an.

Bästa reklamen

Vissa kunder hänger till och med kvar från förr.

– Några som var stammisar på pizzerian i Torsby kommer hit för att de saknar våra pizzor. Det är ju jättekul. Men man ska behandla alla gäster som om de vore stamkunder. Du kan inte få bättre reklam än den som kommer genom nöjda kunder.

Själv äter han pizza två, tre gånger i veckan. Favoriten är Millenium, med tomat, ost, kebabkött och färska grönsaker.

– Storsäljarna är väl kebabpizzorna, och Jonas special som det är pommes frites på.

Självklart finns också en pizza uppkallad efter platsen. Berga innehåller oxfilé, köttfärs, gorgonzola, räkor, paprika och lök.

Långa dagar

Restaurangen har öppet 11 till 22 alla dagar i veckan.

– Ibland jobbar jag 12 timmar, ibland 14. Det är inte lätt att vara egenföretagare, men det är värt det.

Hur många pizzor tror du att du har gjort i ditt liv?

– Åh, det går inte att räkna ut. Men jag gör ungefär 100 stycken varje dag.

Kan man lägga allt på en pizza?

– Nästan. Vissa kunder vill till och med ha inbakad pizza med såsen pålagd innan gräddning. Jag har aldrig smakat det, men det kanske man borde göra.

Varför tror du själv som bagare att just pizza är så populärt?

– Det är gott.

Berga pizzeria är ett familjeföretag där Beinur är kock och frun Camer och dottern Emel sköter kassa och servering. Beinur Chiamil var tidigare delägare i Västanviks pizzeria i Torsby, men var sugen på att starta eget. Familjen köpte Berga värdshus längs E45:an och driver restaurang på nedervåningen i sitt hem.

– Det är en utmaning, men det går bara bättre och bättre. Vi har fått ett jättevarmt mottagande, både för vår pizzeria och privat som nyinflyttade, säger Beinur.

Västra Ämterviks egna

Från början tänkte Beinur satsa på att driva ett franchiseföretag som Sibylla eller liknande.

– Men så kände jag att jag ville satsa på lokalbefolkningen genom att göra något som är deras eget.

Och det har lönat sig. Restaurangen har i snitt 70 besökare om dagen, både ortsbor och förbipasserande. Många nämner hur roligt det är att de finns på orten.

– Nu när Västra Ämterviks handel inte längre finns skulle jag gärna vilja driva en liten livsmedelsbutik också, men vi tar en sak i taget och ser tiden an.

Bästa reklamen

Vissa kunder hänger till och med kvar från förr.

– Några som var stammisar på pizzerian i Torsby kommer hit för att de saknar våra pizzor. Det är ju jättekul. Men man ska behandla alla gäster som om de vore stamkunder. Du kan inte få bättre reklam än den som kommer genom nöjda kunder.

Själv äter han pizza två, tre gånger i veckan. Favoriten är Millenium, med tomat, ost, kebabkött och färska grönsaker.

– Storsäljarna är väl kebabpizzorna, och Jonas special som det är pommes frites på.

Självklart finns också en pizza uppkallad efter platsen. Berga innehåller oxfilé, köttfärs, gorgonzola, räkor, paprika och lök.

Långa dagar

Restaurangen har öppet 11 till 22 alla dagar i veckan.

– Ibland jobbar jag 12 timmar, ibland 14. Det är inte lätt att vara egenföretagare, men det är värt det.

Hur många pizzor tror du att du har gjort i ditt liv?

– Åh, det går inte att räkna ut. Men jag gör ungefär 100 stycken varje dag.

Kan man lägga allt på en pizza?

– Nästan. Vissa kunder vill till och med ha inbakad pizza med såsen pålagd innan gräddning. Jag har aldrig smakat det, men det kanske man borde göra.

Varför tror du själv som bagare att just pizza är så populärt?

– Det är gott.