All världens mat under samma tak

XTRA

Förut var här en vanlig ICA-butik. Nu ägs den av Konsum Värmland men känslan är mer av kosmopolitisk matbutik var som helst i världen.
– Det finns mycket standardiseringar för hur en Konsumbutik ska vara upplagd, men här får jag komma på själv hur det ska vara, säger Saiwan Kamber, butikschef på All världens mat.
Publicerad: 2011-02-24 07:30
För Xtras skull lagar Saiwan Kamber en bondbönsallad. Den blev matig, färggrann och god, intygar gärna både reporter och fotograf.
Foto: Lisa Olaison
 [Förstora] 
Många kunder frågar efter recept när de kommer in i affären, eftersom de gärna vill lära sig att laga den exotiska maten. Det tycker Anchalee Wongsawat bara är kul.
Foto: Lisa Olaison
 [Förstora] 
Bondbönsallad som ofta lagas runt om i hela Mellanöstern.
Foto: Lisa Olaison
 [Förstora] 
Alla ingredienser för att få en currygryta att smaka som om den var gjord i Thailand finns på All världens mat.
Foto: Lisa Olaison
 [Förstora] 
Det finns ett stort sortiment av bönor och linser här.
Foto: Lisa Olaison
 [Förstora] 

Butiken, med stort utbud av matvaror från olika delar av världen, är unik i sitt slag. Inom de stora, kommersiella matvarukedjorna i Sverige finns ingenting liknande.

En service till alla med utländskt påbrå och alla andra som vill laga exotisk mat, kan tyckas, men Saiwan Kamber berättar att satsningen är betydligt mer seriös än så.

– Det är ingen slump att butiken hamnade på Kronoparken, det beslutet byggde på statistiken som säger att det bor störst andel personer med utländskt påbrå i området på och omkring Kronoparken, säger Saiwan.

Lönnsirap och pannkakssmet

De allra flesta av varorna kommer från Mellanöstern, följt av Sydostasien och Balkan. Även där har statistiken över olika folkgrupper i Karlstad avgjort urvalet av varor.

– Men det är ingenting som är statiskt. Vi får in mycket önskemål från kunder och vi lyssnar och anpassar efter det. Sortimentet väljer jag ut i samråd med inköpsavdelningen på Konsum Värmland, säger Saiwan.

På senare tid har det till exempel kommit en ny amerikansk hylla, med bland annat lönnsirap, pannkakssmet för de typiska frukostpannkakorna och Beef Jerky (torkat kött).

Smakprov vid högtider

De är sammanlagt sju anställda i butiken och personalen kommer ursprungligen från olika delar av världen. De representerar de områden som maten på All världens mat kommer från.

Anchalee Wongsawat som jobbar på All världens mat kommer från Thailand och hon säger att det kommer många – inte minst svenskar – och frågar efter recept och hjälp med att hitta rätt råvaror.

– Jag tycker det är roligt att många frågar. Många säger att vi har ett bra sortiment här. Alla de rätta ingredienserna finns inte på så många ställen i stan, säger hon.

Då och då serveras det smakportioner i butiken, främst i samband med högtider, som till exempel muslimska eid-al-fitr som avslutar ramadan, det kurdiska nyåret newros eller julen.

Vid Xtras besök, ställer sig Saiwan, dagen till ära, och slänger ihop en kall bondbönsallad som kunderna sedan ska få kalasa på.

– Den här salladen har inget särskilt namn och man kan heller inte säga vilket land den kommer från, den är från Mellanöstern helt enkelt, säger Saiwan.

Han säger att han verkligen gillar sitt jobb som ju är ovanligt varierat på grund av det annorlunda sortimentet.

– Jag bor bara två minuters gångväg härifrån, det är både bra och dåligt, det blir mycket jobb, det blir det, säger Saiwan.

Bondbönsröra a la mellanöstern

200 g tomater

En kruka bladpersilja

2 rödlök

saften från en halv citron

bondbönor förkokta, 1 burk (500g avrunnen vikt)

3 msk olivolja

2 msk röd Vinäger

0,5 tsk salt

svartpeppar

baguette eller libabröd

Gör så här:

Skala de förkokta bondbönorna och grovhacka dem. Finhacka bladpersilja och rödlök. Kärna ur tomaterna och finhacka. Dela citronen och använd saften från ena halvan. Tillsätt olivolja, vinäger samt salt och peppar. Rör om ordentligt.

Ät röran med antingen baguette eller libanesiskt tunnbröd, libabröd.

Kåldolmar från Kosovo

1 kg nötfärs

1 surkålshuvud

2 gula lökar

1 dl kokt ris

1 msk röd peppar

1 msk vegetakrydda

1 msk salt

1 tsk svartpeppar

2 msk matolja

Gör så här:

Finhacka gullöken, blanda ihop nötfärsen, gullöken, riset, rödpepparn, vegeta, salt, svartpeppar och olja i ett skål.

