2016-07-08 21:52

2016-07-08 21:54

Norsk seger i Femdagarsgolfen

GOLF: "Det var helt sjukt, jag presterade mitt bästa spel någonsin"

Femte gången gillt. Stig André Kleppe har tagit sig till final samtliga gånger han medverkat i Femdagars – nu kom tillslut fullträffen. Efter viktorian i A-klassen var den nervöse norrmannen tagen.
– Det är helt makalöst, konstaterar han.

Framgångsreceptet för Stig André Kleppe var ett gammalt beprövat knep – nämligen en bojkott av den förrädiska drivern.

– Den la jag bort helt. Det var järnfemman hela tiden i stället, lite fegspel med andra ord, säger Kleppe med ett segergarv.

Norrmannen, som har Gjøvik og Toten GK som klubbadress, har svarat för notoriska framgångar i Femdagars. 2012 ställde han upp för första gången och briljerade direkt.

– Då gick jag ut i ledarbollen på fredagen, men slutade femma. Det var mycket nerver då, berättar han.

– Samma var det förra året. Då slutade jag på 19:e plats. Tidigare har jag varit sexa och 15:e också, tillägger han.

”Kände press”

Även i början av årets tävling spelade nerverna ett spratt. Den första rundan i Kil renderade i sex slag över sitt par och en 50:e plats.

– Jag kände press över att komma till final. Men efter det har jag spelat jämnt och bra.

Inför finalen var premisserna idealiska enligt Kleppe.

– Jag ville inte gå i ledarbollen igen, men samtidigt inte vara för långt efter. Nu låg jag två slag bakom ledaren Mats Rudin och lyckades komma i kapp med hjälp av ett par fina birdies.

Vågade inte kolla

Länge var det oklart vem som skulle koras till segrare i A-klassen då den var såpass jämn. Publiken bevakade leaderboarden noga.

Hammarögolfaren Bengt Sundqvist var överlägsen på fredagens avslutande 27 hål på Karlstad GK och gick sju slag under sitt par – men trots det var det norrmannen som tog hem totalsegern med två slags marginal. Han var såpass nervös att han inte vågade kolla när ledarbollen puttade på den sista greenen.

– Jag visste ju inte hur det hade gått för de andra så det klarade jag inte av. Efter ett tag fick jag beskedet att jag hade vunnit, men det var inte officiellt förrän ett tag senare. Det här är helt makalöst, jag presterade mitt bästa spel någonsin, säger en tagen Kleppe, som hade en diger publikskara som hejade fram honom.

– Vi är många som åkt hit från Norge. Det har blivit en grej att vi åker hit varje år och spelar, så äter vi gott och koser oss. Det är en av de saker man prickar in i schemat först när man lägger semestern, förklarar han.

Sundqvist fina runda renderade i en delad andra plats med norrmannen Tommy Ivarsson.

Karlstadsvinnare

Kleppes viktoria i Femdagars innebär att den eminente norrmannen nu får boka in en golfresa till Portugal – vilket är priset för vinnarna i respektive klass.

– Helt otroligt, det ska bli jättekul, konstaterar han.

Andra som kan kvittera ut en biljett till den Iberiska halvön är Peter Olsson, Karlstad GK, som segrade i B-klassen med minsta möjliga marginal. Samt Lennart Almqvist och Lillemor Jansson som triumferade i parklassen. Även den sistnämnda duon har Karlstad som klubbtillhörighet.

Framgångsreceptet för Stig André Kleppe var ett gammalt beprövat knep – nämligen en bojkott av den förrädiska drivern.

– Den la jag bort helt. Det var järnfemman hela tiden i stället, lite fegspel med andra ord, säger Kleppe med ett segergarv.

Norrmannen, som har Gjøvik og Toten GK som klubbadress, har svarat för notoriska framgångar i Femdagars. 2012 ställde han upp för första gången och briljerade direkt.

– Då gick jag ut i ledarbollen på fredagen, men slutade femma. Det var mycket nerver då, berättar han.

– Samma var det förra året. Då slutade jag på 19:e plats. Tidigare har jag varit sexa och 15:e också, tillägger han.

”Kände press”

Även i början av årets tävling spelade nerverna ett spratt. Den första rundan i Kil renderade i sex slag över sitt par och en 50:e plats.

– Jag kände press över att komma till final. Men efter det har jag spelat jämnt och bra.

Inför finalen var premisserna idealiska enligt Kleppe.

– Jag ville inte gå i ledarbollen igen, men samtidigt inte vara för långt efter. Nu låg jag två slag bakom ledaren Mats Rudin och lyckades komma i kapp med hjälp av ett par fina birdies.

Vågade inte kolla

Länge var det oklart vem som skulle koras till segrare i A-klassen då den var såpass jämn. Publiken bevakade leaderboarden noga.

Hammarögolfaren Bengt Sundqvist var överlägsen på fredagens avslutande 27 hål på Karlstad GK och gick sju slag under sitt par – men trots det var det norrmannen som tog hem totalsegern med två slags marginal. Han var såpass nervös att han inte vågade kolla när ledarbollen puttade på den sista greenen.

– Jag visste ju inte hur det hade gått för de andra så det klarade jag inte av. Efter ett tag fick jag beskedet att jag hade vunnit, men det var inte officiellt förrän ett tag senare. Det här är helt makalöst, jag presterade mitt bästa spel någonsin, säger en tagen Kleppe, som hade en diger publikskara som hejade fram honom.

– Vi är många som åkt hit från Norge. Det har blivit en grej att vi åker hit varje år och spelar, så äter vi gott och koser oss. Det är en av de saker man prickar in i schemat först när man lägger semestern, förklarar han.

Sundqvist fina runda renderade i en delad andra plats med norrmannen Tommy Ivarsson.

Karlstadsvinnare

Kleppes viktoria i Femdagars innebär att den eminente norrmannen nu får boka in en golfresa till Portugal – vilket är priset för vinnarna i respektive klass.

– Helt otroligt, det ska bli jättekul, konstaterar han.

Andra som kan kvittera ut en biljett till den Iberiska halvön är Peter Olsson, Karlstad GK, som segrade i B-klassen med minsta möjliga marginal. Samt Lennart Almqvist och Lillemor Jansson som triumferade i parklassen. Även den sistnämnda duon har Karlstad som klubbtillhörighet.