2016-08-24 09:38

2016-08-24 09:38

240 kilo kål – nu ska soppan kokas!

SÄFFLE: Kålsoppetraditionen fortsätter

På lördag är det dags för Nysäters marknad och förberedelserna är i full gång. I dagarna drar också tillagningen av den mycket omtyckta kålsoppan i gång, vilket minst sagt inte är ett litet arbete.

Kålsoppan är säkert välbekant för den inbitne marknadsbesökaren. Den har varit ett stående inslag på Nysäters marknad under lång tid.

– Det är väldigt mycket arbete med allt runt omkring marknaden, och även med kokningen av soppan, säger Gerd Widing, som är en slags arbetsledare runt kålsoppekoket.

240 kg kål

På torsdag får man tillgång till kålen från förvaringen. Då är det bara att sätta i gång på direkten.

– Det går åt ungefär 240 kilo kål, så det finns en hel del som måste klyvas och hackas. Det är väl egentligen det jobbigaste arbetet, menar Gerd.

Arbetet med själva kålen är bara en del av arbetet med soppan. Det som också gör den speciell är den egentillverkade buljongen.

– Jag tror att det är på grund av den som soppan är så populär.

”Koka i omgångar”

En annan sak som gör soppan speciell är korven. Vanligtvis tänker kanske många att kålsoppa ska vara gjord med frikadeller, de små kokta köttbullarna. i ”Nysäterssoppan” använder man i stället korv.

– Det vore extremt jobbigt att stå och rulla så många frikadeller. Här använder vi i stället runt 60 kilo köttkorv, berättar Gerd.

Den stora mängden soppa får sedan kokas i omgångar, och hälls undan för undan över i flaskor. Där får den sedan stå kyld över natten till marknadsdagen.

Kålsoppan är säkert välbekant för den inbitne marknadsbesökaren. Den har varit ett stående inslag på Nysäters marknad under lång tid.

– Det är väldigt mycket arbete med allt runt omkring marknaden, och även med kokningen av soppan, säger Gerd Widing, som är en slags arbetsledare runt kålsoppekoket.

240 kg kål

På torsdag får man tillgång till kålen från förvaringen. Då är det bara att sätta i gång på direkten.

– Det går åt ungefär 240 kilo kål, så det finns en hel del som måste klyvas och hackas. Det är väl egentligen det jobbigaste arbetet, menar Gerd.

Arbetet med själva kålen är bara en del av arbetet med soppan. Det som också gör den speciell är den egentillverkade buljongen.

– Jag tror att det är på grund av den som soppan är så populär.

”Koka i omgångar”

En annan sak som gör soppan speciell är korven. Vanligtvis tänker kanske många att kålsoppa ska vara gjord med frikadeller, de små kokta köttbullarna. i ”Nysäterssoppan” använder man i stället korv.

– Det vore extremt jobbigt att stå och rulla så många frikadeller. Här använder vi i stället runt 60 kilo köttkorv, berättar Gerd.

Den stora mängden soppa får sedan kokas i omgångar, och hälls undan för undan över i flaskor. Där får den sedan stå kyld över natten till marknadsdagen.

  • Robin Widing