2017-09-28 06:00

2017-09-28 06:00

Många skepnader av nebbiolo

VINSPALTEN

Nebbiolo är en Italiens främsta druvor. En av hela vinvärldens bästa till och med. Lagringspotentialen är oändlig. Stilen är stram och sträv. Färgen på vinerna är ljus, men skenet bedrar.

Detta är fylliga och långlivade viner smaker av syrliga körsbär, rosor, örter, kanel och muskot. Med lagring omvandlas smakerna till tryffel, tjära, torkade örter, nypon och pomerans. En av de bästa - och mest kostsamma - matkombinationerna med nebbiolo är tryffel. Dessvärre är många viner gjorda på druvan också kostsamma. Särskilt när de kommer från distrikten Barolo och Barbaresco i Piemonte. Det kan alltså bli en riktigt lyxig och dyr måltid med nebbiolo i glasen och en tryffelstinn pasta på tallriken.

Piemonte är druvans hemadress, där Barolo och Barbaresco är de mest kända (och dyraste) distrikten. Räkna med 250-400 kronor och uppåt för en flaska. Men det går att hitta nebbiolo med lite mer plånboksvänliga prislappar. I Piemonte ska med leta efter de mindre kända distrikten, som Ghemme, Gattinara och Langhe till exempel.

I grannregionen Lombardiet, där Milano är huvudstad, odlas också nebbiolo, under synonymen chiavennasca. Den hittar vi i distriktet Valtellina, där det finns många bra exempel på chiavennasca/nebbiolo som i regler är mer tillgängliga än vinerna från Piemonte.

Dags att korka upp!

Från Piemonte

Torraccia del Piantavigna Ghemme 2009

(nr 2339, 169 kr)

Fin nebbiolo med vissa mognadstoner av torkade örter, nypon, rosor, körsbär och kanel. Kan lagras i många år till. Eller servera till en ordentlig höstgryta, gärna en ossu buco.

Langhe Nebbiolo Produtorri del Barbaresco 2015

(nr 72385, 155 kr, beställning)

Produtorri del Barbaresco är ett av de bästa kooperativen i Italien. De gör tillgängliga viner - för både vinglas och plånbok - med tydlig karaktär av druva och ursprung. Området Langhe har inte lika hårda lagringsregler som Barolo till exempel, vilket pressar priset. Stilen är läskande, stram och fylld med röda syrliga bär och örter.

Från Lombardiet

Rosso di Valtellina Satiro 2015

(nr 2307, 98 kr)

Saftigt och friskt vin med syrliga smaker av röda körsbär, nypon, lite tobak och pomerans. Kyl ner och sippa till chark och pizza.

Le Tense Sassela 2013

(nr 32341, 149 kr)

Riktigt snyggt och gott, med tydliga men ändå snälla tanniner och friska smaker av körsbär, lingon, tobak, rosor och nypon. Lagra eller drick till en pasta med svamp.

Detta är fylliga och långlivade viner smaker av syrliga körsbär, rosor, örter, kanel och muskot. Med lagring omvandlas smakerna till tryffel, tjära, torkade örter, nypon och pomerans. En av de bästa - och mest kostsamma - matkombinationerna med nebbiolo är tryffel. Dessvärre är många viner gjorda på druvan också kostsamma. Särskilt när de kommer från distrikten Barolo och Barbaresco i Piemonte. Det kan alltså bli en riktigt lyxig och dyr måltid med nebbiolo i glasen och en tryffelstinn pasta på tallriken.

Piemonte är druvans hemadress, där Barolo och Barbaresco är de mest kända (och dyraste) distrikten. Räkna med 250-400 kronor och uppåt för en flaska. Men det går att hitta nebbiolo med lite mer plånboksvänliga prislappar. I Piemonte ska med leta efter de mindre kända distrikten, som Ghemme, Gattinara och Langhe till exempel.

I grannregionen Lombardiet, där Milano är huvudstad, odlas också nebbiolo, under synonymen chiavennasca. Den hittar vi i distriktet Valtellina, där det finns många bra exempel på chiavennasca/nebbiolo som i regler är mer tillgängliga än vinerna från Piemonte.

Dags att korka upp!

Från Piemonte

Torraccia del Piantavigna Ghemme 2009

(nr 2339, 169 kr)

Fin nebbiolo med vissa mognadstoner av torkade örter, nypon, rosor, körsbär och kanel. Kan lagras i många år till. Eller servera till en ordentlig höstgryta, gärna en ossu buco.

Langhe Nebbiolo Produtorri del Barbaresco 2015

(nr 72385, 155 kr, beställning)

Produtorri del Barbaresco är ett av de bästa kooperativen i Italien. De gör tillgängliga viner - för både vinglas och plånbok - med tydlig karaktär av druva och ursprung. Området Langhe har inte lika hårda lagringsregler som Barolo till exempel, vilket pressar priset. Stilen är läskande, stram och fylld med röda syrliga bär och örter.

Från Lombardiet

Rosso di Valtellina Satiro 2015

(nr 2307, 98 kr)

Saftigt och friskt vin med syrliga smaker av röda körsbär, nypon, lite tobak och pomerans. Kyl ner och sippa till chark och pizza.

Le Tense Sassela 2013

(nr 32341, 149 kr)

Riktigt snyggt och gott, med tydliga men ändå snälla tanniner och friska smaker av körsbär, lingon, tobak, rosor och nypon. Lagra eller drick till en pasta med svamp.