Skölj surkålshuvudet och dela i blad. Fördela blandningen på bladen och rulla, och finhacka det som blir kvar av kålen. Lägg allt i en kastrull med en liter vatten och låt koka i cirka tre timmar. Fyll på med vatten efter behov.

Innan rätten är klar koka lite sås i en stekpanna ( 2 msk matolja, 1 msk vetemjöl, 1 msk rödpeppar) låt den få färg sedan häller du såsen i kastrullen, rör runt lite och fortsätt koka i cirka 20 minuter.

Serveras med färskt vitt bröd och valfri sallad.

Lángos/Langåsch

– Langos, som finns på alla marknader. Men du borde smaka den hemgjorda, det här receptet är äkta ungerskt. I svenska recept brukar det vara varken mjölk eller socker i, säger Saiwan Kamber.

2 mjöliga potatisar

25 g färsk jäst

3 dl mjölk

3 msk florsocker

5,5 dl vetemjöl

3 msk fett

Salt

Olja

Gör så här:

Koka potatisen med skal. Skala och mosa eller riv potatisen medan den är varm. Värm mjölken till 37 grader. Lös upp jästen och sockret i lite av mjölken, låt stå en stund. Häll upp 5-5,5 dl av mjölet i en skål, gör en grop i mitten och häll i jästblandningen. Blanda i den mosade/rivna potatisen, lite salt och resten av mjölken. Knåda till en slät deg och strö över lite mjöl. Jäs övertäckt i cirka en timme, gärna varmt. Hetta upp oljan i en panna med höga kanter. Forma tunna kakor (använd gärna mjölk till utbakningen) ungefär som små pizzor och fritera de en i taget till de är gyllene, vänd. Servera med gräddfil eller creme fraiche eller gnid i vitlök.

Egentligen kan man ta vilket bröd som helst och fritera. Gör det enklaste brödet med mjöl, vatten, jäst och salt, blanda eventuellt i en kokt potatis.

Grön Kycklingcurry

4 msk kokosgrädde

2 msk grön currypasta

350 g skinnfria kycklinglårfiléer, skivade

knappt 4,5 dl kokosmjölk

2,5 matskedar fisksås

1 matsked palmsocker

350 g blandade thaiauberginer

50 g galangrot, finstrimlad

7 kaffir-limeblad, rivna i hälften

en handfull thaibasilika, till garnering

1 lång röd chillifrukt, urkärnad och tunt skivad, till garnering

Gör så här:

Häll kokosgrädden i en wok eller kastrull och låt sjuda på medelvärme i ungefär 5 minuter, eller tills grädden ”spricker” och ett lager olja bildas på ytan. Rör om i grädden om den börjar brännas i kanterna. Tillsätt currypastan och rör om ordentligt så att den blandas väl. Låt koka tills det börjar dofta.

Tillsätt kycklingen och koka under omrörning i någon minut. Tillsätt nästan all kokosmjölk, fisksås och palmsocker, låt sjuda på medelvärme i ytterligare 5 minuter.

Lägg i auberginerna och låt koka i cirka 5 minuter, eller tills auberginerna är genomkokta. Rör om emellanåt. Tillsätt galangrot och limeblad.

Smaka av och justera kryddningen och det behövs. Häll över i en serveringsskål och skeda över resterande kokosmjölk, strö över basilikablad och chilliskivor.

Marie Lundström
054-19 98 26
Skriv ut!  Skriv ut!  |  Tipsa en vän!  Tipsa!  |  Rätta fel i artikeln!  Rätta!
Fakta
Saiwan Kamber

Ålder: 30 år

Familj: Fru och dotter på 2,5 år

Gör: Föreståndare på All världens mat

Bor: På två minuters gångavstånd från butiken

Intressen: Psykologi, läsa

Favoriträtt: Allt med kyckling

En bra bok: Exploring social psychology, av David Myers

En bra film: The man from earth

Kuriosa: Samlar på antika ringar

Just nu på ettan
billiga resor billiga resor

Tipsa nwt.se!
Telefon: 054-19 90 00 (vxl)
Via sms/mms: 0730-12 12 12
Senaste nytt




Webbfrågan
Har du varit på strippklubb någon gång?

En liten, ensam lupin lyser upp i novembermörkret.
FLER

Har du en egen nyhet?

Vill du dela med dig av något som äger rum där du bor, eller en fin bild? Mejla in detta till oss! så kan det hamna under Läsarnas här på nwt.se. Läs mer om hur du bidrar till Läsarnas här.

Värmlandsfyndet
Dagens ros/firarhörnan
Sök recept
Till hittarecept.se