2016-09-01 20:13

2016-09-01 20:13

"Det känns jättebra och nervöst"

FOTBOLL: Mimmi Larsson uttagen i EM-kvaltruppen

Förbundskaptenen Pia Sundhage har tagit ut värmländskan Mimmi Larsson i truppen till EM-kvalets avslutande två matcher.
– Det känns jättebra så klart och lite nervöst, men mest bra, säger 22-åringen från Torsby.

Mimmi Larsson bytte till den här säsongen Mallbacken mot Eskilstuna och den blixtsnabba anfallaren har gjort succé i sitt nya lag. Hon toppar interna skytteligan med sina sex mål och är delad åtta i allsvenskans skytteliga. Eskilstuna är trea i tabellen.

– Ja, det har gått helt okej, säger hon blygsamt.

Mimmi Larsson var med i bruttotruppen till OS, men sållades bort. Hon har dragit på sig den blågula dressen 40 gånger i ungdomssammanhang och har varit på träningsläger med a-landslaget. Nu får hon för första gången chansen i en riktig trupp.

Väntade du dig att bli uttagen?

– Nej, det kan jag verkligen inte säga att jag gjorde. Det ska bli jättekul.

Hur fick du reda på det?

– Min lillebror skrev till mig för han hade sett uttagningen. Jag visste inte om det. Sen fick jag mejl ganska snabbt efter det.

Från Sundhage?

– Nej, de har en ansvarig som mejlar ut resescheman och allt sånt där.

Svenskorna har två matcher på sig att säkra en plats i EM-slutspelet i Holland nästa år. Först väntar Slovakien i Göteborg den 15 september och Danmark i Viborg fem dagar senare.

Pia Sundhage mönstrar OS-truppen (minus skadade Fridolina Rolfö) inklusive reserverna. 23 spelare finns nu med, jämfört med de 18 som ingick i OS-laget. Bland de nya finns debutanterna Hanne Gråhns, Örebro, och Eskilstunaduon Emilie Lundberg och Mimmi Larsson och Lina Hurtig, Umeå.

– Likväl som vi gjorde förändringar från VM till OS så fortsätter vi med det nu. Det blir kanske en och annan som slår sig in i laget, säger Sundhage till svenskfotboll.se.

Så här säger Sundhage till TT om nykomlingarna Larsson och Hurtig:

– Det är heta spelare som kan röra om i grytan.

– Det får man väl försöka göra i så fall, säger Mimmi Larsson.

Vad menar hon med att röra om i grytan, tror du?

– Jag vet inte. Kan vara att jag har lite andra egenskaper än de andra forwardarna kanske. Att det blir en bra mix.

Mimmi Larsson har snabbt funnit sig tillrätta i Eskilstuna.

– Jag trivs bra i laget och med tränaren och staden. Det känns jättebra.

Vill du vara kvar?

– Jag har bara ettårskontrakt så jag har inte tänkt mycket på framtiden än. Jag försöker ta den här säsongen först så får vi se vad det blir. Men jag kan tänka mig att stanna.

Hon har redan slagit personligt målrekord i högsta serien. I fjol blev det fem i Mallbacken på hela säsongen.

– Jag tycker att jag gjort sju mål, men ett blev dömt som självmål.

Om tre omgångar (den 11 september) väntar Mallbacken på hemmaplan. Borta på Strandvallen i juni blev det 1–2-förlust.

– Jag fick känna på hur det är att åka till Mallbacken och torska. Det är ingen lätt bortamatch. De gjorde det bra och vi var inte så bra. Men det ska bli andra bullar på Tunavallen.

Vad händer inför EM-kvalmatcherna?

– Jag tror vi samlas måndag om två veckor och då är det väl vanliga träningar.

En sak vill förbundskapten Pia Sundhage ändra på jämfört med OS inför det stundande EM-kvalet. Spelet ska bli mer offensivt igen. Sverige ska återigen spela 4–3–3.

– Vi hamnade i ett 4–5–1 och fann ett sätt att vinna och ta oss till OS-final. Men nu skulle jag gärna vilja se lite andra saker i anfallsspelet, så att det blir ännu mer intressant, säger Sundhage till TT.

Mimmi Larsson vill gärna spela, men konkurrensen om platserna är hård.

– Det är ganska stor trupp. Det är ju 23 spelare. Men jag hoppas. Man får träna och köra på sitt bästa.

Mimmi Larsson bytte till den här säsongen Mallbacken mot Eskilstuna och den blixtsnabba anfallaren har gjort succé i sitt nya lag. Hon toppar interna skytteligan med sina sex mål och är delad åtta i allsvenskans skytteliga. Eskilstuna är trea i tabellen.

