2017-05-06 06:00

2017-05-06 06:00

Det är dags att skåla in våren

VIN: Sex vita favoriter

Vad är ett vårvin? För mig är det vin med friskhet. Med syra och fräsch frukt. Inget tungt eller för alkoholstarkt. Ett vin jag vill ta ett glas till av. Och kanske ännu ett till.

Maj månad och med den kan vi med säkerhet säga att våren är här. Våren har med sig så mycket. Uteserveringarna kan öppna på riktigt. Våra kläder går från svart och tungt, till lättare och mer färgstarkt. Dagarna är ljusa, långa och fyllda av förväntningar. Och så har vi primörerna. Butikernas grönsaksdiskar är mer välfyllda än någonsin. Vi kan snart se fram emot våra svenska tomater och årets första gurkor. Små ting, som fyller livet med hopp.

En perfekt partner

Vi får inte glömma sparrisen. Den har äntligen anlänt. En perfekt partner till friska, vita vårlika viner. För det är vitt vi vill dricka nu. Även om grillen redan har gått och går varm, så längtar i alla fall jag efter de där krispiga och läskande vita vinerna.

Det hoppas jag att ni också gör. För jag har letat fram några av mina vita favoriter. Sex olika druvor och lika många viner. Till dem får ni passande matförslag.

Det är dags att skåla in våren!

 

Chardonnay - Maison Rijckaert Côtes du Jura 2014, nr 2327

149 kr

Fast sortiment

Chardonnay passar året om, då den kan göras i många stilar. Allt från riktigt fet och fyllig, till stram och frisk. Detta vin hamnar någonstans mittemellan. Här finns gott om smaker av rostade nötter, mogen gul frukt, aningen smör och samtidigt ordentligt med mineraler, pigga syror och frisk citrus.

Mycket gott till en vårkyckling som serveras med en gräddig sås, stekt svamp och grillad grön sparris.

 

Sauvignon Blanc – Matua Organic Sauvignon Blanc 2016, nr 3031. 105 kr. Fast sortiment

Sauvignon Blanc är druvan som kan smaka mycket. Och då menar jag väldigt mycket. Krusbär, nässlor, nyklippt gräs, svartvinbärsblad och till och med kattkiss (!). Detta tips är lite mer modest, men bjuder ändå på klassiska smaker från druvan. Lime, grape och kiwifrukt blandas upp med svartvinbärsblad, gula plommon och örter.

Inte dumt till en sallad på grillad halloumi, rostade fröer och en frisk vinägrett med torkade örter.

 

Riesling – Von Winning Win Win Riesling Trocken 2016, nr 79394

129 kr

Fast sortiment

Riesling är en av de mest klassiska vårvinerna. Dessutom en av sparrisens bästa kompisar. Den odlas på många platser, men bäst blir den i Tyskland. Där får den sin efterlängtade syra, sina mineraler och läskande frukt i form av citron, grape, lime och vit persika. Von Winning är en favorit hos mig, då producenten kombinerar det friska och fräscha med lite rikare smaker av aprikos, vit persika och grillad citron. Helgjutet till kokt vit sparris som serveras med hollandaise eller brynt smör och rostade hasselnötter.

 

Verdicchio – Sartarelli Tralivio 2015, nr 91140

121 kr

Tillfälligt släpp 5/5

Verdicchio är ett underskattat och ofta prisvärt vin, som kommer från Marche i Italien. Vinerna har en naturlig hög syra men också runda och inbjudande smaker av vit mandel, vita blommor, örter, gråpäron och citrus. De kan dessutom lagras i några år. Mitt tips kommer från lanseringen av små partier nu i maj, så passa på. Antalet flaskor är begränsat. När du har fått tag på din flaska verdicchio ska du servera den till en klassiska pasta vongole. En italiensk pastarätt med små musslor, vitlök, olja och persilja.

 

Grenache Blanc – Somdinou Blanco 2015, nr 2791

120 kr

Fast sortiment

Grenache Blanc är den vita motsvarigheten till grenache - en av de viktiga druvorna i Châteauneuf-du-Pape bland annat. Den odlas även i stor utsträckning i Spanien, särskilt i Katalonien. Den vita varianten är inte lika vanlig, så det är extra roligt att vi har ett fint exemplar i fast sortiment. Syran är hög och pigg och smaken går åt grillad citron, grapefrukt, vit persika, krossade stenar, havssalt och mineral.

Utmärkt till en stor sallad på rökt lax, grillade grönsaker och en krämig örtdressing. Prova även till den redan nämnda vårkycklingen.

 

Grüner Veltliner – Leth Grüner Veltliner Familien Reserve 2015, nr 76570

119 kr

Fast sortiment

Grüner Veltliner är Österrikes lilla stolthet. En druva som i stort sett bara odlas där. De har all rätt att vara stolta. Grüner är unik och häftig i sin smakprofi. Här kan man hitta svart- och vitpeppar, grapefrukt, aprikos, persika, örter och päron. Många smaker men också bra fräschör och syra. Precis som mitt tips, vilket kommer från den pålitliga familjefirman Weingut Leth. Ett måste till klassikern wienerschnitzel. Prova även till skagenröra, rökt fisk och vit sparris.

