2015-11-28 06:00

2015-11-28 06:00

Ett handslag för värmländsk mjölkproduktion

VÄRMLANDS NYSÄTER: Mejeriet i Nysäter har invigts

Tre veckor har gått sedan mjölkförpackningarna började skeppas ut från Nysäter.
I går invigdes verksamheten formellt och alla inblandade verkar nu ha insett vad det är som har hänt.
– Det har varit tre hektiska veckor och nu har vi väl börjat landa lite, säger vd:n Yngve Gustafsson.

Det var högtidligt men också gott om skratt och glädje i Nysäter på torsdagen.

Wermlands Mejeri AB invigdes formellt exakt tre veckor efter det att förpackningsmaskinen dragits i gång i skarpt läge för första gången.

Det har väl knappast undgått någon, allra minst Säffle-Tidningens läsare, att starten för mejeriet och intresset för produkten överträffat alla förväntningar.

Rutiner

Vd:n Yngve Gustafsson var en avsevärt mycket lugnare person att prata med jämfört med hur situationen var den första veckan.

– Ja, haha, den första veckan var ju nästan ohållbar. Nu har vi börjat hitta rutinerna och vi har ju också anställt ytterligare tre personer. En till administration och två i produktionen, säger han.

Att efterfrågan från de värmländska konsumenterna är större än mejeriets kapacitet i dag är ett faktum.

Man har landat i 14000 liter mjölk per dag och just nu så är det råvarutillgången som inte är tillräcklig.

Efter årsskiftet så kommer dock såväl Bäcks gård och syskonen Thörner i Ölserud att börja leverera fullt ut till Nysäter. Då ökas kapaciteten med 4000 liter per dag och det innebär att man når upp till maxnivån för ett skift.

Inom kort så ska bolaget också investera i två nya mottagningstankar för att kunna stå förberedda för en framtida och presumtiv produktionsökning.

Att gå upp till två skift skulle kunna bli aktuellt i ett sådant läge.

– Vi har naturligtvis funderingar inför framtiden. Samtidigt så måste vi sätta och trimma in den verksamhet vi har just nu. Hur efterfrågan exakt ser ut om tre månader vet vi ju egentligen inte i dag, säger Yngve Gustafsson.

Magnus Johanson och Niclas Johanson är med sitt bolag Värmlant med som delägare till Wermlands Mejeri.

Även om de båda också har blivit överraskade över det fantastiska mottagandet så hade de på känn att satsningen skulle lyfta.

Hyllningar

– Visst hoppades vi på det. Vi kände till att det fanns en vilja att betala lite mer för mjölk som är lokal. Här i Värmland så har nästan det lokalproducerade ett högre värde än ekologiska varor, säger Niclas.

Landshövdingen Kenneth Johansson hyllade alla inblandade. För att man vågade och kände av det värmlänningarna efterfrågade.

– Det är många som ska vara stolta en sådan här dag. Det här visar vilken stor resurs som landsbygden är och den här satsningen betyder jättemycket för Värmland. Att vi vill ha mer närproducerat kände vi till, det efterfrågar jag också. Men att efterfrågan skulle vara så här stor det har verkligen varit en positiv upplevelse, säger Kenneth Johansson.

Det var högtidligt men också gott om skratt och glädje i Nysäter på torsdagen.

Wermlands Mejeri AB invigdes formellt exakt tre veckor efter det att förpackningsmaskinen dragits i gång i skarpt läge för första gången.

Det har väl knappast undgått någon, allra minst Säffle-Tidningens läsare, att starten för mejeriet och intresset för produkten överträffat alla förväntningar.

Rutiner

Vd:n Yngve Gustafsson var en avsevärt mycket lugnare person att prata med jämfört med hur situationen var den första veckan.

– Ja, haha, den första veckan var ju nästan ohållbar. Nu har vi börjat hitta rutinerna och vi har ju också anställt ytterligare tre personer. En till administration och två i produktionen, säger han.

Att efterfrågan från de värmländska konsumenterna är större än mejeriets kapacitet i dag är ett faktum.

Man har landat i 14000 liter mjölk per dag och just nu så är det råvarutillgången som inte är tillräcklig.

Efter årsskiftet så kommer dock såväl Bäcks gård och syskonen Thörner i Ölserud att börja leverera fullt ut till Nysäter. Då ökas kapaciteten med 4000 liter per dag och det innebär att man når upp till maxnivån för ett skift.

Inom kort så ska bolaget också investera i två nya mottagningstankar för att kunna stå förberedda för en framtida och presumtiv produktionsökning.

Att gå upp till två skift skulle kunna bli aktuellt i ett sådant läge.

– Vi har naturligtvis funderingar inför framtiden. Samtidigt så måste vi sätta och trimma in den verksamhet vi har just nu. Hur efterfrågan exakt ser ut om tre månader vet vi ju egentligen inte i dag, säger Yngve Gustafsson.

Magnus Johanson och Niclas Johanson är med sitt bolag Värmlant med som delägare till Wermlands Mejeri.

Även om de båda också har blivit överraskade över det fantastiska mottagandet så hade de på känn att satsningen skulle lyfta.

Hyllningar

– Visst hoppades vi på det. Vi kände till att det fanns en vilja att betala lite mer för mjölk som är lokal. Här i Värmland så har nästan det lokalproducerade ett högre värde än ekologiska varor, säger Niclas.

Landshövdingen Kenneth Johansson hyllade alla inblandade. För att man vågade och kände av det värmlänningarna efterfrågade.

– Det är många som ska vara stolta en sådan här dag. Det här visar vilken stor resurs som landsbygden är och den här satsningen betyder jättemycket för Värmland. Att vi vill ha mer närproducerat kände vi till, det efterfrågar jag också. Men att efterfrågan skulle vara så här stor det har verkligen varit en positiv upplevelse, säger Kenneth Johansson.