2017-06-14 11:26

2017-06-14 14:58

Minibibliotek i hamnen

SÄFFLE: Säffles första bokhus är på plats i gästhamnen – låna, läs och lämna tillbaka

Nu kan du låna böcker i Säffle Gästhamn. Under torsdagen sattes det nya bokhuset på plats av fyra byggelever och böcker fylldes på av Säffle bibliotek. Bokhuset är härmed öppet – det är bara att börja låna!

Det lilla bokhuset som placerades i gästhamnen i torsdags är resultatet av ett samarbete mellan Herrgårdsgymnasiets byggelever och Säffle bibliotek. Under mars månad framfördes en önskan och en vision om ett bokhus från Maria Persson, Säffles nya bibliotekschef, och Eivor Karlsson från Säffle bibliotek, till byggprogrammet och läraren Hans Roselin. Bokhuset som nu står klart i gästhamnen är byggt och designat av Anton Magnusson och Erik Persson, och målat av målerielever.

Hur fick ni idén om ett bokhus?

– Jag fick se ett bokhus när jag var på Gottland och tänkte ”men vilken trevlig idé - ett sådant borde vi ha i Säffle”, berättar Maria och fortsätter:

– Vi tror på att det kommer att bli mycket uppskattat. Vi börjar med ett bokhus nu, men i har tänkt oss ytterligare tre, startegiskt placerade runt om i Säffle - kanske Duse och Ekenäs till exempel.

– Detta gör det mer lättillgängligt för folk att låna en bok; ta en, läsa den och lämna tillbaka den när man är klar - vi räknar dock med ett visst svinn, säger Eivor och skrattar.

Från vision till verklighet

Årskurs-2-eleverna som hjälper till att få huset på plats är Fredrik Lydefors, Emil Aronsson, Marc Quist Carlsson och Simon Rundell.

– Nu får ni använda er av gröten ni åt i morse pojkar, och ställa huset på plats, säger byggläraren Hans när killarna ska lyfta huset av kärran.

Han berättar att arbetet med bokhuset har gått bra och att de har gjort ett jättebra jobb. Hans menar att killarna har tyckt att det har varit roligt att få designa själva, utifrån en vision och en bild, och sedan skapa det och se det bli verkligt. Han meddelar också att ytterligare tre bokhus kommer att levereras till nästa år.

– Det blir bra så - någon millimeter får vi ha överseende med pojkar, säger Hans och skrattar när bokhuset står på plats.

– Det blev jättefint och vi är så nöjda. Det blev ett sött litet bokhus, avslutar Eivor och Maria.

Det lilla bokhuset som placerades i gästhamnen i torsdags är resultatet av ett samarbete mellan Herrgårdsgymnasiets byggelever och Säffle bibliotek. Under mars månad framfördes en önskan och en vision om ett bokhus från Maria Persson, Säffles nya bibliotekschef, och Eivor Karlsson från Säffle bibliotek, till byggprogrammet och läraren Hans Roselin. Bokhuset som nu står klart i gästhamnen är byggt och designat av Anton Magnusson och Erik Persson, och målat av målerielever.

Hur fick ni idén om ett bokhus?

– Jag fick se ett bokhus när jag var på Gottland och tänkte ”men vilken trevlig idé - ett sådant borde vi ha i Säffle”, berättar Maria och fortsätter:

– Vi tror på att det kommer att bli mycket uppskattat. Vi börjar med ett bokhus nu, men i har tänkt oss ytterligare tre, startegiskt placerade runt om i Säffle - kanske Duse och Ekenäs till exempel.

– Detta gör det mer lättillgängligt för folk att låna en bok; ta en, läsa den och lämna tillbaka den när man är klar - vi räknar dock med ett visst svinn, säger Eivor och skrattar.

Från vision till verklighet

Årskurs-2-eleverna som hjälper till att få huset på plats är Fredrik Lydefors, Emil Aronsson, Marc Quist Carlsson och Simon Rundell.

– Nu får ni använda er av gröten ni åt i morse pojkar, och ställa huset på plats, säger byggläraren Hans när killarna ska lyfta huset av kärran.

Han berättar att arbetet med bokhuset har gått bra och att de har gjort ett jättebra jobb. Hans menar att killarna har tyckt att det har varit roligt att få designa själva, utifrån en vision och en bild, och sedan skapa det och se det bli verkligt. Han meddelar också att ytterligare tre bokhus kommer att levereras till nästa år.

– Det blir bra så - någon millimeter får vi ha överseende med pojkar, säger Hans och skrattar när bokhuset står på plats.

– Det blev jättefint och vi är så nöjda. Det blev ett sött litet bokhus, avslutar Eivor och Maria.