2017-07-01 06:00

2017-07-01 06:00

Kooperativ – vanligt i vinvärlden

DRYCK

Letar man efter synonymer på ordet kooperativ dyker ordet ”samverkande” upp. ”Grupp som samverkar, speciellt för att bedriva jordbruk eller industri”. Citatet är taget från synonymer.se.

I Nationalencyklopedins uppslagsverk får vi lite latin på köpet: ”kooperatiʹv (senlatin cooperatiʹvus, av latin cooʹperor ’arbeta tillsammans’), verksamhet (vanligen företag” citat taget från ne.se.

En vidare sökning, denna gång på Wikipedia, ger oss mer kött på benen: ”En kooperation eller ett kooperativ är en form av ekonomisk samverkan, där samverkande medlemmar både äger och driver den verksamhet de har behov av. Den verksamhet man bedriver i ett kooperativ ska ge medlemmarna största möjliga nytta, till exempel ekonomisk sådan. Även samhällsnytta och allmänintresse är viktiga mål och begrepp för kooperativ.”

Detta ska vi kika närmare på i dag. Varför inte läsa texten med ett glas vin i handen? Från ett kooperativ kanske?

Kooperativ i vinbranschen är faktiskt mer vanligt är vad man kan tro. Alla firmor kan inte vara småskaliga och familjeägda, hur romantiskt det än låter.

Kooperativ är både bättre och till större hjälp än vad många anser. Även här finns det bjässar till kooperativ, samt de som producerar vin på liten skala. Att avfärda ett vin bara för att det kommer från ett vinkooperativ är däremot både fel och synd. Då går vi miste om mycket. Särskilt viner från Spanien, Frankrike och Italien där det är mer frekvent med odlare som går samman för att producera och sälja vin.

En liten vinodlare i – låt säga oss säga södra Italien – äger en riktigt fin vingård där kvalitén på druvorna är mycket hög. Men han har varken kapaciteten eller ekonomin att kunna göra vin på frukten. Det går kanske att göra lite vin för hemmabruk, till veckans pasta, men inte mer än så. Då är ett kooperativ en lösning och inte minst stor hjälp. Vinbonden kan välja att sälja sina druvor till kooperativet. Eventuellt kan han även få hjälp med produktionen istället, och på så vis kunna buteljera sitt vin under egen etikett.

En del kooperativ är enorma, med tusentals hektar och flera hundra medlemmar. Andra är mindre och producerar lika mycket vin som en traditionell enskild vingård. Vissa viner är massproducerade och inte så intressanta. Medan andra görs i mindre skala med kvalité i fokus. Så säg inte nej till ett vin från en kooperativ. De behövs och flera av dem framställer fantastiska viner.

I Nationalencyklopedins uppslagsverk får vi lite latin på köpet: ”kooperatiʹv (senlatin cooperatiʹvus, av latin cooʹperor ’arbeta tillsammans’), verksamhet (vanligen företag” citat taget från ne.se.

En vidare sökning, denna gång på Wikipedia, ger oss mer kött på benen: ”En kooperation eller ett kooperativ är en form av ekonomisk samverkan, där samverkande medlemmar både äger och driver den verksamhet de har behov av. Den verksamhet man bedriver i ett kooperativ ska ge medlemmarna största möjliga nytta, till exempel ekonomisk sådan. Även samhällsnytta och allmänintresse är viktiga mål och begrepp för kooperativ.”

Detta ska vi kika närmare på i dag. Varför inte läsa texten med ett glas vin i handen? Från ett kooperativ kanske?

Kooperativ i vinbranschen är faktiskt mer vanligt är vad man kan tro. Alla firmor kan inte vara småskaliga och familjeägda, hur romantiskt det än låter.

Kooperativ är både bättre och till större hjälp än vad många anser. Även här finns det bjässar till kooperativ, samt de som producerar vin på liten skala. Att avfärda ett vin bara för att det kommer från ett vinkooperativ är däremot både fel och synd. Då går vi miste om mycket. Särskilt viner från Spanien, Frankrike och Italien där det är mer frekvent med odlare som går samman för att producera och sälja vin.

