2017-05-11 06:00

2017-05-11 06:00

En god bok och goda bubblor

VNSPALTEN

Hur länge sen var det som du tog dig tiden att läsa en god bok? Jag utvecklar frågan ytterligare; har du någonsin läst en bok om vin? Det släpps inte vinböcker i samma takt som kokböcker. Men har du intresset för vin och andra drycker, varför inte lära dig ännu mer? Förena nytta med nöje. Häll upp ett litet glas av ditt favoritvin, sjunk ner i soffan, sippa och öppna den där spännande boken om ett nytt vinland, en druvsort eller kanske till och med champagne.

Jag har precis läst en bok. Den heter Champagne - Vinet och odlarna - och är skriven av författarparet Britt och Per Karlsson. De har skrivit böcker förr och inte minst rest i många av världens kända vinområden.

Här vi får lära oss allt om just champagne. Regionen, druvorna, passande matförslag, tillverkning och historia. Vi får också intressant statistik. 1950 såldes 32 miljoner flaskor champagne i världen. Idag, enligt 2015 års siffror säljs det 312 miljoner. Champagne är något på mångas läppar och i många glas alltså. Särskilt i Storbritannien som är den största exportmarknaden (frånsett Frankrike) med sina 34 miljoner flaskor. Sverige hamnar på en 10:e plats med nästan 4 miljoner flaskor.


De reder också ut begreppen kring storhusen, där flertalet producenter ingår. Vad är då en odlarchampagne? Läs och lär i denna pedagogiska och välskrivna bok.

Hur gör man champagne och vilka årgångar ska man ha utkik efter? Det får vi givetvis också reda på. Jag tycker extra mycket om att författarna väljer att lyfta fram de små odlarna, istället för de stora jättarna. De får så mycket publicitet ändå. Planerar du en resa i området, är detta alltså en bra kompis att ha med sig i bagaget, då den hjälper dig att hitta de små guldkornen.

Vi får också tips på lämpliga glas att servera de goda bubblorna i. Den klassiska flöjtkupan är ingen favorit, vare sig hos författarna eller mig. Hellre ett vanligt vinglas som tar fram både doft och smak på ett bra sätt utan att bubblorna går förlorade.

Vad säger ni? Ska vi luta oss tillbaka, kanske korka upp ett flaska champagne och läsa en riktigt god bok? Jag sippar gärna på mina favoritchampagner nedan. Flera av dem finns även på halvflaska.


Charles Heidsieck Brut Reserve

(nr 77522, 457 kr)

Louis Roederer Brut Premier

(nr 7602, 419 kr)

Palmer & Co Brut Reserve

(nr 7372, 259 kr)

Bollinger Special Cuvée Brut

(nr 7418, 459 kr)

Bonnaire Grand Cru Blanc de Blancs

(nr 77946, 399 kr)

Deutz Brut Classic

(nr 7487, 399 kr)

Taittinger Brut Réserve

(nr 7422, 399 kr)

Hur länge sen var det som du tog dig tiden att läsa en god bok? Jag utvecklar frågan ytterligare; har du någonsin läst en bok om vin? Det släpps inte vinböcker i samma takt som kokböcker. Men har du intresset för vin och andra drycker, varför inte lära dig ännu mer? Förena nytta med nöje. Häll upp ett litet glas av ditt favoritvin, sjunk ner i soffan, sippa och öppna den där spännande boken om ett nytt vinland, en druvsort eller kanske till och med champagne.

Jag har precis läst en bok. Den heter Champagne - Vinet och odlarna - och är skriven av författarparet Britt och Per Karlsson. De har skrivit böcker förr och inte minst rest i många av världens kända vinområden.

Här vi får lära oss allt om just champagne. Regionen, druvorna, passande matförslag, tillverkning och historia. Vi får också intressant statistik. 1950 såldes 32 miljoner flaskor champagne i världen. Idag, enligt 2015 års siffror säljs det 312 miljoner. Champagne är något på mångas läppar och i många glas alltså. Särskilt i Storbritannien som är den största exportmarknaden (frånsett Frankrike) med sina 34 miljoner flaskor. Sverige hamnar på en 10:e plats med nästan 4 miljoner flaskor.


De reder också ut begreppen kring storhusen, där flertalet producenter ingår. Vad är då en odlarchampagne? Läs och lär i denna pedagogiska och välskrivna bok.

Hur gör man champagne och vilka årgångar ska man ha utkik efter? Det får vi givetvis också reda på. Jag tycker extra mycket om att författarna väljer att lyfta fram de små odlarna, istället för de stora jättarna. De får så mycket publicitet ändå. Planerar du en resa i området, är detta alltså en bra kompis att ha med sig i bagaget, då den hjälper dig att hitta de små guldkornen.

Vi får också tips på lämpliga glas att servera de goda bubblorna i. Den klassiska flöjtkupan är ingen favorit, vare sig hos författarna eller mig. Hellre ett vanligt vinglas som tar fram både doft och smak på ett bra sätt utan att bubblorna går förlorade.

Vad säger ni? Ska vi luta oss tillbaka, kanske korka upp ett flaska champagne och läsa en riktigt god bok? Jag sippar gärna på mina favoritchampagner nedan. Flera av dem finns även på halvflaska.


Charles Heidsieck Brut Reserve

(nr 77522, 457 kr)

Louis Roederer Brut Premier

(nr 7602, 419 kr)

Palmer & Co Brut Reserve

(nr 7372, 259 kr)

Bollinger Special Cuvée Brut

(nr 7418, 459 kr)

Bonnaire Grand Cru Blanc de Blancs

(nr 77946, 399 kr)

Deutz Brut Classic

(nr 7487, 399 kr)

Taittinger Brut Réserve

(nr 7422, 399 kr)

  • Sofia Ander