2016-07-27 17:34

2016-07-27 17:34

Världsrekord för MTBO

ORIENTERING: Karlstad med i topp i lilla Rörbäcksnäs

Det slogs ett världsrekord i den lilla byn Rörbäcksnäs.
Aldrig någonsin har så många mountainbikeorienterare deltagit i en tävling.

I Rörbäcksnäs, inte långt från Värmlandsgränsen vid Långflon, bor 146 invånare. Under onsdagen tiofaldigades antalet personer i byn när den sista etappen av tre i mountainbikeorienterarnas O-ringen avgjordes.

Drygt 900 körde tävlingen och en stor skara tävlingslediga orienterare tittade på. Ja, det var även många tävlingslediga orienterare som testatade MTBO. Drygt 500 provade de öppna klasserna. Rörbäcksnäs har bara på några år blivit ett av landets populäraste tillhåll för MTB-cykling. Det är förståeligt med de många läckra skogsstigar som snirklar sig fram över tallmoarna i omgivningarna.Området är också perfekt för MTBO. De tre etapperna i O-ringens MTBO avgjordes alla där: sprint på måndagen, medeldistans på tisdagen och onsdagens jaktstart över långdistans.

Karlstad i täten

Två Karlstadsbor var med och krigade i toppen av H21-klassen. Tobias Öström ledde inför jaktstarten och Tomas Nordlander låg sexa, tre minuter bakom.

Men det blev Anders Frisk från Attunda utanför Stockholm som vann i en spurtduell med Niklas Henriksson från Gammelstaden.

Tobias Öström slutade på tredje plats och Tomas Nordlander avancerade ett pinnhål under jaktstarten.Bland många som förundrades och imponerades över den stora uppslutningen kring MTBO i Rörbäcksnäs var Christina Gabrielsson, generalsekreterare när O-ringen kommer till Värmland nästa år.Då blir MTBO en femdagarstävling precis som fotoorienteringen. Två etapper går i Kil, en i Sunne, en i Brandsbol i Gräsmark och den avslutande vid centralorten i Arvika.- Fantastiskt roligt med så många deltagare. Det kan bli än fler i Värmland med fem tävlingsdagar. Framför allt utländska deltagare kan lockas av att vi utökar arrangemanget, tror Christina Gabrielsson.

Logistiken utmaningen

Många värmländska funktionärer finns på plats för att lära av O-ringen. Både Arvika kommun och landstinget har gjort studiebesök i Sälen.

– Den stora utmaningen för oss är att klara logistiken. Det tävlingstekniska är jag inte ett dugg bekymrad över, säger Christina Gabrielsson.

I Rörbäcksnäs, inte långt från Värmlandsgränsen vid Långflon, bor 146 invånare. Under onsdagen tiofaldigades antalet personer i byn när den sista etappen av tre i mountainbikeorienterarnas O-ringen avgjordes.

Drygt 900 körde tävlingen och en stor skara tävlingslediga orienterare tittade på. Ja, det var även många tävlingslediga orienterare som testatade MTBO. Drygt 500 provade de öppna klasserna. Rörbäcksnäs har bara på några år blivit ett av landets populäraste tillhåll för MTB-cykling. Det är förståeligt med de många läckra skogsstigar som snirklar sig fram över tallmoarna i omgivningarna.Området är också perfekt för MTBO. De tre etapperna i O-ringens MTBO avgjordes alla där: sprint på måndagen, medeldistans på tisdagen och onsdagens jaktstart över långdistans.

Karlstad i täten

Två Karlstadsbor var med och krigade i toppen av H21-klassen. Tobias Öström ledde inför jaktstarten och Tomas Nordlander låg sexa, tre minuter bakom.

Men det blev Anders Frisk från Attunda utanför Stockholm som vann i en spurtduell med Niklas Henriksson från Gammelstaden.

Tobias Öström slutade på tredje plats och Tomas Nordlander avancerade ett pinnhål under jaktstarten.Bland många som förundrades och imponerades över den stora uppslutningen kring MTBO i Rörbäcksnäs var Christina Gabrielsson, generalsekreterare när O-ringen kommer till Värmland nästa år.Då blir MTBO en femdagarstävling precis som fotoorienteringen. Två etapper går i Kil, en i Sunne, en i Brandsbol i Gräsmark och den avslutande vid centralorten i Arvika.- Fantastiskt roligt med så många deltagare. Det kan bli än fler i Värmland med fem tävlingsdagar. Framför allt utländska deltagare kan lockas av att vi utökar arrangemanget, tror Christina Gabrielsson.

Logistiken utmaningen

Många värmländska funktionärer finns på plats för att lära av O-ringen. Både Arvika kommun och landstinget har gjort studiebesök i Sälen.

– Den stora utmaningen för oss är att klara logistiken. Det tävlingstekniska är jag inte ett dugg bekymrad över, säger Christina Gabrielsson.