Maj månad och med den kan vi med säkerhet säga att våren är här. Våren har med sig så mycket. Uteserveringarna kan öppna på riktigt. Våra kläder går från svart och tungt, till lättare och mer färgstarkt. Dagarna är ljusa, långa och fyllda av förväntningar. Och så har vi primörerna. Butikernas grönsaksdiskar är mer välfyllda än någonsin. Vi kan snart se fram emot våra svenska tomater och årets första gurkor. Små ting, som fyller livet med hopp.

En perfekt partner

Vi får inte glömma sparrisen. Den har äntligen anlänt. En perfekt partner till friska, vita vårlika viner. För det är vitt vi vill dricka nu. Även om grillen redan har gått och går varm, så längtar i alla fall jag efter de där krispiga och läskande vita vinerna.

Det hoppas jag att ni också gör. För jag har letat fram några av mina vita favoriter. Sex olika druvor och lika många viner. Till dem får ni passande matförslag.

Det är dags att skåla in våren!

 

Chardonnay - Maison Rijckaert Côtes du Jura 2014, nr 2327

149 kr

Fast sortiment

Chardonnay passar året om, då den kan göras i många stilar. Allt från riktigt fet och fyllig, till stram och frisk. Detta vin hamnar någonstans mittemellan. Här finns gott om smaker av rostade nötter, mogen gul frukt, aningen smör och samtidigt ordentligt med mineraler, pigga syror och frisk citrus.

Mycket gott till en vårkyckling som serveras med en gräddig sås, stekt svamp och grillad grön sparris.

 

Sauvignon Blanc – Matua Organic Sauvignon Blanc 2016, nr 3031. 105 kr. Fast sortiment

Sauvignon Blanc är druvan som kan smaka mycket. Och då menar jag väldigt mycket. Krusbär, nässlor, nyklippt gräs, svartvinbärsblad och till och med kattkiss (!). Detta tips är lite mer modest, men bjuder ändå på klassiska smaker från druvan. Lime, grape och kiwifrukt blandas upp med svartvinbärsblad, gula plommon och örter.

Inte dumt till en sallad på grillad halloumi, rostade fröer och en frisk vinägrett med torkade örter.

 

Riesling – Von Winning Win Win Riesling Trocken 2016, nr 79394

129 kr

Fast sortiment

Riesling är en av de mest klassiska vårvinerna. Dessutom en av sparrisens bästa kompisar. Den odlas på många platser, men bäst blir den i Tyskland. Där får den sin efterlängtade syra, sina mineraler och läskande frukt i form av citron, grape, lime och vit persika. Von Winning är en favorit hos mig, då producenten kombinerar det friska och fräscha med lite rikare smaker av aprikos, vit persika och grillad citron. Helgjutet till kokt vit sparris som serveras med hollandaise eller brynt smör och rostade hasselnötter.

 

Verdicchio – Sartarelli Tralivio 2015, nr 91140

121 kr

Tillfälligt släpp 5/5

Verdicchio är ett underskattat och ofta prisvärt vin, som kommer från Marche i Italien. Vinerna har en naturlig hög syra men också runda och inbjudande smaker av vit mandel, vita blommor, örter, gråpäron och citrus. De kan dessutom lagras i några år. Mitt tips kommer från lanseringen av små partier nu i maj, så passa på. Antalet flaskor är begränsat. När du har fått tag på din flaska verdicchio ska du servera den till en klassiska pasta vongole. En italiensk pastarätt med små musslor, vitlök, olja och persilja.

 

Grenache Blanc – Somdinou Blanco 2015, nr 2791

120 kr

Fast sortiment

Grenache Blanc är den vita motsvarigheten till grenache - en av de viktiga druvorna i Châteauneuf-du-Pape bland annat. Den odlas även i stor utsträckning i Spanien, särskilt i Katalonien. Den vita varianten är inte lika vanlig, så det är extra roligt att vi har ett fint exemplar i fast sortiment. Syran är hög och pigg och smaken går åt grillad citron, grapefrukt, vit persika, krossade stenar, havssalt och mineral.

Utmärkt till en stor sallad på rökt lax, grillade grönsaker och en krämig örtdressing. Prova även till den redan nämnda vårkycklingen.

 

Grüner Veltliner – Leth Grüner Veltliner Familien Reserve 2015, nr 76570

119 kr

Fast sortiment

Grüner Veltliner är Österrikes lilla stolthet. En druva som i stort sett bara odlas där. De har all rätt att vara stolta. Grüner är unik och häftig i sin smakprofi. Här kan man hitta svart- och vitpeppar, grapefrukt, aprikos, persika, örter och päron. Många smaker men också bra fräschör och syra. Precis som mitt tips, vilket kommer från den pålitliga familjefirman Weingut Leth. Ett måste till klassikern wienerschnitzel. Prova även till skagenröra, rökt fisk och vit sparris.

  • Sofia Ander