2016-02-08 13:44

2016-02-08 13:44

Hur är det att jobba som bagare och konditor på fettisdagen?

SÄFFLE: Laddar upp inför semlornas högtidsdag

I morgon är det fettisdagen, dagen då semlan är huvudperson. Vi tog ett snack med Robert Norén, delägare på Holgers konditori inför den stora dagen.

Hur är det att vara bagare på fettisdagen?

– Det är roligt. Det är en speciell dag varje år som det händer lite extra på.

Hur ser förberedelserna ut?

– Man får förbereda med degar och gå upp lite tidigare. Jag räknar med att vara uppe vid halv fyra i morgon, så hinner man med att alla får färska och goda semlor.

Blir det några nya sorters semlor i år?

– Nej, vi kör med de vi har haft nu. Det är ju lite olika varianter – chokladsemla, pistagesemla, lingonsemla, vaniljsemla, wienersemla, semlekrans och sedan är det ju den vanliga traditionella. Nutellasemlan har kommit i år, men vi tycker den är så lik vår chokladsemla så vi kör med den.

Vilken sorts semla är populärast?

– Den vanliga traditionella med mandelmassa och grädde, den är den absolut vanligaste.

Hur många semlor räknar ni med att sälja på fettisdagen?

– Någonstans mellan 1000 och 1500 semlor skulle jag tro att det blir. Men det är lite olika från år till år. Nu är fettisdagen tidig och då brukar man sälja mer än när den ligger lite senare.

Vilken semla föredrar du?

– Det får nog bli den traditionella semlan, men jag testar alla sorter.

Hur är det att vara bagare på fettisdagen?

– Det är roligt. Det är en speciell dag varje år som det händer lite extra på.

Hur ser förberedelserna ut?

– Man får förbereda med degar och gå upp lite tidigare. Jag räknar med att vara uppe vid halv fyra i morgon, så hinner man med att alla får färska och goda semlor.

Blir det några nya sorters semlor i år?

– Nej, vi kör med de vi har haft nu. Det är ju lite olika varianter – chokladsemla, pistagesemla, lingonsemla, vaniljsemla, wienersemla, semlekrans och sedan är det ju den vanliga traditionella. Nutellasemlan har kommit i år, men vi tycker den är så lik vår chokladsemla så vi kör med den.

Vilken sorts semla är populärast?

– Den vanliga traditionella med mandelmassa och grädde, den är den absolut vanligaste.

Hur många semlor räknar ni med att sälja på fettisdagen?

– Någonstans mellan 1000 och 1500 semlor skulle jag tro att det blir. Men det är lite olika från år till år. Nu är fettisdagen tidig och då brukar man sälja mer än när den ligger lite senare.

Vilken semla föredrar du?

– Det får nog bli den traditionella semlan, men jag testar alla sorter.