En liten vinodlare i – låt säga oss säga södra Italien – äger en riktigt fin vingård där kvalitén på druvorna är mycket hög. Men han har varken kapaciteten eller ekonomin att kunna göra vin på frukten. Det går kanske att göra lite vin för hemmabruk, till veckans pasta, men inte mer än så. Då är ett kooperativ en lösning och inte minst stor hjälp. Vinbonden kan välja att sälja sina druvor till kooperativet. Eventuellt kan han även få hjälp med produktionen istället, och på så vis kunna buteljera sitt vin under egen etikett.

En del kooperativ är enorma, med tusentals hektar och flera hundra medlemmar. Andra är mindre och producerar lika mycket vin som en traditionell enskild vingård. Vissa viner är massproducerade och inte så intressanta. Medan andra görs i mindre skala med kvalité i fokus. Så säg inte nej till ett vin från en kooperativ. De behövs och flera av dem framställer fantastiska viner.

  • Erik Bonde

Sofias fyra favoriter

Palmer & Co

Grundat 1947 av sju druvodlare i Champagne, som sedan starten har haft ett fint anseende och hög kvalité. Idag består kooperativet av flera hundra odlare och över 400 hektar vinmarker. Champagnerna är klassiska, rena och levererar snygga bubblor för pengarna.

Vintips: Palmer & Co Vintage 2008, nr 7867. 329 kr. Fast sortiment.

Frisk och krämig champagne med läckra toner av hasselnötter, gula plommon, persika, nektarin och rostat bröd.

 

Produttori del Barbaresco

Ett gammalt kooperativ i Piemonte, grundat redan 1894. Då bestod man av nio odlare, som bara producerade vin på druvan nebbiolo - den viktiga röda druvan i Piemonte. Idag har man vuxit till 54 familjer, som äger fina vinplotter i de bästa lägena. Men produktionen är trots allt låg - 500.000 flaskor om året. Man betalar i kvalité, inte i mängden druvor. Något som håller skörden nere och samtidigt kvalitén på topp.

Vintips: Langhe Nebbiolo Produttori del Barbaresco 2014, nr 72385. 155 kr. Beställning

Sval och slank nebbiolo, som är tillgänglig idag men klarar flera års lagring. Tydlig druvkaraktär i form av körsbär, lingon, örter och bra strävhet.

 

La Chablisienne

Kooperativet La Chablisenne i Chablis är en jätte. De står för cirka en fjärdedel av vin allt som produceras i området. Kooperativet såg sin start under 1920-talet och består numera av mer än 250 medlemmar, över 1200 hektar vinmarker som blir till ett 30-tal viner varje år. Inriktningen ligger så klart på vitt vin, på druvan chardonnay av yttersta kvalité. La Chablisienne anses vara ett av de bästa vinkooperativen i världen.

Vintips: Chablis Le Finage La Chablisienne 2015, nr 70631. 145 kr. Fast sortiment

Lager på lager med mineraler, citrusfrukter, gul syrlig frukt, lite rök och ordentligt med syra. Mycket Chablis och framför allt mycket La Chablisienne.

 

Mezzacorona

I norra Italien, i regionen Trentino, där hittar vi Mezzacorona som varit verksamma sedan början på 1900-talet. Över 1500 medlemmar gör att de står för hälften av allt vin som framställs i Trentino. De fokuserar på både rött och vitt och även mousserande, då under etiketten Rotari. Ett välkänt vinhus som framställer friska och välgjorda mousserande viner enligt champagnemetoden.

Vintips: Rotari Blanc de Blancs Extra Brut 2011, nr 77152. 139 kr. Fast sortiment

Strama och helt torra bubblor, med smaker av citron, lime, gula äpplen och höga syror. Gjort på 100 procent chardonnay.