2015-10-26 15:38

2015-10-26 16:23

Hänvisad till taxi trots svåra smärtor

SÄFFLE

En kvinna i Säffle ringde SOS alarm när hennes vuxne son fick så svåra magsmärtor att han hyperventilerade och inte orkade prata.

Larmoperatören bedömde att en ambulans inte behövdes utan hänvisade till sjukresor. Mannen fick sitta upp i en taxi under resan till CSK i Karlstad där han opererades för inflammerad gallblåsa. Händelsen skedde i november förra året och anmäldes till Inspektionen för vård- och omsorg, IVO.

IVO är kritisk mot vårdgivaren och SOS alarms personal och bedömer att det fanns risk för att patienten att skadas av hanteringen. De vänder sig mot skälet att en ambulans inte varit någon större tidsvinst och framhåller att i ambulansen kan vårdpersonal påbörja behandling och erbjuda smärtlindring.

 

Larmoperatören bedömde att en ambulans inte behövdes utan hänvisade till sjukresor. Mannen fick sitta upp i en taxi under resan till CSK i Karlstad där han opererades för inflammerad gallblåsa. Händelsen skedde i november förra året och anmäldes till Inspektionen för vård- och omsorg, IVO.

IVO är kritisk mot vårdgivaren och SOS alarms personal och bedömer att det fanns risk för att patienten att skadas av hanteringen. De vänder sig mot skälet att en ambulans inte varit någon större tidsvinst och framhåller att i ambulansen kan vårdpersonal påbörja behandling och erbjuda smärtlindring.