2016-09-02 06:00

2016-09-02 06:00

Rallyglädje i Torsby

MOTORSPORT: Stor betydelse för lokala näringslivet

Torsby kommer med största sannolikhet att utgöra centrum för Svenska rallyt de kommande åren genom att serviceplatsen förläggs vid ortens flygplats.
Folk- och motorfesten väntas få stor betydelse för det lokala näringslivet.

Kommunalrådet Ann-Katrin Järåsen (S) är en av många som ser väldigt positivt på onsdagens besked om att Torsby väntas bli något av ett nav för rallyt med start 2017.

– Jag är faktiskt jätteglad och ser det som en stor möjlighet för oss. Geografi och klimat ligger självklart bakom den här förändringen, men jag tror också att det fantastiska jobb som föreningar och frivilliga gjort under de sträckor som körts här de senaste åren spelat roll, säger hon.

Viktigt för näringslivet

Järåsen tror att hela det lokala näringslivet, från bensinstationer till butiker och restauranger, kommer att dra nytta av evenemanget den 9–12 februari.

– En liten ort som Torsby är extremt evenemangsberoende. Jag hoppas också att sträckor kommer att spridas över kommunen, det kan vi självklart inte påverka, men vi har påtalat en sådan önskan.

Kommunen satsar

Kommunen satsade i år 300 000 kronor på rallyt. När Torsby nu får serviceplatsen ska ett nytt avtal tecknas, som kommer att innebära att mer pengar i den kommunala budgeten ska satsas på motorsport.

– Det nya avtalet ska tas upp på kommunstyrelsens arbetsutskott den 13 september. Detaljerna i avtalet är ännu inte offentliga, men det handlar om mer pengar än tidigare. Vi har inte haft någon formell politisk diskussion kring avtalet men jag upplever det som att det finns en majoritet för satsningen, säger Järåsen.

– I sådana här fall gäller det att fatta snabba beslut. Alla vill att rallyt ska stanna i Värmland och jag är säker på att många andra kommuner skulle vilja ha rallyt hos sig, nu är det vi som har chansen, säger kommunstyrelsens vice ordförande Alf Larsson (C).

Flygplatsen

Senast rallyt hade serviceplats i Torsby var 2001, då liksom nu är det flygplatsen som kommer att tas i bruk. På grund av det kommer flygtrafiken till och från Torsby att stoppas tillfälligt, flygresenärer väntas bussas till flygplatsen i Hagfors. Serviceplatsen blir smått unik då man faktiskt kan se en av tävlingssträckorna därifrån.

Inget boende i Branäs

Den sista pusselbit som måste falla på plats innan upplägget får tummen upp är boendet. Ett fåtal rum ytterligare måste säkras. Länets största turistanläggning Branäs, med omkring 8 000 bäddar i de norra delarna av Torsby kommun, har inte kontaktats av rallyorganisationen.

– Vi har inte hört någonting, och vi är ärligt talat inte intresserade. Rallyt sammanfaller ju med sportloven och då har vi fullbokat oavsett, med gäster som dessutom köper liftkort och kanske hyr skidor samt äter i restaurangerna, säger Branäsgruppens vd Anders Kjällström.

Kommunalrådet Ann-Katrin Järåsen (S) är en av många som ser väldigt positivt på onsdagens besked om att Torsby väntas bli något av ett nav för rallyt med start 2017.

– Jag är faktiskt jätteglad och ser det som en stor möjlighet för oss. Geografi och klimat ligger självklart bakom den här förändringen, men jag tror också att det fantastiska jobb som föreningar och frivilliga gjort under de sträckor som körts här de senaste åren spelat roll, säger hon.

Viktigt för näringslivet

Järåsen tror att hela det lokala näringslivet, från bensinstationer till butiker och restauranger, kommer att dra nytta av evenemanget den 9–12 februari.

– En liten ort som Torsby är extremt evenemangsberoende. Jag hoppas också att sträckor kommer att spridas över kommunen, det kan vi självklart inte påverka, men vi har påtalat en sådan önskan.

Kommunen satsar

Kommunen satsade i år 300 000 kronor på rallyt. När Torsby nu får serviceplatsen ska ett nytt avtal tecknas, som kommer att innebära att mer pengar i den kommunala budgeten ska satsas på motorsport.

– Det nya avtalet ska tas upp på kommunstyrelsens arbetsutskott den 13 september. Detaljerna i avtalet är ännu inte offentliga, men det handlar om mer pengar än tidigare. Vi har inte haft någon formell politisk diskussion kring avtalet men jag upplever det som att det finns en majoritet för satsningen, säger Järåsen.

– I sådana här fall gäller det att fatta snabba beslut. Alla vill att rallyt ska stanna i Värmland och jag är säker på att många andra kommuner skulle vilja ha rallyt hos sig, nu är det vi som har chansen, säger kommunstyrelsens vice ordförande Alf Larsson (C).

Flygplatsen

Senast rallyt hade serviceplats i Torsby var 2001, då liksom nu är det flygplatsen som kommer att tas i bruk. På grund av det kommer flygtrafiken till och från Torsby att stoppas tillfälligt, flygresenärer väntas bussas till flygplatsen i Hagfors. Serviceplatsen blir smått unik då man faktiskt kan se en av tävlingssträckorna därifrån.

Inget boende i Branäs

Den sista pusselbit som måste falla på plats innan upplägget får tummen upp är boendet. Ett fåtal rum ytterligare måste säkras. Länets största turistanläggning Branäs, med omkring 8 000 bäddar i de norra delarna av Torsby kommun, har inte kontaktats av rallyorganisationen.

– Vi har inte hört någonting, och vi är ärligt talat inte intresserade. Rallyt sammanfaller ju med sportloven och då har vi fullbokat oavsett, med gäster som dessutom köper liftkort och kanske hyr skidor samt äter i restaurangerna, säger Branäsgruppens vd Anders Kjällström.