2016-06-17 06:00

2016-06-17 11:23

Vandra från sluss till gruva

STORFORS: Rövarleden har rustats upp under våren och försommaren

Rövarleden mellan Bjurbäckens slussar och Silvergruvan i Nykroppa har rustats upp.
För att uppmärksamma detta bjuder storfors kommun på fika vid rastplatsen ovanför Rövarkulorna på söndag.

Den del av leden som Storfors kommun ansvarar för har fått en uppfräschning under våren och försommaren. Det har byggts nya spänger och röjts grundligt. Vid rastplatsen ovanför Rövarkulorna har besökarna åter igen utsikt över Ulverudstjärnen.

Upprustningen har skett inom ramen för ett större projekt där 1,2 miljoner kronor satsats på vandringsleder och sjösystem samt på tätorterna Kyrksten, Lungsund och Storfors.

Två alternativ

Rövarleden har två alternativa sträckningar. Den ena går mellan Bjurbäcken och Silvergruvan och den andra mellan Bjurbäckens slussar och Badsta Camping. Båda vägarna passerar Rövarkulorna innan leden delar sig.

Mellan Bjurbäckens slussar och Silvergruvan är det tolv kilometer medan det mellan Bjurbäckens slussar och Badsta Camping är fjorton kilometer vandringsled. Den som vandrar till Badsta Camping passerar också Bockfallshöjden med utsikt över hela Storfors och Jordkullens badplats med sandstrand.

Skjutsservice

Nytt för i år är att det finns skjutsservice både från Slusscaféet och från Badsta Camping för den som vill parkera sin bil och enbart vandra åt ett håll.

Att vandra leden från gruvan till slussarna innebär en bekväm vandring med mestadels nerför. Det blir backigare om man väljer vägen mot Badsta.

Den som inte vill gå riktigt så långt kan ta bilen och parkera halvvägs mellan Storfors och Bjurbäcken. Det sitter en liten blå skylt mot Rövarkulorna efter vägen, där kan man svänga in och efter några kilometer går det att parkera bilen för att sedan promenera till rastplatsen.

Den del av leden som Storfors kommun ansvarar för har fått en uppfräschning under våren och försommaren. Det har byggts nya spänger och röjts grundligt. Vid rastplatsen ovanför Rövarkulorna har besökarna åter igen utsikt över Ulverudstjärnen.

Upprustningen har skett inom ramen för ett större projekt där 1,2 miljoner kronor satsats på vandringsleder och sjösystem samt på tätorterna Kyrksten, Lungsund och Storfors.

Två alternativ

Rövarleden har två alternativa sträckningar. Den ena går mellan Bjurbäcken och Silvergruvan och den andra mellan Bjurbäckens slussar och Badsta Camping. Båda vägarna passerar Rövarkulorna innan leden delar sig.

Mellan Bjurbäckens slussar och Silvergruvan är det tolv kilometer medan det mellan Bjurbäckens slussar och Badsta Camping är fjorton kilometer vandringsled. Den som vandrar till Badsta Camping passerar också Bockfallshöjden med utsikt över hela Storfors och Jordkullens badplats med sandstrand.

Skjutsservice

Nytt för i år är att det finns skjutsservice både från Slusscaféet och från Badsta Camping för den som vill parkera sin bil och enbart vandra åt ett håll.

Att vandra leden från gruvan till slussarna innebär en bekväm vandring med mestadels nerför. Det blir backigare om man väljer vägen mot Badsta.

Den som inte vill gå riktigt så långt kan ta bilen och parkera halvvägs mellan Storfors och Bjurbäcken. Det sitter en liten blå skylt mot Rövarkulorna efter vägen, där kan man svänga in och efter några kilometer går det att parkera bilen för att sedan promenera till rastplatsen.