2015-11-23 12:47

2015-11-23 12:48

Maxad julkänsla på marknad i Ölserud

VÄRMLANDSNÄS: Välbesökt julmarknad i Kulturladan

Plötsligt händer det! Julstämningen infinner sig. Det var svårt att värja sig mot den i lördags när man besökte Kulturladan i Ölserud. Vilken julfest!

Snacka om publiksuccé! Kulturladan fylldes snabbt med besökare i lördags, då det dukades upp till en ordentlig julmarknad.

Blommor, hembakat, hantverk, smycken... Allt fanns att fynda och plånböckerna öppnades på vid gavel.

Vid ett bord stod Felicia och Victoria från klass 6 i Botilsäters skola och sålde fikabröd. Redan en halvtimme in på försäljningen började godsakerna sina.

Men kommer detta att räcka?

– Vi får påfyllning om ett tag. Vi går i skift med våra klasskompisar, log de mellan kunderna.

Poppis glögg

Lite längre ned längs gången stod Gun Johansson och sålde läckerheter som sylt och marmelad. Men det var flaskorna som sålde bäst.

– Det är glögg!, sa hon och visade upp storsäljaren.

Gun har kokat marmelad och sylt sedan 1997 och låter fantasin flöda i köket.

– Jag tycker om att experimentera fram nya smaker. Ett tips är rödlöksmarmeladen som smakar väldigt bra till lax.

Gun, som bor i Långserud, brukar åka runt och sälja på marknader.

– Det är mysigt!, konstaterade hon.

Lyssna!

I bagarstugan var mysfaktorn om möjligt ännu högre. Tänk om ni kunde sniffa på bilden på Berit här intill och känna doften av nybakat...

– Vi gör klassiska brödkakor med fyra sorters mjöl, berättade hon.

Kakorna skjutsades in i ugnen, där den brinnande veden sett till att 220 grader gav den perfekta ytan.

Hur vet man när bröden är klara?

– Man lyssnar på brödet, log Berit och knackade demonstrativt på skorpan.

Bara ett vant öra kan höra perfektion, konstaterade dreglande undertecknad och lät sig svepas med i den magiska julstämningen.

Snacka om publiksuccé! Kulturladan fylldes snabbt med besökare i lördags, då det dukades upp till en ordentlig julmarknad.

Blommor, hembakat, hantverk, smycken... Allt fanns att fynda och plånböckerna öppnades på vid gavel.

Vid ett bord stod Felicia och Victoria från klass 6 i Botilsäters skola och sålde fikabröd. Redan en halvtimme in på försäljningen började godsakerna sina.

Men kommer detta att räcka?

– Vi får påfyllning om ett tag. Vi går i skift med våra klasskompisar, log de mellan kunderna.

Poppis glögg

Lite längre ned längs gången stod Gun Johansson och sålde läckerheter som sylt och marmelad. Men det var flaskorna som sålde bäst.

– Det är glögg!, sa hon och visade upp storsäljaren.

Gun har kokat marmelad och sylt sedan 1997 och låter fantasin flöda i köket.

– Jag tycker om att experimentera fram nya smaker. Ett tips är rödlöksmarmeladen som smakar väldigt bra till lax.

Gun, som bor i Långserud, brukar åka runt och sälja på marknader.

– Det är mysigt!, konstaterade hon.

Lyssna!

I bagarstugan var mysfaktorn om möjligt ännu högre. Tänk om ni kunde sniffa på bilden på Berit här intill och känna doften av nybakat...

– Vi gör klassiska brödkakor med fyra sorters mjöl, berättade hon.

Kakorna skjutsades in i ugnen, där den brinnande veden sett till att 220 grader gav den perfekta ytan.

Hur vet man när bröden är klara?

– Man lyssnar på brödet, log Berit och knackade demonstrativt på skorpan.

Bara ett vant öra kan höra perfektion, konstaterade dreglande undertecknad och lät sig svepas med i den magiska julstämningen.