2016-08-07 21:52

2016-08-07 21:52

Dubbla guld för Larsson

FRIIDROTT: "Nu kan det nog bli stora SM också"

Det blev guld gånger två för UEM-tvåan Henrik Larsson från Göta.
– Det har varit en bra helg för mig och nu kan det nog bli stora SM också, säger värmlänningen.

Helgens svenska juniormästerskap avgjordes på klassiska Göingevallen i Hässleholm och där det redan i fredags blev ett Götaguld genom Henrik Larsson i P17-klassen. Han pressades i första hand av Michael Nyabako från Helsingborg, men hade en segermarginal på elva hundradelar med sin guldtid 10,73 sekunder.

Dessutom tog han sig lätt vidare med 21,75 på den dubbla distansen.

Och där han släppte på alla bromsar i finalen och flög fram till 21,32 med halvsekunden till tvåan i loppet.

– Det har varit jättebra. 200 meter är jag väldigt nöjd efter som jag sololöpte hela upploppet. lite snabbare om jag hade haft någon att springa med, sa Henrik – som från sin fjärdebana passerade de utanför sig innan kurvan var över.

Karlén briljera

Henrik var UEM-medaljör i förra månaden och medaljör var även Kaiza Karlén, KFUM Arvika, men då gällde det junior-VM i Polen. Så att det skulle bli guld här i Hässleholm var inte på något sätt överraskande. Det blev det också på hela 6.36 meter för längdhopparen, visserligen i lite för stark medvind, men ett av hela tävlingens främsta resultat.

Kaiza stod igen klass för sig själv och vann med över halvmetern till tvåan i klassen.

– Jag är jättenöjd. Har vetat att jag kunnat hoppa så långt länge nu, men plankan har aldrig varit med mig. Surt med vinden... men det bådar gott inför Nordiska och SM. Men skönt att känna att man kan flyga, sa en riktigt nöjd Kaiza.

En skadetyngd säsong har det varit för Henriks syster Agnes, Göta, som dock kom till start i kula och tog hem segern med en stöt på 14.24 meter. 18 centimeter före tvåan.

– Den var väl helt ok, det var min andra tävling i år, så jag har inte haft så höga förväntningar. Jag har inte kunnat köra kula sen i februari, en axelskada, så jag har kört i en månad nu, säger Larsson.

Kastframgångar

Guld och personbästa svarade också Ida Stenbäck, SK Bore, för i F17-diskusen, när hon kastade 42.47 meter och det efter att avgjort finalen i sitt sista kast. Därmed tog hon steget förbi Ida Olsson från Hagen, som ledde så långt.

Ida nöjde sig inte med det, utan var sedan trea i kula på 13.98, där det blev seger för namnen Olsson på hela 15.04. Och i det tredje mötet mellan Idorna så var det Bore-Ida som var främst även i slägga, där hon med 54.99 var nästan metern före och total tvåa. Vann här gjorde Cecilia Larsson, Växjö, på 58.81.

Boreguld blev det sedan också i F19-spjutet, där Caroline Näslund med 48.45 tog en seger med nästan metern före tvåan.

Spjutsilver blev det sedan för Rasmus Eriksson, Kil, som hade en notering på 65.66 meter närmast bakom Simon Litzell, Hässelby, på 71.36.

Helgens svenska juniormästerskap avgjordes på klassiska Göingevallen i Hässleholm och där det redan i fredags blev ett Götaguld genom Henrik Larsson i P17-klassen. Han pressades i första hand av Michael Nyabako från Helsingborg, men hade en segermarginal på elva hundradelar med sin guldtid 10,73 sekunder.

Dessutom tog han sig lätt vidare med 21,75 på den dubbla distansen.

Och där han släppte på alla bromsar i finalen och flög fram till 21,32 med halvsekunden till tvåan i loppet.

– Det har varit jättebra. 200 meter är jag väldigt nöjd efter som jag sololöpte hela upploppet. lite snabbare om jag hade haft någon att springa med, sa Henrik – som från sin fjärdebana passerade de utanför sig innan kurvan var över.

Karlén briljera

Henrik var UEM-medaljör i förra månaden och medaljör var även Kaiza Karlén, KFUM Arvika, men då gällde det junior-VM i Polen. Så att det skulle bli guld här i Hässleholm var inte på något sätt överraskande. Det blev det också på hela 6.36 meter för längdhopparen, visserligen i lite för stark medvind, men ett av hela tävlingens främsta resultat.

Kaiza stod igen klass för sig själv och vann med över halvmetern till tvåan i klassen.

– Jag är jättenöjd. Har vetat att jag kunnat hoppa så långt länge nu, men plankan har aldrig varit med mig. Surt med vinden... men det bådar gott inför Nordiska och SM. Men skönt att känna att man kan flyga, sa en riktigt nöjd Kaiza.

En skadetyngd säsong har det varit för Henriks syster Agnes, Göta, som dock kom till start i kula och tog hem segern med en stöt på 14.24 meter. 18 centimeter före tvåan.

– Den var väl helt ok, det var min andra tävling i år, så jag har inte haft så höga förväntningar. Jag har inte kunnat köra kula sen i februari, en axelskada, så jag har kört i en månad nu, säger Larsson.

Kastframgångar

Guld och personbästa svarade också Ida Stenbäck, SK Bore, för i F17-diskusen, när hon kastade 42.47 meter och det efter att avgjort finalen i sitt sista kast. Därmed tog hon steget förbi Ida Olsson från Hagen, som ledde så långt.

Ida nöjde sig inte med det, utan var sedan trea i kula på 13.98, där det blev seger för namnen Olsson på hela 15.04. Och i det tredje mötet mellan Idorna så var det Bore-Ida som var främst även i slägga, där hon med 54.99 var nästan metern före och total tvåa. Vann här gjorde Cecilia Larsson, Växjö, på 58.81.

Boreguld blev det sedan också i F19-spjutet, där Caroline Näslund med 48.45 tog en seger med nästan metern före tvåan.

Spjutsilver blev det sedan för Rasmus Eriksson, Kil, som hade en notering på 65.66 meter närmast bakom Simon Litzell, Hässelby, på 71.36.

  • Hasse Sjögren