2016-08-30 22:30

2016-08-30 22:30

Löpning för en god sak

BLODOMLOPPET: "Tränade två timmar i morse"

Under tisdagskvällen hölls det första Blodomloppet i Karlstad. Tävlingen arrangerades gemensamt av blodcentralerna runt om i länet och IF Göta. Syftet med loppet var att ge uppmärksamhet till behovet av blodgivning.

Solen sken över Tingvalla IP och det var gott om löpare i alla åldrar på plats. Deltagarna kunde välja mellan distanserna fem respektive tio kilometer. Blodcentralerna i Värmland hade ett tält på innerplan där man kunde registrera sig som blodgivare och det var många som tog chansen.

– Det var fler som registrerade sig än vad det brukar vara när vi försöker värva nya givare. Vi vet inte exakt hur många det blev, men vi är väldigt nöjda, säger Sara Molin, som arbetar för Blodcentralerna i Värmland.

Mer än en tävling

Blodomloppet har genomförts i Sverige sedan 1993 då de första upplagorna avgjordes i Stockholm och Göteborg.

– Det viktigaste med den här dagen var att främja hälsa i kombination med den viktiga blodgivningen. Vi blev väldigt glada när vi fick chansen att arrangera det här loppet, säger Jennie Persson, marknads och arrangemangsansvarig för IF Göta.

Inför loppet var cirka 1 200 löpare anmälda och det kom in flera sena anmälningar till arrangörernas glädje.

– Vi siktar mot att arrangera Blodomloppet även nästa år. Det känns kul att så många kom till start redan första året.

Tappert försök av Rangelind

Ultralöparen André Rangelind gjorde ett starkt lopp men han fick se sig slagen av två Etiopiska löpare på den längsta distansen, tio kilometer. Vinnaren Yebra Gedaye sprang in på 30.40, landsmannen Tolosa Gezahgne tog sig i mål 24 sekunder senare.

Rangelind försökte hänga med på den för honom ovana tävlingsdistansen men sprang i mål 32 sekunder efter vinnaren.

– Jag är lite besviken att jag inte orkade utmana på slutet men de var starkare helt enkelt.

Uppladdningen var inte perfekt även om det var lite självförvållat.

– Jag tränade i två timmar på morgonen så benen var inte jättepigga, säger Rangelind.

Överlägsen segrare

I damernas lopp över tio kilometer vann Sofie Nelsson som precis som Rangelind sprang i Götas klassiska röda dress. Hon närmast krossade motståndet och var nästan tre minuter före tvåan Frida Jensen i mål. Segertiden stannade på 35.57, och Nelsson var nöjd efter loppet.

– Det var en rolig bana och ett bra lopp, man lär sig något nytt varje gång. Det var kul att banan hade så varierad terräng, säger vinnaren, Sofie Nelsson.

Herrarnas fem kilometer vanns av Nuray Yassin, i damernas lopp var Webalem Ayele starkast.

Segertiderna där skrevs till 17.05, respektive 18.02.

Solen sken över Tingvalla IP och det var gott om löpare i alla åldrar på plats. Deltagarna kunde välja mellan distanserna fem respektive tio kilometer. Blodcentralerna i Värmland hade ett tält på innerplan där man kunde registrera sig som blodgivare och det var många som tog chansen.

– Det var fler som registrerade sig än vad det brukar vara när vi försöker värva nya givare. Vi vet inte exakt hur många det blev, men vi är väldigt nöjda, säger Sara Molin, som arbetar för Blodcentralerna i Värmland.

Mer än en tävling

Blodomloppet har genomförts i Sverige sedan 1993 då de första upplagorna avgjordes i Stockholm och Göteborg.

– Det viktigaste med den här dagen var att främja hälsa i kombination med den viktiga blodgivningen. Vi blev väldigt glada när vi fick chansen att arrangera det här loppet, säger Jennie Persson, marknads och arrangemangsansvarig för IF Göta.

Inför loppet var cirka 1 200 löpare anmälda och det kom in flera sena anmälningar till arrangörernas glädje.

– Vi siktar mot att arrangera Blodomloppet även nästa år. Det känns kul att så många kom till start redan första året.

Tappert försök av Rangelind

Ultralöparen André Rangelind gjorde ett starkt lopp men han fick se sig slagen av två Etiopiska löpare på den längsta distansen, tio kilometer. Vinnaren Yebra Gedaye sprang in på 30.40, landsmannen Tolosa Gezahgne tog sig i mål 24 sekunder senare.

Rangelind försökte hänga med på den för honom ovana tävlingsdistansen men sprang i mål 32 sekunder efter vinnaren.

– Jag är lite besviken att jag inte orkade utmana på slutet men de var starkare helt enkelt.

Uppladdningen var inte perfekt även om det var lite självförvållat.

– Jag tränade i två timmar på morgonen så benen var inte jättepigga, säger Rangelind.

Överlägsen segrare

I damernas lopp över tio kilometer vann Sofie Nelsson som precis som Rangelind sprang i Götas klassiska röda dress. Hon närmast krossade motståndet och var nästan tre minuter före tvåan Frida Jensen i mål. Segertiden stannade på 35.57, och Nelsson var nöjd efter loppet.

– Det var en rolig bana och ett bra lopp, man lär sig något nytt varje gång. Det var kul att banan hade så varierad terräng, säger vinnaren, Sofie Nelsson.

Herrarnas fem kilometer vanns av Nuray Yassin, i damernas lopp var Webalem Ayele starkast.

Segertiderna där skrevs till 17.05, respektive 18.02.

  • Markus Strömberg