2016-07-28 11:47

2016-07-28 11:49

Fler serveringstillstånd i Säffle

SÄFFLE: Ny statistik – krogtätheten ökar

2010 fanns 13,6 serveringstillstånd per 10 000 invånare i Säffle kommun. Nu är siffran uppe i 16. Säffle följer trenden med ökad krogtäthet.

På torsdagen kom siffror från Folkhälsomyndigheten, som Nyhetsbyrån Sirén sammanställt. Krogtätheten har ökat i Sverige de senaste åren.

Allra störst sett till folkmängd har ökningen varit i Arvidsjaur, där antalet restauranger med serveringstillstånd mer än fördubblats de senaste fem åren.

Åre och Arjeplog är de orter som har flest serveringstillstånd sett till befolkningen, enligt statistiken.

I Säffle är ökningen 18 procent de senaste fem åren. Det är en mycket större ökning än vad till exempel Karlstad kan visa upp. Karlstad kommun har en ökning med fyra procent under samma mätperiod.

– Det är många komponenter som ligger bakom ökningen. Vi har ett annat uteätande idag och det finns så många nivåer av restauranger. Innan pizzeriorna kom på 70-talet visste vi knappt hur man gör när man går ut och det kostade så mycket, säger Inger M Jonsson som arbetar som lektor på Restaurang och hotellhögskolan vid Örebro universitet till Nyhetsbyrån Siren.

På torsdagen kom siffror från Folkhälsomyndigheten, som Nyhetsbyrån Sirén sammanställt. Krogtätheten har ökat i Sverige de senaste åren.

Allra störst sett till folkmängd har ökningen varit i Arvidsjaur, där antalet restauranger med serveringstillstånd mer än fördubblats de senaste fem åren.

Åre och Arjeplog är de orter som har flest serveringstillstånd sett till befolkningen, enligt statistiken.

I Säffle är ökningen 18 procent de senaste fem åren. Det är en mycket större ökning än vad till exempel Karlstad kan visa upp. Karlstad kommun har en ökning med fyra procent under samma mätperiod.

– Det är många komponenter som ligger bakom ökningen. Vi har ett annat uteätande idag och det finns så många nivåer av restauranger. Innan pizzeriorna kom på 70-talet visste vi knappt hur man gör när man går ut och det kostade så mycket, säger Inger M Jonsson som arbetar som lektor på Restaurang och hotellhögskolan vid Örebro universitet till Nyhetsbyrån Siren.