2016-06-27 14:37

2016-06-27 14:37

Fars i dagarna två

BJURTJÄRN: Teater vid hembygdsgården Börjes

På fredag 1 juli och lördag 2 juli utlovas skrönor och träning för smilbanden på hembygdsgården Börjes i Bjurtjärn. Teaterföreningen lockar med fars.

– Det blir många roliga repliker, vi har otroligt kul när vi repeterar, säger Nicke Larsson, som skrivit spelet.

Till skillnad mot tidigare år blir det ingen stor skara skådespelare. Som mest, när Bjurtjärns teaterförening spelade Patronerna på Alkvettern, var man 70 personer på scenen inklusive orkestern.

– I år blir vi tio personer, så det blir naturligtvis mer lätthanterligt, säger Nicke Larsson.

Årets föreställning heter ”Den som gapar över mycket” och baserar sig på lokala historier och skrönor. Åskådarna får också fundera på om det finns guld i Bjurtjärn i denna enaktare som bara är dryga halvtimmen lång.

– Det är sånt jag fångat upp här i bygden, i berättelser av de äldre. Personerna i spelet har drag av människor som funnits här i närområdet, men det är nog bara Bjurtjärns största tjuvskytt genom tiderna, Måns-Axel, som är helt och hållet autentisk.

Centrala personer är den unga flickan Maja och mindre sympatiska typen Herbert. Han försöker lura Maja och gifter sig också med hennes rika moster Charlotta. Men som sig bör – i en fars – får uslingen sitt straff till slut. Det ska visa sig att han gapat över mycket.

Apropå gapa över mycket så händer det mer än teater i byn detta veckoslut. Hembygdsdagarna pågår med grillkväll och musikunderhållning på fredagskvällen och med hantverkare, barnaktiviteter, bakluckeloppis och servering på lördagseftermiddagen. Under söndagen bjuder Nicke Larsson också på en guidad historisk vandring kring Åsjöhyttan efter friluftsgudstjänsten, där teaterföreningen står för ett ”husförhör”.

– Det blir många roliga repliker, vi har otroligt kul när vi repeterar, säger Nicke Larsson, som skrivit spelet.

Till skillnad mot tidigare år blir det ingen stor skara skådespelare. Som mest, när Bjurtjärns teaterförening spelade Patronerna på Alkvettern, var man 70 personer på scenen inklusive orkestern.

– I år blir vi tio personer, så det blir naturligtvis mer lätthanterligt, säger Nicke Larsson.

Årets föreställning heter ”Den som gapar över mycket” och baserar sig på lokala historier och skrönor. Åskådarna får också fundera på om det finns guld i Bjurtjärn i denna enaktare som bara är dryga halvtimmen lång.

– Det är sånt jag fångat upp här i bygden, i berättelser av de äldre. Personerna i spelet har drag av människor som funnits här i närområdet, men det är nog bara Bjurtjärns största tjuvskytt genom tiderna, Måns-Axel, som är helt och hållet autentisk.

Centrala personer är den unga flickan Maja och mindre sympatiska typen Herbert. Han försöker lura Maja och gifter sig också med hennes rika moster Charlotta. Men som sig bör – i en fars – får uslingen sitt straff till slut. Det ska visa sig att han gapat över mycket.

Apropå gapa över mycket så händer det mer än teater i byn detta veckoslut. Hembygdsdagarna pågår med grillkväll och musikunderhållning på fredagskvällen och med hantverkare, barnaktiviteter, bakluckeloppis och servering på lördagseftermiddagen. Under söndagen bjuder Nicke Larsson också på en guidad historisk vandring kring Åsjöhyttan efter friluftsgudstjänsten, där teaterföreningen står för ett ”husförhör”.