2016-04-14 06:00

2016-04-14 06:00

Böcker med mersmak

VINSPALTEN

Våren är på ingång och därefter kommer förhoppningsvis en varm och lång sommar. Semesterplanerna är kanske redan i full gång. Vad sägs om en kombinerad mat- och vinresa?

Två trevliga böcker om Toscana och Bordeaux, har precis lanserats. Bakom böckerna, som kommer i smart pocketformat, står författarparet Britt och per Karlsson som dessutom har lång erfarenhet av att arrangera vinresor.

 

Toscana – Vinerna, distrikten och producenterna

Toscana är sedan länge ett populärt resmål, av många skäl. Maten, vinerna och landskapet är bland det mest vackra och bästa i världen.

Boken är fylld av fina bilder, praktiska kartor och tips på vingårdar och maträtter som måste provas. Den inleds med intressant historik och tar oss sedan igenom viktiga vinlagar, druvor och producenter som man ska hålla glasen öppna för.

 

Bordeaux – Vinerna, distrikten och producenterna

Boken om Bordeaux är uppbyggd på samma vis. Pedagogisk men inte för tung eller invecklad. Bordeaux är på många vis ett komplext område och ansett som ett av de dyraste regionerna i världen. Så är inte fallet. Här finns en spännande vinvärld att upptäcka, med fantastiska viner till humana prislappar. Denna guide är ett bra hjälpmedel och en trevlig resekompis på vägen. Jag rekommenderar Bordeaux; staden, vinområdet och boken!

 

Vin med adress – Alf Tumble

Detta är Alfs andra bok, som nyligen kommit ut. Här skriver han med stor kärlek om sina favoritplatser för vin. Barolo, Mosel, Saint-Joseph och Etna bara några av de vinregioner som får vara med. Inspirerande, passionerat och välskrivet. Lockar till både resor och ett glas vin. Minst.

Alf skriver om vin för bland annat DN och Livets Goda.

 

En god bok om konsten att njuta av ost och vin – Michel Jaimas

Gör en resa i ostens värld, tillsammans med passande dryck. Michel är en av de främsta på gastronomi och vin i Sverige och har gett ut flertalet böcker. Denna är ett måste för ostälskaren och vinälskaren så klart. Räkna med att bli både hungrig och törstig!

 

Vinböcker kräver ett glas vin. I den värmande vårsolen tycker jag vi ska svalka oss med Solosole Vermentino 2014 (nr 4323, 119 kr) från Toscana. Ett frisk och fylligt vin med smak av grape, pomelo, päron och nötter. Mer om vermentino kan ni givetvis läsa om i boken om Toscana. En passande ost, hittar ni i Michels bok.

De flesta böcker finns i välsorterade bokbutiker samt adlibris, bokus med flera.

Två trevliga böcker om Toscana och Bordeaux, har precis lanserats. Bakom böckerna, som kommer i smart pocketformat, står författarparet Britt och per Karlsson som dessutom har lång erfarenhet av att arrangera vinresor.

 

Toscana – Vinerna, distrikten och producenterna

Toscana är sedan länge ett populärt resmål, av många skäl. Maten, vinerna och landskapet är bland det mest vackra och bästa i världen.

Boken är fylld av fina bilder, praktiska kartor och tips på vingårdar och maträtter som måste provas. Den inleds med intressant historik och tar oss sedan igenom viktiga vinlagar, druvor och producenter som man ska hålla glasen öppna för.

 

Bordeaux – Vinerna, distrikten och producenterna

Boken om Bordeaux är uppbyggd på samma vis. Pedagogisk men inte för tung eller invecklad. Bordeaux är på många vis ett komplext område och ansett som ett av de dyraste regionerna i världen. Så är inte fallet. Här finns en spännande vinvärld att upptäcka, med fantastiska viner till humana prislappar. Denna guide är ett bra hjälpmedel och en trevlig resekompis på vägen. Jag rekommenderar Bordeaux; staden, vinområdet och boken!

 

Vin med adress – Alf Tumble

Detta är Alfs andra bok, som nyligen kommit ut. Här skriver han med stor kärlek om sina favoritplatser för vin. Barolo, Mosel, Saint-Joseph och Etna bara några av de vinregioner som får vara med. Inspirerande, passionerat och välskrivet. Lockar till både resor och ett glas vin. Minst.

Alf skriver om vin för bland annat DN och Livets Goda.

 

En god bok om konsten att njuta av ost och vin – Michel Jaimas

Gör en resa i ostens värld, tillsammans med passande dryck. Michel är en av de främsta på gastronomi och vin i Sverige och har gett ut flertalet böcker. Denna är ett måste för ostälskaren och vinälskaren så klart. Räkna med att bli både hungrig och törstig!

 

Vinböcker kräver ett glas vin. I den värmande vårsolen tycker jag vi ska svalka oss med Solosole Vermentino 2014 (nr 4323, 119 kr) från Toscana. Ett frisk och fylligt vin med smak av grape, pomelo, päron och nötter. Mer om vermentino kan ni givetvis läsa om i boken om Toscana. En passande ost, hittar ni i Michels bok.

De flesta böcker finns i välsorterade bokbutiker samt adlibris, bokus med flera.