2016-07-20 18:12

2016-07-20 19:46

Fastande Fahim bäst i Sverige

BROTTNING: Totalt fyra SM-medaljer till BK Orion

BK Orion-brottaren Fahim Naimi skrev historia när han vann SM-guld i tungviktsklassen S125 kilogram i Norrköping. Det var nämligen den första medaljen av ädlaste valör till Karlstad i seniorsammanhang på mer än ett halvt sekel.

Bedriften blir knappast mindre imponerande då Fahim endast är 17 år gammal och hade deltagit i den heliga fastemånaden Ramadan bara ett par dagar innan mästartiteln i fristil bärgades.

– Det var tre dagar innan SM, så jag var väldigt sliten i kroppen till en början, konstaterar Naimi.

Tränaren Fredrik Hofmann kan inte erinra sig när det senaste guldet hamnade i den värmländska residensstaden.

– Jag har letat i arkiven i flera dagar och har inte hittat någonting... Men jag tror att det var någon gång på 1950-talet eller rent av på 40-talet. Hur som helst betyder det här otroligt mycket för oss i Karlstadsbrottningen, säger Hofmann stolt.

Den 17-årige stortalangen förstod först efter finalen innebörden av SM-tecknet.

– Jag visste inte att det var så länge sedan någon från Karlstad vann. Jag fick reda på det efteråt och självklart var det jättekul.

Kulturskillnad

Fahim Naimi kommer ursprungligen från Afghanistan och har brottat för BK Orion sedan september i fjol – vilket även hans tvillingbror Qayum gör. Totalt har brödraduon brottats i tre år.

– I Afghanistan var det bara träningar och inga tävlingar. Det som är roligt med brottningen i Sverige är att man får tävla mycket, säger Fahim.

Det finns även en stor kulturell skillnad på hur de två nationerna ser på brottning.

– Fahim har berättat för mig att i stället för att spela fotboll på rasterna, som vi gör i Sverige, brottas de på skolgården. Sedan är det bara fristil som gäller i Afghanistan. Här i Sverige är vi mer vana vid grekisk-romersk stil, förklarar Hofmann.

Utnyttjade snabbheten

Vägen till det historiska SM-guldet började med att Orionbrottaren ställde upp i J96 kilogram och bärgade där en bronsmedalj. Dagen efter valde den robusta pjäsen att gå upp till tungviktarklassen S125.

Efter att ha besegrat Örgrytes Anton Eurén, bror till den olympiska medaljören Johan Eurén, på ett övertygande sätt ställdes Fahim mot Walid Said från Spårvägen i finalen. Den sistnämnde var stor förhandsfavorit då han korats till såväl egyptisk som afrikansk mästare tidigare i sin karriär.

– Han är en extremt duktig brottare och han trodde också att han skulle vinna lätt mot Fahim. Said tog också ledningen med 2–0, men efter det kom Fahim tillbaka. Då blev motståndaren väldigt frustrerad medan Fahim höll sig lugn matchen igenom, berättar Hofmann.

– Jag ville utnyttja min snabbhet när jag valde att byta viktklass. Det var många afghaner som var och kollade på SM-finalen och de hejade fram mig på ett häftigt sätt, konstaterar den lyriske svenska mästaren som vann med 7–2 mot antagonisten.

Det blev ytterligare två medaljer som bar BK Orions signum under SM-veckan i Norrköping. Edadullah Temori tog ett silver i U69 kilogram och Hannes Hofmann, son till tränaren Fredrik, bärgade ett guld i U46.

Klubben blev därmed den näst mest framgångsrika på ungdomssidan och fjärde bästa totalt.

Bedriften blir knappast mindre imponerande då Fahim endast är 17 år gammal och hade deltagit i den heliga fastemånaden Ramadan bara ett par dagar innan mästartiteln i fristil bärgades.

– Det var tre dagar innan SM, så jag var väldigt sliten i kroppen till en början, konstaterar Naimi.

Tränaren Fredrik Hofmann kan inte erinra sig när det senaste guldet hamnade i den värmländska residensstaden.

– Jag har letat i arkiven i flera dagar och har inte hittat någonting... Men jag tror att det var någon gång på 1950-talet eller rent av på 40-talet. Hur som helst betyder det här otroligt mycket för oss i Karlstadsbrottningen, säger Hofmann stolt.

Den 17-årige stortalangen förstod först efter finalen innebörden av SM-tecknet.

– Jag visste inte att det var så länge sedan någon från Karlstad vann. Jag fick reda på det efteråt och självklart var det jättekul.

Kulturskillnad

Fahim Naimi kommer ursprungligen från Afghanistan och har brottat för BK Orion sedan september i fjol – vilket även hans tvillingbror Qayum gör. Totalt har brödraduon brottats i tre år.

– I Afghanistan var det bara träningar och inga tävlingar. Det som är roligt med brottningen i Sverige är att man får tävla mycket, säger Fahim.

Det finns även en stor kulturell skillnad på hur de två nationerna ser på brottning.

– Fahim har berättat för mig att i stället för att spela fotboll på rasterna, som vi gör i Sverige, brottas de på skolgården. Sedan är det bara fristil som gäller i Afghanistan. Här i Sverige är vi mer vana vid grekisk-romersk stil, förklarar Hofmann.

Utnyttjade snabbheten

Vägen till det historiska SM-guldet började med att Orionbrottaren ställde upp i J96 kilogram och bärgade där en bronsmedalj. Dagen efter valde den robusta pjäsen att gå upp till tungviktarklassen S125.

Efter att ha besegrat Örgrytes Anton Eurén, bror till den olympiska medaljören Johan Eurén, på ett övertygande sätt ställdes Fahim mot Walid Said från Spårvägen i finalen. Den sistnämnde var stor förhandsfavorit då han korats till såväl egyptisk som afrikansk mästare tidigare i sin karriär.

– Han är en extremt duktig brottare och han trodde också att han skulle vinna lätt mot Fahim. Said tog också ledningen med 2–0, men efter det kom Fahim tillbaka. Då blev motståndaren väldigt frustrerad medan Fahim höll sig lugn matchen igenom, berättar Hofmann.

– Jag ville utnyttja min snabbhet när jag valde att byta viktklass. Det var många afghaner som var och kollade på SM-finalen och de hejade fram mig på ett häftigt sätt, konstaterar den lyriske svenska mästaren som vann med 7–2 mot antagonisten.

Det blev ytterligare två medaljer som bar BK Orions signum under SM-veckan i Norrköping. Edadullah Temori tog ett silver i U69 kilogram och Hannes Hofmann, son till tränaren Fredrik, bärgade ett guld i U46.

Klubben blev därmed den näst mest framgångsrika på ungdomssidan och fjärde bästa totalt.