2016-10-04 06:00

2016-10-04 08:13

Hon bakar Säffles godaste kanelbullar

VÄRMLANDSBRO: Kanelbullens dag firas i dag

Vi efterlyste Säffles bästa hemmabagare av kanelbullar. Gensvaret var massivt. Carina Rosendahls nybakade kanelbullar älskas av de flesta.

I dag, den 4 oktober bakas, äts och njuts kanelbullar över hela landet. I jakten på den perfekta kanelbullen steg Säffles egen bullmamma fram.

Många känner till hennes bakverk från kiosken i Somashallen. Eller från innebandyn. Carina Rosendahl minns själv det första bullbaket.

– Det var i sjuan i högstadiet. Jag kommer ihåg det så väl. Vi skulle baka till klasskassan för att åka på skolresa till London och sedan dess har jag älskat att baka bullar. Jag märkte att jag var bra på det och folk tyckte om det, säger hon.

Det är längesen nu, men bakat bullar har hon gjort allt sedan dess.

– Min mamma bor numera på ett demensboende och där brukar jag ibland överraska med lite nybakade bullar. Det är otroligt uppskattat.

Hon växte upp i Kolbäck utanför Västerås. Flytten till Värmlandsbro var för nästan 30 år sen.

– Gubben fick jobb på bilprovningen i Säffle och jag följde med.

Missionen att baka de godaste bullarna följde med till Värmland. I snitt gör hon bullar tre gånger i månaden, som mest kanske två gånger i veckan, säger hon. Hennes barn har tillbringat mycket tid i ishallen och då har Carina gladeligen ställt upp med hembakat. Och senast sålde hon bullar under SM för boxerhundar i Vårgårda.

– Då var det många som undrade vem som gjort bullarna.

Inga hemligheter

Hemma hos Carina är ugnen varm och på de ogräddade veteknytena penslar hon ägg och strör pärlsocker uppe på toppen. Knådningen har hon gjort för hand och degen har jäst varsamt. Några hemligheter för ett lyckat bullbak har hon inte.

– Jag bara gör, men de måste vara nybakade och färska. Då behålls saftigheten. Sen ska man inte vara snål med smöret som ska vara rumstempererat.

Något recept har hon inte heller. Efter så många års bullbak har hon fått en känsla för vad som är rätt mängd och framför allt – vad som är gott.

Du fick flest röster på vår Facebooksida, hur känns det?

– Det är skitkul. Mina bullar har tydligen spridit sig.

Hur många bullar ska du själv stoppa i dig i dag?

– Ett par stycken blir det nog minst. Vi får lite besök.

I dag, den 4 oktober bakas, äts och njuts kanelbullar över hela landet. I jakten på den perfekta kanelbullen steg Säffles egen bullmamma fram.

Många känner till hennes bakverk från kiosken i Somashallen. Eller från innebandyn. Carina Rosendahl minns själv det första bullbaket.

– Det var i sjuan i högstadiet. Jag kommer ihåg det så väl. Vi skulle baka till klasskassan för att åka på skolresa till London och sedan dess har jag älskat att baka bullar. Jag märkte att jag var bra på det och folk tyckte om det, säger hon.

Det är längesen nu, men bakat bullar har hon gjort allt sedan dess.

– Min mamma bor numera på ett demensboende och där brukar jag ibland överraska med lite nybakade bullar. Det är otroligt uppskattat.

Hon växte upp i Kolbäck utanför Västerås. Flytten till Värmlandsbro var för nästan 30 år sen.

– Gubben fick jobb på bilprovningen i Säffle och jag följde med.

Missionen att baka de godaste bullarna följde med till Värmland. I snitt gör hon bullar tre gånger i månaden, som mest kanske två gånger i veckan, säger hon. Hennes barn har tillbringat mycket tid i ishallen och då har Carina gladeligen ställt upp med hembakat. Och senast sålde hon bullar under SM för boxerhundar i Vårgårda.

– Då var det många som undrade vem som gjort bullarna.

Inga hemligheter

Hemma hos Carina är ugnen varm och på de ogräddade veteknytena penslar hon ägg och strör pärlsocker uppe på toppen. Knådningen har hon gjort för hand och degen har jäst varsamt. Några hemligheter för ett lyckat bullbak har hon inte.

– Jag bara gör, men de måste vara nybakade och färska. Då behålls saftigheten. Sen ska man inte vara snål med smöret som ska vara rumstempererat.

Något recept har hon inte heller. Efter så många års bullbak har hon fått en känsla för vad som är rätt mängd och framför allt – vad som är gott.

Du fick flest röster på vår Facebooksida, hur känns det?

– Det är skitkul. Mina bullar har tydligen spridit sig.

Hur många bullar ska du själv stoppa i dig i dag?

– Ett par stycken blir det nog minst. Vi får lite besök.

  • Albin Norén