2016-07-26 21:15

2016-07-26 22:37

Skoog siktar högre

FRIIDROTT: Högklassigt höjdhopp under Karlstad GP

Den värmländska höjdhopperskan Sofie Skoog är som bekant klar för OS i Rio. Genrepet blir under Karlstad GP på Tingvalla.
– Jag vill känna att teknikdelen sitter och sen vill jag självklart hoppa högt också, säger Skoog.

Sofie Skoog kommer till Karlstad GP med ett nytt personligt rekord på 1,93, satt för bara en dryg vecka sedan i Eberstadt, Tyskland. Efter det hoppade hon 1,89 i Londons Diamond League. Nu hoppas värmländskan komma upp på liknande höjder på hemmaplan i Karlstad.

– Jag har lyxen att jag kan banorna här så bra, så jag vill hoppa så högt som möjligt helt enkelt. Teknikmässigt vill jag känna lite på kurvtagningen och hur den sitter, säger Skoog, och tillägger:

– Det vore jättekul att kunna hoppa högt här på hemmaplan.

Laddar för OS

Karlstad Grand Prix blir värmländskans sista tävling inför OS i Rio de Janeiro. Efter tävlingen bär det av till SOK:s pre camp i Portugal, därefter mot Brasilien och OS.

– Det har legat och grott i mig ett tag nu, faktumet att jag ska tävla i OS. Jag tror att jag äntligen börjar förstå nu vilken upplevelse det kommer bli. Det har varit en dröm att tävla i OS och det känns så rätt att få åka, säger Skoog.

Den andra svenska höjdhopperskan som har kvalificerat sig för OS, Erika Kinsey, ser även hon fram emot Karlstad GP, och OS såklart.

– Det känns overkligt med OS. Jag hoppas kunna finslipa lite på ansatsen nu under Karlstad GP. Några höga hopp räknar jag inte med, träningen har varit ganska hård på sistone och benen känns lite sega, säger Kinsey.

Och fortsätter:

– Jag hade egentligen inte tänkt att tävla här, men Karlstad GP är alltid roligt så jag kunde inte låta bli.

”Holm har varit viktig”

En stor i del i Sofie Skoogs senaste framgång har, enligt henne själv, tränaren Stefan Holm. Den värmländske OS-guldmedaljören från Aten 2004 har tränat Skoog i drygt två år och under den tiden har personbästat gått från 1,87 till 1.93.

– Stefan har varit jätteviktig med sitt sätt att se på höjdhopp. Sedan han tog över har jag kvalificerat mig för alla mästerskap som varit. Han har haft en ganska lyckad tränarkarriär får man säga, säger Skoog med ett skratt.

Stort publikstöd

Värmländskan kan dessutom räkna med ett stort publikstöd om man får tro henne själv.

– Det kommer ner en busslast hemifrån Ekshärad med familj och vänner för att heja. Sen kommer även ett trettiotal personer från jobbet ner och kollar. Dem har lovat att skrika så högt som möjligt.

Sofie Skoog kommer till Karlstad GP med ett nytt personligt rekord på 1,93, satt för bara en dryg vecka sedan i Eberstadt, Tyskland. Efter det hoppade hon 1,89 i Londons Diamond League. Nu hoppas värmländskan komma upp på liknande höjder på hemmaplan i Karlstad.

– Jag har lyxen att jag kan banorna här så bra, så jag vill hoppa så högt som möjligt helt enkelt. Teknikmässigt vill jag känna lite på kurvtagningen och hur den sitter, säger Skoog, och tillägger:

– Det vore jättekul att kunna hoppa högt här på hemmaplan.

Laddar för OS

Karlstad Grand Prix blir värmländskans sista tävling inför OS i Rio de Janeiro. Efter tävlingen bär det av till SOK:s pre camp i Portugal, därefter mot Brasilien och OS.

– Det har legat och grott i mig ett tag nu, faktumet att jag ska tävla i OS. Jag tror att jag äntligen börjar förstå nu vilken upplevelse det kommer bli. Det har varit en dröm att tävla i OS och det känns så rätt att få åka, säger Skoog.

Den andra svenska höjdhopperskan som har kvalificerat sig för OS, Erika Kinsey, ser även hon fram emot Karlstad GP, och OS såklart.

– Det känns overkligt med OS. Jag hoppas kunna finslipa lite på ansatsen nu under Karlstad GP. Några höga hopp räknar jag inte med, träningen har varit ganska hård på sistone och benen känns lite sega, säger Kinsey.

Och fortsätter:

– Jag hade egentligen inte tänkt att tävla här, men Karlstad GP är alltid roligt så jag kunde inte låta bli.

”Holm har varit viktig”

En stor i del i Sofie Skoogs senaste framgång har, enligt henne själv, tränaren Stefan Holm. Den värmländske OS-guldmedaljören från Aten 2004 har tränat Skoog i drygt två år och under den tiden har personbästat gått från 1,87 till 1.93.

– Stefan har varit jätteviktig med sitt sätt att se på höjdhopp. Sedan han tog över har jag kvalificerat mig för alla mästerskap som varit. Han har haft en ganska lyckad tränarkarriär får man säga, säger Skoog med ett skratt.

Stort publikstöd

Värmländskan kan dessutom räkna med ett stort publikstöd om man får tro henne själv.

– Det kommer ner en busslast hemifrån Ekshärad med familj och vänner för att heja. Sen kommer även ett trettiotal personer från jobbet ner och kollar. Dem har lovat att skrika så högt som möjligt.

  • Erik Dahlén