2016-03-12 06:00

2016-03-12 06:00

Spanien runt på åtta viner

Spanien. Enligt mig en av världens främsta vinländer. Här produceras vin från norr till söder. Från väst till öst. Alla stilar. Alla prislappar. Mousserande, rött, vitt, sött och sherry.

Idag får ni följa med på en liten vinresa genom olika regioner i Spanien. På plats provar vi de inhemska druvorna. Både vitt och rött. Vi tar till och med en tur till Mallorca. Vin finns överallt som sagt.

Bierzo och mencia

Bierzo heter vinområdet, i nordvästra Spanien, som fått sin namn från den romerska staden Bergium. Ett namn som betyder bergigt, precis som Bierzo. Här planteras vinrankor på terrasser längs med bergen, framför allt med den blå druvan mencia. Den odlas bara i Spaniens norra delar. En egensinnig och karaktärsfull druva med hög syra och friska tanniner. Frukten går åt det lite blommiga hållet, med smaker som viol, plommon, körsbär, torkade örter, peppar och lakrits.

Prova:

Bodegas Mengoba Menciá de Espanillo 2013

(nr 92921, 229 kr) Tillfälligt släpp i oktober.

 

Madrid och garnacha

Madrid är inte bara Spaniens huvudstad. Det är också en vindistrikt, där framför allt garnacha och det vita vinerna på albillo och macabeo produceras. Garnacha, eller grenache som den också heter, odlas över hela världen. I Madrid blir den lite extra. Den sydvästra delen av distriktet, står för 50 procent av den totala produktionen. Tack vare ett extremt klimat, med heta somrar och kalla vintrar och nästan inget regn, får druvorna kämpa ordentligt. Vinerna blir ofta friska och saftiga, tanninerna är strama och frukten går åt mogna jordgubbar, tranbär, lingon som toppats med mineraler och krossade stenar.

Prova:

La Bruja de Rozas Comando G 2014

(nr 90271, 199 kr) Tillfällig släpp i februari.

 

Manchuela och bobal

Manchuela är ett odlingsområde i Spaniens mitt, västerut. Tidigare ingick det i ett ännu större område, La Mancha, men är sedan 1982 ett eget vindistrikt. Det är dock omringat av tre andra distrikt. La Mancha som ligger västerut, Jumilla i söder och Utiel-Requena i öst. Här odlas både blå och gröna druvorna. Den blå bobal dominerar, en inhemsk druva som har fått mer och mer uppmärksamhet de senaste åren. Med all rätt. Den är tålig och klarar extremt väder och sjukdomar. Och så smakar den bra också. Typiskt för bobal än bra syra, peppriga inslag och inslag av vildhallon, björnbär och plommon.

Prova:

Bodegas y Vinedos Ponce 2013

(nr 99337, 179 kr) Tillfälligt släpp i somras. 2014 ligger numera i BS.

 

Mallorca och callet

Mallorca och sol. Mallorca och stränder. Mallorca och lokala viner. Finns det? Ja visst! Mallorca kan skryta med flera lokala druvor, som enbart odlas på ön. Namnen är också lokala; callet, manto negro, fogoneu, premsal blanc, gorgollassa och moll. Sverige svämmar inte över med viner från Mallis, men det ligger faktiskt några i beställningssortimentet. Dues är en fin introduktion från en av de äldsta firmorna på ön, José Ferrer. Callet betyder svart på mallorcanska. En bra beskrivning på en lite rustik druva med smak av mörka och röda bär, stadiga tanniner och pigg syra.

 

Prova:

Dues Sirah Callet 2011

(nr 70370, 125 kr) Beställning. Innehåller 50 % sirah, 50 % callet

 

Det gröna Spanien

Rioja och viura

Vi kom till Rioja ändå. Fast vad vore en spansk vinresa utan ett besök i landets mest kända område? Vi ska däremot inte prova vare sig crianza eller reserva. Utan viura. En grön druva som har sitt ursprung i Spanien. Givetvis har den en synonym också; macabeo. Ett mer vanligt namn, när den används inom Cava-produktion. I Rioja ingår den i de vita vinerna, som många väljer att ge lite extra kraft genom lagring på fat. Viura är frisk, kryddig och lätt fruktig i stilen.

Prova:

Campillo Blaco Fermentado en Barrica 2014

(nr 4202, 99 kr). Fast sortiment

 

Rueda och verdejo

Rueda ligger cirka två timmars bildfärd, nordväst från Madrid. I Rueda är det i huvudsak vitt vin som gäller, särskilt på druvan verdejo och en liten del sauvignon blanc och viura. Verdejo är härligt krispig och fräsch med smaker av mandel, vit persika, aprikos, fånkål och mineralsälta. Goda att dricka unga, men vinner på lagring.

