2016-06-25 15:53

2016-06-27 12:04

Medeltid i litet format

BJURTJÄRN: Ilona och Walter Gödel har hittat sitt paradis

Många städer och byar har sin egen medeltidsmarknad. Tack vare Ilona och Walter Gödel har nu även Bjurtjärn fått sin egen lilla medeltidsplats i Färnbotten.

Det är nog en av de minsta medeltidsarrangemangen som finns, men det räcker gott för att roa barn någon timme eller för äldre att sitta ner vid Ullvettern och njuta av ett bröd med bacon och dricka en riddardryck. Men vägen dit är krokig och smal.

– Det är en ko-stig, säger Walter Gödel med glimten i ögat.

Färnbotten ligger några kilometer norr om Bjurtjärns kyrka, längst ut på en udde.

Paret Gödel kommer från Karlsruhe i södra Tyskland, där drev byggnadsingenjör Walter ett byggföretag. Men de tröttnade på storstadens alla avigsidor. Det finns ingen allmansrätt vilket gör det svårt att komma ut i naturen. Den som vill grilla i sin trädgård får bara göra det en gång per år, på grund av att det stör grannarna.

Efter moget övervägande fattade de beslutet att sälja allt och flytta till Sverige. Valet föll på Färnbotten. Om någon tror att vägen är avskräckande – det tar cirka en halvtimme till Kristinehamn – blir svaret att i Tyskland hade de 1,5 kilometer till mataffären men det tog också en halvtimme på grund av all trafik.

Medeltiden har sedan länge varit deras hobby och de åker runt till medeltidsmarknader med sin vedugn och sitt marknadsstånd.

Tanken är att bygga upp ännu mer medeltidsaktiviteter i Färnbotten och ha öppet mer än några helger. Men än så länge verkar de besökande barnen vara nöjda med att skjuta med slangbella, gå på styltor och köra handkärreslalom.

Området är uppbyggt med enkla medel, här finns inga stora åthävor. Det finns ingen risk att man tappar bort något barn i vimlet och det är knappast någon väntetid vid de olika stationerna.

I år är det öppet tre helger, nästa gång är den 6-7 augusti.

Det är nog en av de minsta medeltidsarrangemangen som finns, men det räcker gott för att roa barn någon timme eller för äldre att sitta ner vid Ullvettern och njuta av ett bröd med bacon och dricka en riddardryck. Men vägen dit är krokig och smal.

– Det är en ko-stig, säger Walter Gödel med glimten i ögat.

Färnbotten ligger några kilometer norr om Bjurtjärns kyrka, längst ut på en udde.

Paret Gödel kommer från Karlsruhe i södra Tyskland, där drev byggnadsingenjör Walter ett byggföretag. Men de tröttnade på storstadens alla avigsidor. Det finns ingen allmansrätt vilket gör det svårt att komma ut i naturen. Den som vill grilla i sin trädgård får bara göra det en gång per år, på grund av att det stör grannarna.

Efter moget övervägande fattade de beslutet att sälja allt och flytta till Sverige. Valet föll på Färnbotten. Om någon tror att vägen är avskräckande – det tar cirka en halvtimme till Kristinehamn – blir svaret att i Tyskland hade de 1,5 kilometer till mataffären men det tog också en halvtimme på grund av all trafik.

Medeltiden har sedan länge varit deras hobby och de åker runt till medeltidsmarknader med sin vedugn och sitt marknadsstånd.

Tanken är att bygga upp ännu mer medeltidsaktiviteter i Färnbotten och ha öppet mer än några helger. Men än så länge verkar de besökande barnen vara nöjda med att skjuta med slangbella, gå på styltor och köra handkärreslalom.

Området är uppbyggt med enkla medel, här finns inga stora åthävor. Det finns ingen risk att man tappar bort något barn i vimlet och det är knappast någon väntetid vid de olika stationerna.

I år är det öppet tre helger, nästa gång är den 6-7 augusti.