2016-08-25 08:18

2016-08-25 08:18

Laddade konkurrenter inför höstderbyt

FOTBOLL: Kollegor, släktingar och motståndare

På lördag är det dags för årets andra derby i division 4 mellan SK Sifhälla och Säffle FF U. Vårmötet slutade med en uddamålsseger för SKS, men nu är förutsättningarna annorlunda.

Förutsättningarna är ungefär de samma gällande tabellposition. Faktorn som har förändrats är formen. Båda lagen tycks vara inne i en formsvacka och kommer till derbyt med förluster i bagaget. Sebastian ”Bisse” Biscevic i Säffle FF och Mattias ”Matte” Svärd är två spelare som varit viktiga i sina respektive lag under säsongen.

– Det här är ju den roligaste matchen under året, säger Sebastian Biscevic.

Poängbehov

Både Säffle FF U och SK Sifhälla är i stort poängbehov – FF för att undvika nedflyttning och SKS för att behålla kvalplatsen till division 3 och eventuellt ta in på Ölme i toppen.

– Det är ju en extra rolig match med tanke på att det är Sifhälla vi möter. För oss är det viktigt att ta så många poäng som möjligt för att åtminstone nå kvalplatsen, säger Biscevic.

– Vi har ju inte börjat hösten bra och släppt in många mål, nästan uteslutande billiga mål dessutom. Vi måste gå in för att hålla nollan i matchen och tänka på försvaret, för mål gör vi ju nästan alltid, menar Svärd.

Vad beror försämringen i försvaret på, tror du?

– Svårt att säga, men framför allt har vi haft dålig kommunikation. I matchen mot Töcksfors snackade vi bra, och då släppte vi inte heller till så mycket. Sedan har vi varit väldigt osmarta i vissa situationer.

”Inte vika undan”

Det är minst sagt två lag som är bekanta med varandra som möts på lördag. Man känner till varandras spel utan och innan – dessutom känner spelarna varandra väl. Mattias och Sebastian är kollegor på Moelven AB och inte nog med det: de är även släktingar, Sebastians mamma är Mattias kusin. Som om det inte vore nog är höstderbyt lite av en måstematch för båda lagen, vilket adderar extra krydda.

– Förutsättningarna är ju lite desamma som inför höstmötet förra året – då låg Sifhälla också i topp. Vi är ju sämre placerade i år, men vi ställde till det för dem då och vi hoppas kunna sätta lite käppar i hjulet igen, säger Sebastian.

– Vi kommer inte vika undan. Skit samma hur det ser ut spelmässigt, bara alla springer och jobbar, menar Matte.

Vilka gäller som favoriter då?

– Måste ju vara ni det, säger Sebastian och tittar på sin konkurrent. Det är SKS.

– Det är väl vi, instämmer Mattias. Pressen ligger väl lite på oss, men efter hur vi spelat nu det senaste tycker jag ändå att det är mer osäkert.

Inställningen avgör

När det gäller skador och avstängningar är förutsättningarna inför helgens match även de liknande lagen emellan. Sifhälla saknar David Andersson och mittfältsmotorn Johan Meijer som är avstängd. Säffle FF U kommer till spel utan försvararen Jesper Karlsson och Rasmus Karlsson.

När det gäller spelplanen har både Matte och Bisse några punkter klara för sig.

– Först och främst måste vi börja göra mål, vilket vi haft svårt med hela säsongen. Sedan det gamla vanliga, ge 100 % och inte vika undan, säger Sebastian.

– Jag tror att bäst inställning vinner, precis som förra hösten. Vi måste försöka hitta tillbaka till spelet vi hade under våren och alla måste ha en jäkla inställning. Vi får fokusera på att hålla tätt bakåt också, säger Mattias.

Hur slutar matchen?

– 3-1 till oss, säger Mattias.

– Vi vinner med 1-2, invänder Sebastian.

Förutsättningarna är ungefär de samma gällande tabellposition. Faktorn som har förändrats är formen. Båda lagen tycks vara inne i en formsvacka och kommer till derbyt med förluster i bagaget. Sebastian ”Bisse” Biscevic i Säffle FF och Mattias ”Matte” Svärd är två spelare som varit viktiga i sina respektive lag under säsongen.

– Det här är ju den roligaste matchen under året, säger Sebastian Biscevic.

Poängbehov

Både Säffle FF U och SK Sifhälla är i stort poängbehov – FF för att undvika nedflyttning och SKS för att behålla kvalplatsen till division 3 och eventuellt ta in på Ölme i toppen.

– Det är ju en extra rolig match med tanke på att det är Sifhälla vi möter. För oss är det viktigt att ta så många poäng som möjligt för att åtminstone nå kvalplatsen, säger Biscevic.

– Vi har ju inte börjat hösten bra och släppt in många mål, nästan uteslutande billiga mål dessutom. Vi måste gå in för att hålla nollan i matchen och tänka på försvaret, för mål gör vi ju nästan alltid, menar Svärd.

Vad beror försämringen i försvaret på, tror du?

– Svårt att säga, men framför allt har vi haft dålig kommunikation. I matchen mot Töcksfors snackade vi bra, och då släppte vi inte heller till så mycket. Sedan har vi varit väldigt osmarta i vissa situationer.

”Inte vika undan”

Det är minst sagt två lag som är bekanta med varandra som möts på lördag. Man känner till varandras spel utan och innan – dessutom känner spelarna varandra väl. Mattias och Sebastian är kollegor på Moelven AB och inte nog med det: de är även släktingar, Sebastians mamma är Mattias kusin. Som om det inte vore nog är höstderbyt lite av en måstematch för båda lagen, vilket adderar extra krydda.

– Förutsättningarna är ju lite desamma som inför höstmötet förra året – då låg Sifhälla också i topp. Vi är ju sämre placerade i år, men vi ställde till det för dem då och vi hoppas kunna sätta lite käppar i hjulet igen, säger Sebastian.

– Vi kommer inte vika undan. Skit samma hur det ser ut spelmässigt, bara alla springer och jobbar, menar Matte.

Vilka gäller som favoriter då?

– Måste ju vara ni det, säger Sebastian och tittar på sin konkurrent. Det är SKS.

– Det är väl vi, instämmer Mattias. Pressen ligger väl lite på oss, men efter hur vi spelat nu det senaste tycker jag ändå att det är mer osäkert.

Inställningen avgör

När det gäller skador och avstängningar är förutsättningarna inför helgens match även de liknande lagen emellan. Sifhälla saknar David Andersson och mittfältsmotorn Johan Meijer som är avstängd. Säffle FF U kommer till spel utan försvararen Jesper Karlsson och Rasmus Karlsson.

När det gäller spelplanen har både Matte och Bisse några punkter klara för sig.

– Först och främst måste vi börja göra mål, vilket vi haft svårt med hela säsongen. Sedan det gamla vanliga, ge 100 % och inte vika undan, säger Sebastian.

– Jag tror att bäst inställning vinner, precis som förra hösten. Vi måste försöka hitta tillbaka till spelet vi hade under våren och alla måste ha en jäkla inställning. Vi får fokusera på att hålla tätt bakåt också, säger Mattias.

Hur slutar matchen?

– 3-1 till oss, säger Mattias.

– Vi vinner med 1-2, invänder Sebastian.

  • Robin Widing