2016-07-10 16:31

2016-07-10 17:42

Amb klarade OS-kvalgränsen i Karlstad

FRIIDROTT: Kim Amb åkte till Massas äng för att ta sista OS-chansen

Kim Amb har klarat OS-kvalgränsen. I elfte timmen.
På Massas äng i Karlstad klippte han under söndagseftermiddagen till med ett av karriärens längsta spjutkast.
– Jag har fan legat sömnlös efter EM. Nu är jag världens lyckligaste, jublar Amb efter att spjutet landat på 84,32.

Även ett otränat öga kunde se det redan i utkastet.

I sitt första försök i den lilla spjuttävlingen på Massas äng i Karlstad fick Kim Amb till en sådan där fullträff så att det ser ut som om spjutet sticker iväg som en lyftande Boeing 747.

Och naturligtvis kände 25-åringen från Bålsta att det skulle bli långt. Han hade svårt att stå still under spjutets luftfärd – och när det landade, nästan borta vid E18, studsade han runt på ansatsbanan.

– Inte blev det sämre av att strax efteråt få reda på hur långt det var, skrattar Kim.

Snabb Engberg

Egentligen hade han redan gett upp sina Rio-planer. Han hade mer eller mindre räknat med att klara kvalgränsen 83 meter i EM, men bommade med ett par decimeter.

Men så tog han sista chansen – och ringde IF Götas Johan Engberg.

– Jag hade en dag på mig att klara det och Johan kan det här, Johan gillar spjut, Johan fixar, säger en glädjestrålande Kim Amb.

Och fortsätter:

– Efter EM var jag väldigt besviken och då tänkte jag faktiskt skita i alltihop. Men så bestämde jag mig för att göra ett sista försök. Jag vet att jag hade blivit riktigt förbannad på mig själv i efterhand om jag inte tagit chansen.

”Känns otroligt bra”

Göta-bossen Engberg ordnade på extremt kort karens en tävling på Massas äng på Norra fältet. Motståndet bestod av landslagskollegan Jiannis Smalios, Örebro, och IF Göta-löftet Jakob Eriksson (klarade 60 meter för första gången). Och Kim Amb tackade och tog emot.

– Det känns otroligt bra, var bara några decimeter från mitt ”pers”. Jag är världens lyckligaste människa just nu, konstaterar den snart 26-årige spjutstjärnan med ett brett leende.

Men ännu kan han inte kvittera ut biljetten till Rio de Janeiro.

Sveriges olympiska kommitté (SOK) har det slutliga avgörandet i sin hand.

– De har vissa parametrar som ska följas, men själv tycker jag naturligtvis att jag levererat det som krävs. Jag har kastat 1,32 över kvalgränsen och varit över 80 meter i de fem tävlingar jag gjort i år. Men nu är det bara att hoppas på ett klartecken, säger Kim.

Även ett otränat öga kunde se det redan i utkastet.

I sitt första försök i den lilla spjuttävlingen på Massas äng i Karlstad fick Kim Amb till en sådan där fullträff så att det ser ut som om spjutet sticker iväg som en lyftande Boeing 747.

Och naturligtvis kände 25-åringen från Bålsta att det skulle bli långt. Han hade svårt att stå still under spjutets luftfärd – och när det landade, nästan borta vid E18, studsade han runt på ansatsbanan.

– Inte blev det sämre av att strax efteråt få reda på hur långt det var, skrattar Kim.

Snabb Engberg

Egentligen hade han redan gett upp sina Rio-planer. Han hade mer eller mindre räknat med att klara kvalgränsen 83 meter i EM, men bommade med ett par decimeter.

Men så tog han sista chansen – och ringde IF Götas Johan Engberg.

– Jag hade en dag på mig att klara det och Johan kan det här, Johan gillar spjut, Johan fixar, säger en glädjestrålande Kim Amb.

Och fortsätter:

– Efter EM var jag väldigt besviken och då tänkte jag faktiskt skita i alltihop. Men så bestämde jag mig för att göra ett sista försök. Jag vet att jag hade blivit riktigt förbannad på mig själv i efterhand om jag inte tagit chansen.

”Känns otroligt bra”

Göta-bossen Engberg ordnade på extremt kort karens en tävling på Massas äng på Norra fältet. Motståndet bestod av landslagskollegan Jiannis Smalios, Örebro, och IF Göta-löftet Jakob Eriksson (klarade 60 meter för första gången). Och Kim Amb tackade och tog emot.

– Det känns otroligt bra, var bara några decimeter från mitt ”pers”. Jag är världens lyckligaste människa just nu, konstaterar den snart 26-årige spjutstjärnan med ett brett leende.

Men ännu kan han inte kvittera ut biljetten till Rio de Janeiro.

Sveriges olympiska kommitté (SOK) har det slutliga avgörandet i sin hand.

– De har vissa parametrar som ska följas, men själv tycker jag naturligtvis att jag levererat det som krävs. Jag har kastat 1,32 över kvalgränsen och varit över 80 meter i de fem tävlingar jag gjort i år. Men nu är det bara att hoppas på ett klartecken, säger Kim.