2016-08-07 21:12

2016-08-07 21:12

Lyfte med ny matchplan

FOTBOLL: Qbik–Östersund 2–1

Efter att ha gått in i sommaruppehållet som tabelljumbo är varje match extra viktig för Qbik. Segern hemma mot Östersund i omstarten var därför en väldigt välkommen sådan.

Solen smög sig fram lagom till matchstart på Tingvalla IP, och kanske var det ett tecken på vad som komma skulle.

Som tabelljumbo fanns det bara en väg att gå för Qbik, och Omid Sulefani, huvudtränare för Karlstadsdamerna, hade lagt upp en tydlig matchplan. Inte bara för lördagens möte, utan också för andra halvan av säsongen.

– Under våren försökte vi vara det spelförande laget och spela väldigt offensivt. Nu har vi sagt att vi gärna ger bort bollen, och låter motståndaren tro att den för matchen, medan vi går mer på omställningar och ett rakare spel. Det passar oss bättre.

Hemmalaget följde också sin matchplan och lät gästerna föra spelet, krympte effektivt ytorna på egen planhalva och pressade ut motståndarna på kanterna. Detta bidrog till stora svårigheter för gästerna vad gällde att skapa kvalitativa målchanser, och i kombination med snabba omställningar från hemmalaget också en tydlig frustration i spelet.

Dubbelt upp

När dagens tvåmålsskytt, Gabriella Kalkan, tryckte in ledningsmålet från halvdistans i den 12:e minuten fick de också lite arbetsro. När även 2–0 kom 20 minuter senare såg den efterlängtade trepoängaren ut att vara på väg.

– Vi visste att de är svaga i försvaret och det gav oss stora ytor, och i dag tog vi tillvara på det. Vi följde vår matchplan, genom att ge dem bollinnehavet, och lät dem tro att de hade kontroll. Hade vi bara varit effektiva i avsluten hade siffrorna kunnat bli betydligt större.

Lägligt break

Efter en stabil tvåmålsledning i paus, och en väl genomförd taktisk insats, skiftade förutsättningarna i andra. En tidig reducering, då försvaret för första gången i matchen visade tveksamhet, skapade nerv i matchen. En nerv som sedan höll i sig i spelet från hemmalagets sida. Ett skadebreak kom lägligt, och Sulefani var inte sen på att utnyttja möjligheten.

– Jag ville samla spelarna och ändra på vissa saker. Vi hade börjat spela kort på egen planhalva och det var lite som att sträcka ut en öppen hand och ge bort matchen. Jag ville få ett lugnare spel igen och mer tid med bollen på offensiv planhalva.

När spelet åter sattes i gång märktes det att hemmalaget återtog kontrollen, och trots en kvitteringsforcering på slutet höll Qbik undan.

Ser framåt

Det var både en lättad och nöjd tränare som fick knyta näven efter slutsignalen, och han har tillförsikt mot det som väntar framöver.

– Jag kände mig ändå relativt trygg för de skapade egentligen ingenting, men man kan aldrig vara säker.

– Det var skönt att vi fick ett bevis på att vår matchplan fungerar. Med det här spelet kan vi straffa många lag.

Tre ytterst viktiga poäng i jakten på säker mark.

Solen smög sig fram lagom till matchstart på Tingvalla IP, och kanske var det ett tecken på vad som komma skulle.

Som tabelljumbo fanns det bara en väg att gå för Qbik, och Omid Sulefani, huvudtränare för Karlstadsdamerna, hade lagt upp en tydlig matchplan. Inte bara för lördagens möte, utan också för andra halvan av säsongen.

– Under våren försökte vi vara det spelförande laget och spela väldigt offensivt. Nu har vi sagt att vi gärna ger bort bollen, och låter motståndaren tro att den för matchen, medan vi går mer på omställningar och ett rakare spel. Det passar oss bättre.

Hemmalaget följde också sin matchplan och lät gästerna föra spelet, krympte effektivt ytorna på egen planhalva och pressade ut motståndarna på kanterna. Detta bidrog till stora svårigheter för gästerna vad gällde att skapa kvalitativa målchanser, och i kombination med snabba omställningar från hemmalaget också en tydlig frustration i spelet.

Dubbelt upp

När dagens tvåmålsskytt, Gabriella Kalkan, tryckte in ledningsmålet från halvdistans i den 12:e minuten fick de också lite arbetsro. När även 2–0 kom 20 minuter senare såg den efterlängtade trepoängaren ut att vara på väg.

– Vi visste att de är svaga i försvaret och det gav oss stora ytor, och i dag tog vi tillvara på det. Vi följde vår matchplan, genom att ge dem bollinnehavet, och lät dem tro att de hade kontroll. Hade vi bara varit effektiva i avsluten hade siffrorna kunnat bli betydligt större.

Lägligt break

Efter en stabil tvåmålsledning i paus, och en väl genomförd taktisk insats, skiftade förutsättningarna i andra. En tidig reducering, då försvaret för första gången i matchen visade tveksamhet, skapade nerv i matchen. En nerv som sedan höll i sig i spelet från hemmalagets sida. Ett skadebreak kom lägligt, och Sulefani var inte sen på att utnyttja möjligheten.

– Jag ville samla spelarna och ändra på vissa saker. Vi hade börjat spela kort på egen planhalva och det var lite som att sträcka ut en öppen hand och ge bort matchen. Jag ville få ett lugnare spel igen och mer tid med bollen på offensiv planhalva.

När spelet åter sattes i gång märktes det att hemmalaget återtog kontrollen, och trots en kvitteringsforcering på slutet höll Qbik undan.

Ser framåt

Det var både en lättad och nöjd tränare som fick knyta näven efter slutsignalen, och han har tillförsikt mot det som väntar framöver.

– Jag kände mig ändå relativt trygg för de skapade egentligen ingenting, men man kan aldrig vara säker.

– Det var skönt att vi fick ett bevis på att vår matchplan fungerar. Med det här spelet kan vi straffa många lag.

Tre ytterst viktiga poäng i jakten på säker mark.