– Ja, det har gått helt okej, säger hon blygsamt.

Mimmi Larsson var med i bruttotruppen till OS, men sållades bort. Hon har dragit på sig den blågula dressen 40 gånger i ungdomssammanhang och har varit på träningsläger med a-landslaget. Nu får hon för första gången chansen i en riktig trupp.

Väntade du dig att bli uttagen?

– Nej, det kan jag verkligen inte säga att jag gjorde. Det ska bli jättekul.

Hur fick du reda på det?

– Min lillebror skrev till mig för han hade sett uttagningen. Jag visste inte om det. Sen fick jag mejl ganska snabbt efter det.

Från Sundhage?

– Nej, de har en ansvarig som mejlar ut resescheman och allt sånt där.

Svenskorna har två matcher på sig att säkra en plats i EM-slutspelet i Holland nästa år. Först väntar Slovakien i Göteborg den 15 september och Danmark i Viborg fem dagar senare.

Pia Sundhage mönstrar OS-truppen (minus skadade Fridolina Rolfö) inklusive reserverna. 23 spelare finns nu med, jämfört med de 18 som ingick i OS-laget. Bland de nya finns debutanterna Hanne Gråhns, Örebro, och Eskilstunaduon Emilie Lundberg och Mimmi Larsson och Lina Hurtig, Umeå.

– Likväl som vi gjorde förändringar från VM till OS så fortsätter vi med det nu. Det blir kanske en och annan som slår sig in i laget, säger Sundhage till svenskfotboll.se.

Så här säger Sundhage till TT om nykomlingarna Larsson och Hurtig:

– Det är heta spelare som kan röra om i grytan.

– Det får man väl försöka göra i så fall, säger Mimmi Larsson.

Vad menar hon med att röra om i grytan, tror du?

– Jag vet inte. Kan vara att jag har lite andra egenskaper än de andra forwardarna kanske. Att det blir en bra mix.

Mimmi Larsson har snabbt funnit sig tillrätta i Eskilstuna.

– Jag trivs bra i laget och med tränaren och staden. Det känns jättebra.

Vill du vara kvar?

– Jag har bara ettårskontrakt så jag har inte tänkt mycket på framtiden än. Jag försöker ta den här säsongen först så får vi se vad det blir. Men jag kan tänka mig att stanna.

Hon har redan slagit personligt målrekord i högsta serien. I fjol blev det fem i Mallbacken på hela säsongen.

– Jag tycker att jag gjort sju mål, men ett blev dömt som självmål.

Om tre omgångar (den 11 september) väntar Mallbacken på hemmaplan. Borta på Strandvallen i juni blev det 1–2-förlust.

– Jag fick känna på hur det är att åka till Mallbacken och torska. Det är ingen lätt bortamatch. De gjorde det bra och vi var inte så bra. Men det ska bli andra bullar på Tunavallen.

Vad händer inför EM-kvalmatcherna?

– Jag tror vi samlas måndag om två veckor och då är det väl vanliga träningar.

En sak vill förbundskapten Pia Sundhage ändra på jämfört med OS inför det stundande EM-kvalet. Spelet ska bli mer offensivt igen. Sverige ska återigen spela 4–3–3.

– Vi hamnade i ett 4–5–1 och fann ett sätt att vinna och ta oss till OS-final. Men nu skulle jag gärna vilja se lite andra saker i anfallsspelet, så att det blir ännu mer intressant, säger Sundhage till TT.

Mimmi Larsson vill gärna spela, men konkurrensen om platserna är hård.

– Det är ganska stor trupp. Det är ju 23 spelare. Men jag hoppas. Man får träna och köra på sitt bästa.

Truppen till EM-kvalet

Målvakter: Hilda Carlén, Piteå, Hedvig Lindahl, Chelsea, Emelie Lundberg, Eskilstuna.

Backar: Jonna Andersson, Linköping, Emma Berglund, Rosengård, Magdalena Eriksson, Linköping, Nilla Fischer, Wolfsburg, Hanne Gråhns, Kif Örebro, Amanda Ilestedt, Rosengård, Jessica Samuelsson, Linköping, Linda Sembrant, Montpellier.

Mittfältare/forwards: Emilia Appelqvist, Djurgården, Kosovare Asllani, Manchester City, Stina Blackstenius, Linköping, Lisa Dahlkvist, Örebro, Pauline Hammarlund, Göteborg, Lina Hurtig, Umeå, Sofia Jakobsson, Montpellier, Mimmi Larsson, Eskilstuna, Elin Rubensson, Göteborg, Caroline Seger, Lyon, Lotta Schelin, Rosengård, Olivia Schough, Eskilstuna.