2016-05-10 12:02

2016-05-10 12:34

Wermlands Mejeri bygger ut

VÄRMLANDS NYSÄTER

Värmlandsmjölken har gått om sina konkurrenter både i Konsum Värmland och i Icas butiker.
Nu satsar Wermlands Mejeri på fler mjölkbönder, utbyggnad och nyanställningar.
– Det är knappt jag förstår det själv, säger vd:n Yngve Gustafsson.

Han är rejält överraskad över starten för det lilla mejeriet i Värmlands Nysäter.

– Ja, vilken otrolig utveckling vi har haft och det bara på ett drygt halvår. Det här är långt över våra förväntningar.

Konsum Värmland släppte på tisdagen nya försäljningssiffror för den lokala mjölken och grädden från Wermlands Mejeri AB. Enlitersmjölken och grädden, fem deciliter, har gått förbi sina konkurrenter i Konsum Värmlands butiker. Hittills i år har Värmlandsmjölken en andel, inom sitt varuområde, på drygt 57 procent. Grädden har en andel på drygt 63 procent.

Men det inte bara i Konsums butiker som de lokala mejeriprodukterna säljer bra.

Pengar till bönderna

– Det ser likadant ut i Icas butiker, kanske till och med lite bättre, säger Yngve Gustafsson.

Mjölken och grädden kostar två kronor per liter jämfört med motsvarande produkter från Arla. En krona per liter går oavkortat till de nio mjölkbönder som levererar till Wermlands Mejeri. Enligt Konsum Värmlands beräknar har hittills drygt 900 000 kronor betalats ut i extraersättning till bönderna.

– Men totalt sett är det mer pengar än så, det handlar ju även om motsvarande ersättning från Ica, säger Yngve Gustafsson som framför allt vill framhålla konsumenterna.

– Det är ju tack vare värmlänningarna som det här har blivit en succé. De väljer ju våra produkter i butiken och varje vecka är det någon som hör av sig och vill berätta hur mycket bättre vår mjölk smakar, men det får man kanske ta med en nya salt.

Många förfrågningar

Lika nöjda är de nio mjölkbönderna, som i dagsläget främst finns i trakterna kring Säffle. Men snart blir de fler.

– I höst utökar vi med fyra bönder, från Karlstad och Kil, och vi börjar med 5 000 liter. Då når vi 25 000 liter per dag. Men vi har förfrågningar från många håll, säger Yngve Gustafsson.

– Både från mjölkbönder och från fler butikskedjor, bensinmackar och en stor grossist som är inriktad mot hotell.

Hinner ni med?

– Nej, i dagsläget får vi inte fram volymen som efterfrågas, framför allt inte när det gäller mellanmjölk. Vi har heller inte möjlighet att växa i nuvarande lokaler, därför bygger vi ut med 300 kvadratmeter och har bland annat skaffat en ny förpackningsmaskin.

Därtill väntar nyanställningar, förmodligen två i antalet, till mejeriet i höst.

Var ska det här sluta?

– Ja du, det frågar jag mig faktiskt själv. Vi har varit i gång i ett drygt halvår och bygger redan ut. Det är väldigt roligt.

Han är rejält överraskad över starten för det lilla mejeriet i Värmlands Nysäter.

– Ja, vilken otrolig utveckling vi har haft och det bara på ett drygt halvår. Det här är långt över våra förväntningar.

Konsum Värmland släppte på tisdagen nya försäljningssiffror för den lokala mjölken och grädden från Wermlands Mejeri AB. Enlitersmjölken och grädden, fem deciliter, har gått förbi sina konkurrenter i Konsum Värmlands butiker. Hittills i år har Värmlandsmjölken en andel, inom sitt varuområde, på drygt 57 procent. Grädden har en andel på drygt 63 procent.

Men det inte bara i Konsums butiker som de lokala mejeriprodukterna säljer bra.

Pengar till bönderna

– Det ser likadant ut i Icas butiker, kanske till och med lite bättre, säger Yngve Gustafsson.

Mjölken och grädden kostar två kronor per liter jämfört med motsvarande produkter från Arla. En krona per liter går oavkortat till de nio mjölkbönder som levererar till Wermlands Mejeri. Enligt Konsum Värmlands beräknar har hittills drygt 900 000 kronor betalats ut i extraersättning till bönderna.

– Men totalt sett är det mer pengar än så, det handlar ju även om motsvarande ersättning från Ica, säger Yngve Gustafsson som framför allt vill framhålla konsumenterna.

– Det är ju tack vare värmlänningarna som det här har blivit en succé. De väljer ju våra produkter i butiken och varje vecka är det någon som hör av sig och vill berätta hur mycket bättre vår mjölk smakar, men det får man kanske ta med en nya salt.

Många förfrågningar

Lika nöjda är de nio mjölkbönderna, som i dagsläget främst finns i trakterna kring Säffle. Men snart blir de fler.

– I höst utökar vi med fyra bönder, från Karlstad och Kil, och vi börjar med 5 000 liter. Då når vi 25 000 liter per dag. Men vi har förfrågningar från många håll, säger Yngve Gustafsson.

– Både från mjölkbönder och från fler butikskedjor, bensinmackar och en stor grossist som är inriktad mot hotell.

Hinner ni med?

– Nej, i dagsläget får vi inte fram volymen som efterfrågas, framför allt inte när det gäller mellanmjölk. Vi har heller inte möjlighet att växa i nuvarande lokaler, därför bygger vi ut med 300 kvadratmeter och har bland annat skaffat en ny förpackningsmaskin.

Därtill väntar nyanställningar, förmodligen två i antalet, till mejeriet i höst.

Var ska det här sluta?

– Ja du, det frågar jag mig faktiskt själv. Vi har varit i gång i ett drygt halvår och bygger redan ut. Det är väldigt roligt.