2016-06-27 13:41

2016-06-27 13:41

"Nu har jag äntligen fått beskedet – vilken lättnad"

FRIIDROTT: Sjätte gången gillt – Kaiza Karlén uttagen till JVM

Ännu en värmlänning är klar för JVM i friidrott. Irene Ekelund får sällskap av längdhopperskan Kaiza Karlén från Arvika som under helgen klarade kvalgränsen till mästerskapet med sitt hopp på 6,22 i Tyskland.

Förra sommaren erövrade Kaiza Karlén ett sensationellt silver i ungdoms-VM i Colombia. Arvikatalangen hoppade 6,24 i längdhoppsfinalen och slog därmed sitt gamla personbästa med närmare 20 centimeter.

Nu har 17-åringen slagit till med ett nytt jättehopp. Eller snarare tre. I Bauhaus junioren-gala i tyska Mannheim hoppade hon 6,22 – två centimeter längre än kvalgränsen till JVM i Bydgoszcz i Polen.

– Vilken otrolig lättnad. Jag har tävlat sex helger i rad för att få nå den här längden. Det har varit påfrestande psykiskt, men jag har hela tiden vetat att jag har längden i mig, berättar en euforisk Karlén.

Näst sista försöket

Toppnoteringen kom i det tredje försöket och resulterade i en tredjeplats, men faktum är att det inledande hoppet var ett presumtivt rekordhopp.

– Då hoppade jag 6,06 och träffade inte ens plankan. Hade jag fått en bra träff hade det varit ett nytt personbästa. Sen hoppade jag 6,17 i fjärde omgången så det var ett skönt besked att jag hoppade över sex meter tre gånger, det har jag aldrig gjort i en tävling tidigare, förklarar hon.

Efter bedriften kom beskedet hon väntat på hela säsongen – att hon kan kvittera ut JVM-biljetten.

– De sa det på plats efteråt. Hade jag inte klarat kvalgränsen nu hade jag bara haft ett enda försök kvar, så det var skönt att slippa den pressen.

Realist inför JVM

Det sista försöket skulle ha skett i Världsungdomsspelen i Göteborg – västvärmländskan kommer dock att medverka i tävlingen ändå. JVM-truppen ska nämligen samlas i västkuststaden under lördagen.

– Vi ska hämta ut kläder och liknande. Jag ska vara med och tävla också, men nu kan jag hoppa helt utan press, konstaterar 17-åringen.

När Karlén vann UVM-silvret var hon en rejäl högoddsare då hon äntrade finalen i Sydamerika som det elfte namnet av tolv efter att ha hoppat 18 centimeter kortare än finalgränsen i kvalet. Örebrobon, som har KFUM Arvika som klubbtillhörighet, ser det dock som mycket osannolikt att hon upprepar bragden i junior-VM som startar den 19 juli i Polen.

– De flesta som är med är födda 97 och det är en extremt bra årskull. Jag är 98:a och är en av de topprankade där, men det lär inte räcka så långt, tyvärr. Självklart är målet att nå finalen igen, men jag hoppar utan press och siktar att slå mitt personbästa.

Sedan tidigare är värmländskan Irene Ekelund, Malmö AI, uttagen till JVM.

Förra sommaren erövrade Kaiza Karlén ett sensationellt silver i ungdoms-VM i Colombia. Arvikatalangen hoppade 6,24 i längdhoppsfinalen och slog därmed sitt gamla personbästa med närmare 20 centimeter.

Nu har 17-åringen slagit till med ett nytt jättehopp. Eller snarare tre. I Bauhaus junioren-gala i tyska Mannheim hoppade hon 6,22 – två centimeter längre än kvalgränsen till JVM i Bydgoszcz i Polen.

– Vilken otrolig lättnad. Jag har tävlat sex helger i rad för att få nå den här längden. Det har varit påfrestande psykiskt, men jag har hela tiden vetat att jag har längden i mig, berättar en euforisk Karlén.

Näst sista försöket

Toppnoteringen kom i det tredje försöket och resulterade i en tredjeplats, men faktum är att det inledande hoppet var ett presumtivt rekordhopp.

– Då hoppade jag 6,06 och träffade inte ens plankan. Hade jag fått en bra träff hade det varit ett nytt personbästa. Sen hoppade jag 6,17 i fjärde omgången så det var ett skönt besked att jag hoppade över sex meter tre gånger, det har jag aldrig gjort i en tävling tidigare, förklarar hon.

Efter bedriften kom beskedet hon väntat på hela säsongen – att hon kan kvittera ut JVM-biljetten.

– De sa det på plats efteråt. Hade jag inte klarat kvalgränsen nu hade jag bara haft ett enda försök kvar, så det var skönt att slippa den pressen.

Realist inför JVM

Det sista försöket skulle ha skett i Världsungdomsspelen i Göteborg – västvärmländskan kommer dock att medverka i tävlingen ändå. JVM-truppen ska nämligen samlas i västkuststaden under lördagen.

– Vi ska hämta ut kläder och liknande. Jag ska vara med och tävla också, men nu kan jag hoppa helt utan press, konstaterar 17-åringen.

När Karlén vann UVM-silvret var hon en rejäl högoddsare då hon äntrade finalen i Sydamerika som det elfte namnet av tolv efter att ha hoppat 18 centimeter kortare än finalgränsen i kvalet. Örebrobon, som har KFUM Arvika som klubbtillhörighet, ser det dock som mycket osannolikt att hon upprepar bragden i junior-VM som startar den 19 juli i Polen.

– De flesta som är med är födda 97 och det är en extremt bra årskull. Jag är 98:a och är en av de topprankade där, men det lär inte räcka så långt, tyvärr. Självklart är målet att nå finalen igen, men jag hoppar utan press och siktar att slå mitt personbästa.

Sedan tidigare är värmländskan Irene Ekelund, Malmö AI, uttagen till JVM.