2017-05-15 13:19

2017-05-15 13:51

Ko- och filsläpp på samma dag!

VÄRMLANDS NYSÄTER: Massor med besökare på Torps gård

– Äntligen grönbete efter åtta månaders väntan
Ja, så skulle man kunna tro att de 105 korna tänkte när de tog sina glädjeskutt i samband med kosläppet på Torps Gård i Gillberga.

Närmare 500 personer, hade kommit denna händelserika dag. Den största händelse var för många när korna fick rusa ut på det grönskande betet. Strax därefter kom provsmakningen av den nylanserade Wermlandsfilen och glassfesten.

– Vi har hällt och slevat upp närmare 400 portioner, sade Hans Peterson, Christel Hermansson, Anna Malmqvist och Emil Kullberg från Wermlandsmejeriet.

Hur var då reaktionerna ?

– God och lätt att dricka, sade 7-årige Henry Graad.

– Mild och rund, sade Agneta Renberg och Marianne Hultgren konstaterade bara ”god”.

– Krämig och god smak, sade Marianne Hultgren och Diana Strömsmoen sade ”Görgött”.

Kön ringlade sig fram till avsmakningsstationen under hela dagen så visst är intresset stort för den nya Wermlandsfilen.

Ladugården var öppen och där passade många på att gosa med kalvarna. Plötsligt spärrades ett område av mellan ladugården och den stora vackert gröna gräsytan. Massor av folk i alla åldrar väntade med spänning på vad som skulle ske. Lite försiktigt, i grupp tätt bredvid varandra smög korna mot öppningen i stängslet.

105 kor rusade ut

Plötsligt blev det rusning och glädjeskutt när 105 kor kom ut på grönbetet. Glädjen gick inte att ta miste på. Åtta månaders väntan var över. När den första rusningen var avklarad och fältet inspekterat kom korna tillbaka och många ville nosa och titta på de människor som tittade på dem.

– I snitt mjölkas det 11 600 liter per ko och vi kommer kanske upp i närmare 1,3 miljoner liter per år, sa Karl-Evert Larsson som tillsammans med sönerna Stefan och Martin stod och tittade ut både över vackra kor och vackra hagar.

Började med tre kor

– Men vi började faktiskt med bara tre kor och 15 hektar mark 1960 och 1963 trodde jag och hustrun att vi hade förtagit oss när vi arrenderade ytterligare mark och inköpte 18 kor, mindes Karl-Evert.

Sedan rullade det på fram till den mönstergård som Torp utgör idag. Det är de tre sönerna som driver gården där det även finns stora skogsägor som man nyligen fick pris för att ha skött om så bra.

Förutom kosläpp , ladugårdsbesök och provsmakningar så anordnades en tipspromenad för barn och som avslutning ordnades ett godisregn rån ovan.

Närmare 500 personer, hade kommit denna händelserika dag. Den största händelse var för många när korna fick rusa ut på det grönskande betet. Strax därefter kom provsmakningen av den nylanserade Wermlandsfilen och glassfesten.

– Vi har hällt och slevat upp närmare 400 portioner, sade Hans Peterson, Christel Hermansson, Anna Malmqvist och Emil Kullberg från Wermlandsmejeriet.

Hur var då reaktionerna ?

– God och lätt att dricka, sade 7-årige Henry Graad.

– Mild och rund, sade Agneta Renberg och Marianne Hultgren konstaterade bara ”god”.

– Krämig och god smak, sade Marianne Hultgren och Diana Strömsmoen sade ”Görgött”.

Kön ringlade sig fram till avsmakningsstationen under hela dagen så visst är intresset stort för den nya Wermlandsfilen.

Ladugården var öppen och där passade många på att gosa med kalvarna. Plötsligt spärrades ett område av mellan ladugården och den stora vackert gröna gräsytan. Massor av folk i alla åldrar väntade med spänning på vad som skulle ske. Lite försiktigt, i grupp tätt bredvid varandra smög korna mot öppningen i stängslet.

105 kor rusade ut

Plötsligt blev det rusning och glädjeskutt när 105 kor kom ut på grönbetet. Glädjen gick inte att ta miste på. Åtta månaders väntan var över. När den första rusningen var avklarad och fältet inspekterat kom korna tillbaka och många ville nosa och titta på de människor som tittade på dem.

– I snitt mjölkas det 11 600 liter per ko och vi kommer kanske upp i närmare 1,3 miljoner liter per år, sa Karl-Evert Larsson som tillsammans med sönerna Stefan och Martin stod och tittade ut både över vackra kor och vackra hagar.

Började med tre kor

– Men vi började faktiskt med bara tre kor och 15 hektar mark 1960 och 1963 trodde jag och hustrun att vi hade förtagit oss när vi arrenderade ytterligare mark och inköpte 18 kor, mindes Karl-Evert.

Sedan rullade det på fram till den mönstergård som Torp utgör idag. Det är de tre sönerna som driver gården där det även finns stora skogsägor som man nyligen fick pris för att ha skött om så bra.

Förutom kosläpp , ladugårdsbesök och provsmakningar så anordnades en tipspromenad för barn och som avslutning ordnades ett godisregn rån ovan.