2016-06-23 06:00

2016-06-23 06:00

Grilla med vitt vin i glasen

SOFIA ANDER

Grilla och rött vin är synonymt. Det saknas bara ett litet = mellan orden. Samma sak gäller rött och kött. Tittar man på grillgallret, är det kött i olika former som dominerar. Karré, flintastekar och nötkött. Är det inte dags att ta grillandet till 2016? Idag äter vi faktiskt mer och mer vegetariskt, mindre men bättre kött och framför allt mer grönt.

Det går alldeles utmärkt att grilla ändå, vi får bara tänka om gällande vinet i glaset. En blodig biff kommer alltid kräva ett rejält rött vin, men fisken, grönsakerna och kycklingen då?

Då går vi över till det vita tycker jag. Fast inte vilka vita viner som helst. Välj ett vitt med bra djup, med mycket smak, packat med frukt, gärna lite ekfatskaraktär och fin syra. Sådana vita viner finns det gott om. Jag har samlat ihop fyra favoriter.

Fyra vita favoriter

Anima Chenin Blanc 2013

(nr 2049, 159 kr)

Anima är ett ekologiskt vin från producenten Avondale i Sydafrika. Här har druvan chenin blanc fått ta smak av franska ekfat, vilket gett vinet en fyllig rostad ton. Här finns också drag av honung, örter, nötter och persika. Servera till grillad lax som marinerats i citron, eller kycklinglår med timjan och rosmarin. Tillbehör? Gärna en sallad med rostade nötter, för att möta nötigheten i vinet.

Côtes du Jura Maison Rijckaert Chardonnay 2012

(nr 2327, 149 kr)

Jura är ett distrikt i östra Frankrike, inte så långt ifrån Schweiz. Hör görs chardonnay i två stilar; oxiderat, med smak av boka äpplen och sherrykaraktär. Eller som här, friskt och fylligt med fin frukt. Gillar du chardonnay är detta ett givet val, då stilen ändå är lite annorlunda med sin rökighet, höga mineralitet och krämiga smaker. En annan dimension av chardonnay, som blir perfekt till foliebakad torsk med mycket brynt smör och grillade grönsaker.

Campillo Blanco 2014

(nr 4202, 99 kr)

Detta är något så spännande som ett vitt vin från Rioja. Ja, de finns faktiskt i trängseln av röda viner. Huvuddruvan är viura, som i detta fall jäst på ekfat. Resultatet blir ett rikt vin, med smak av nötter, nougat, lite smör och päron. Prova till grillad halloumi och gör en sallad till med hasselnötter, ruccola och tunt hyvlat päron.

Steinschaden Grüner Veltliner 2015

(nr 4320, 77 kr)

Snyggt och superbilligt från Österrike, där den lokala druvan grüner veltliner regerar. Den kommer med pigg syra, massor med mineraler, örter och friska smaker av citrus och grapefrukt. Jag tänker mig grillade skaldjur, som stora räkor och havskräftor. Grilla även citronhalvor som du sedan pressar över maten. Så gott!

Grilla och rött vin är synonymt. Det saknas bara ett litet = mellan orden. Samma sak gäller rött och kött. Tittar man på grillgallret, är det kött i olika former som dominerar. Karré, flintastekar och nötkött. Är det inte dags att ta grillandet till 2016? Idag äter vi faktiskt mer och mer vegetariskt, mindre men bättre kött och framför allt mer grönt.

Det går alldeles utmärkt att grilla ändå, vi får bara tänka om gällande vinet i glaset. En blodig biff kommer alltid kräva ett rejält rött vin, men fisken, grönsakerna och kycklingen då?

Då går vi över till det vita tycker jag. Fast inte vilka vita viner som helst. Välj ett vitt med bra djup, med mycket smak, packat med frukt, gärna lite ekfatskaraktär och fin syra. Sådana vita viner finns det gott om. Jag har samlat ihop fyra favoriter.

Fyra vita favoriter

Anima Chenin Blanc 2013

(nr 2049, 159 kr)

Anima är ett ekologiskt vin från producenten Avondale i Sydafrika. Här har druvan chenin blanc fått ta smak av franska ekfat, vilket gett vinet en fyllig rostad ton. Här finns också drag av honung, örter, nötter och persika. Servera till grillad lax som marinerats i citron, eller kycklinglår med timjan och rosmarin. Tillbehör? Gärna en sallad med rostade nötter, för att möta nötigheten i vinet.

Côtes du Jura Maison Rijckaert Chardonnay 2012

(nr 2327, 149 kr)

Jura är ett distrikt i östra Frankrike, inte så långt ifrån Schweiz. Hör görs chardonnay i två stilar; oxiderat, med smak av boka äpplen och sherrykaraktär. Eller som här, friskt och fylligt med fin frukt. Gillar du chardonnay är detta ett givet val, då stilen ändå är lite annorlunda med sin rökighet, höga mineralitet och krämiga smaker. En annan dimension av chardonnay, som blir perfekt till foliebakad torsk med mycket brynt smör och grillade grönsaker.

Campillo Blanco 2014

(nr 4202, 99 kr)

Detta är något så spännande som ett vitt vin från Rioja. Ja, de finns faktiskt i trängseln av röda viner. Huvuddruvan är viura, som i detta fall jäst på ekfat. Resultatet blir ett rikt vin, med smak av nötter, nougat, lite smör och päron. Prova till grillad halloumi och gör en sallad till med hasselnötter, ruccola och tunt hyvlat päron.

Steinschaden Grüner Veltliner 2015

(nr 4320, 77 kr)

Snyggt och superbilligt från Österrike, där den lokala druvan grüner veltliner regerar. Den kommer med pigg syra, massor med mineraler, örter och friska smaker av citrus och grapefrukt. Jag tänker mig grillade skaldjur, som stora räkor och havskräftor. Grilla även citronhalvor som du sedan pressar över maten. Så gott!