2015-11-26 17:19

2015-11-26 19:12

Fortsatt succé för den värmländska mjölken

VÄRMLANDS NYSÄTER: Nya lokala mejeriet går som tåget

Mellanmjölk. När något är lite småtrist eller långsamt används ibland uttrycket ”det är lite mellanmjölk”. På Wermlands Mejeri är mellanmjölk förknippat med allt annat än tristess. Sedan starten har det gått i ett och mejeriet kan inte på långa vägar leverera i takt med efterfrågan.

NWT har berättat om det lokala mejeriets kanonstart, med gapande tomma mejerikylar i butikerna som följd.

– Vi har kommit upp i leverans av 14 000 liter per dag, vilket är vår maxkapacitet sett till råvarutillgång just nu. Men vi kunde lätt ha sålt 10 000 liter till om dagen. Vi har haft några oerhört hektiska veckor, vi hade inte väntat oss en sådan kundstorm, säger vd:n Yngve Gustafsson.

Nu har det börjat lugna ner sig, men efterfrågan är fortsatt betydligt större än tillgången.

Efter årsskiftet kommer dock två av mejeriets totalt åtta leverantörsgårdar; Bäcks gård och syskonen Thörner i Ölserud, att börja leverera enbart till Nysäter.

– Då ökas vår kapacitet med 4000 liter per dag. I dag levererar gårdarna till oss och till Arla, säger Yngve Gustafsson.

Inom kort ska bolaget också investera i två nya mottagningstankar som förberedelse för en framtida produktionsökning.

Hur går diskussionerna kring fler produkter?

– Vi säljer i dagsläget mjölk och grädde. Det finns planer på en Värmlandsfil, men som läget ser ut nu ligger det långt fram. Vi måste tillgodose efterfrågan på mjölk innan vi kan gå vidare, säger Yngve Gustafsson.

Mjölkkonstverk

På torsdagen invigdes Wermlands Mejeri högtidligt av landshövding Kenneth Johansson.

– Det var en trevlig tillställning med mycket folk. Landshövdingen täckte av en skulptur i form av ett jättestort mjölkpaket som placerats här utanför, berättar Gustafsson.

Han ser positivt på framtiden, men är ändå försiktig.

– Bara för att det börjat så här bra så vet vi faktiskt ingenting om hur efterfrågan ser ut om några månader.

Det finns dock inte i dagsläget något som tyder på ett avmattat intresse från kunderna.

NWT har berättat om det lokala mejeriets kanonstart, med gapande tomma mejerikylar i butikerna som följd.

– Vi har kommit upp i leverans av 14 000 liter per dag, vilket är vår maxkapacitet sett till råvarutillgång just nu. Men vi kunde lätt ha sålt 10 000 liter till om dagen. Vi har haft några oerhört hektiska veckor, vi hade inte väntat oss en sådan kundstorm, säger vd:n Yngve Gustafsson.

Nu har det börjat lugna ner sig, men efterfrågan är fortsatt betydligt större än tillgången.

Efter årsskiftet kommer dock två av mejeriets totalt åtta leverantörsgårdar; Bäcks gård och syskonen Thörner i Ölserud, att börja leverera enbart till Nysäter.

– Då ökas vår kapacitet med 4000 liter per dag. I dag levererar gårdarna till oss och till Arla, säger Yngve Gustafsson.

Inom kort ska bolaget också investera i två nya mottagningstankar som förberedelse för en framtida produktionsökning.

Hur går diskussionerna kring fler produkter?

– Vi säljer i dagsläget mjölk och grädde. Det finns planer på en Värmlandsfil, men som läget ser ut nu ligger det långt fram. Vi måste tillgodose efterfrågan på mjölk innan vi kan gå vidare, säger Yngve Gustafsson.

Mjölkkonstverk

På torsdagen invigdes Wermlands Mejeri högtidligt av landshövding Kenneth Johansson.

– Det var en trevlig tillställning med mycket folk. Landshövdingen täckte av en skulptur i form av ett jättestort mjölkpaket som placerats här utanför, berättar Gustafsson.

Han ser positivt på framtiden, men är ändå försiktig.

– Bara för att det börjat så här bra så vet vi faktiskt ingenting om hur efterfrågan ser ut om några månader.

Det finns dock inte i dagsläget något som tyder på ett avmattat intresse från kunderna.