Prova:

Bodegas Nilo Bianca Verdejo 2014

(nr 75677, 125 kr) Beställning, om 6 viner.

 

Valdeorras och godello

Vi tar oss norrut igen, denna gång till Galicien, nära gränsen till Portugal. Här ligger den lilla regionen Valdeorras. Troligtvis är den det första odlingsområdet i Galicien. Här odlas också en del mencia, garnacha och tempranillo. Fast först och främst är det lokala godello som dominerar. En grön druva, med fylliga smaker av grapefrukt, persika, nötter och mineral. Ett vin som vinner på lagring.

Prova:

Godeval Cepas Vellas 2014

(nr 6700, 119 kr. Fast sortiment

 

Rias Baixas och albariño

Albariño är ännu en viktig druva i Galicien, särskilt i distriktet Rias Biaxas. I Portugal är det också en druva stor betydelse. Där går den under namnet alvarinho.

Albariño har hög syra och pigga smaker av citron, lime, gula äpplen, mineral och örter. Som skräddarsytt till den inhemska maten, som framför allt kommer från havet.

Prova:

Pazo de Señorans Albariño 2014

(nr 71207, 179 kr). Beställning

 

Idag får ni följa med på en liten vinresa genom olika regioner i Spanien. På plats provar vi de inhemska druvorna. Både vitt och rött. Vi tar till och med en tur till Mallorca. Vin finns överallt som sagt.

Bierzo och mencia

Bierzo heter vinområdet, i nordvästra Spanien, som fått sin namn från den romerska staden Bergium. Ett namn som betyder bergigt, precis som Bierzo. Här planteras vinrankor på terrasser längs med bergen, framför allt med den blå druvan mencia. Den odlas bara i Spaniens norra delar. En egensinnig och karaktärsfull druva med hög syra och friska tanniner. Frukten går åt det lite blommiga hållet, med smaker som viol, plommon, körsbär, torkade örter, peppar och lakrits.

Prova:

Bodegas Mengoba Menciá de Espanillo 2013

(nr 92921, 229 kr) Tillfälligt släpp i oktober.

 

Madrid och garnacha

Madrid är inte bara Spaniens huvudstad. Det är också en vindistrikt, där framför allt garnacha och det vita vinerna på albillo och macabeo produceras. Garnacha, eller grenache som den också heter, odlas över hela världen. I Madrid blir den lite extra. Den sydvästra delen av distriktet, står för 50 procent av den totala produktionen. Tack vare ett extremt klimat, med heta somrar och kalla vintrar och nästan inget regn, får druvorna kämpa ordentligt. Vinerna blir ofta friska och saftiga, tanninerna är strama och frukten går åt mogna jordgubbar, tranbär, lingon som toppats med mineraler och krossade stenar.

Prova:

La Bruja de Rozas Comando G 2014

(nr 90271, 199 kr) Tillfällig släpp i februari.

 

Manchuela och bobal

Manchuela är ett odlingsområde i Spaniens mitt, västerut. Tidigare ingick det i ett ännu större område, La Mancha, men är sedan 1982 ett eget vindistrikt. Det är dock omringat av tre andra distrikt. La Mancha som ligger västerut, Jumilla i söder och Utiel-Requena i öst. Här odlas både blå och gröna druvorna. Den blå bobal dominerar, en inhemsk druva som har fått mer och mer uppmärksamhet de senaste åren. Med all rätt. Den är tålig och klarar extremt väder och sjukdomar. Och så smakar den bra också. Typiskt för bobal än bra syra, peppriga inslag och inslag av vildhallon, björnbär och plommon.

Prova:

Bodegas y Vinedos Ponce 2013

(nr 99337, 179 kr) Tillfälligt släpp i somras. 2014 ligger numera i BS.

 

Mallorca och callet

Mallorca och sol. Mallorca och stränder. Mallorca och lokala viner. Finns det? Ja visst! Mallorca kan skryta med flera lokala druvor, som enbart odlas på ön. Namnen är också lokala; callet, manto negro, fogoneu, premsal blanc, gorgollassa och moll. Sverige svämmar inte över med viner från Mallis, men det ligger faktiskt några i beställningssortimentet. Dues är en fin introduktion från en av de äldsta firmorna på ön, José Ferrer. Callet betyder svart på mallorcanska. En bra beskrivning på en lite rustik druva med smak av mörka och röda bär, stadiga tanniner och pigg syra.

 

Prova:

Dues Sirah Callet 2011

(nr 70370, 125 kr) Beställning. Innehåller 50 % sirah, 50 % callet

 

Det gröna Spanien

Rioja och viura

Vi kom till Rioja ändå. Fast vad vore en spansk vinresa utan ett besök i landets mest kända område? Vi ska däremot inte prova vare sig crianza eller reserva. Utan viura. En grön druva som har sitt ursprung i Spanien. Givetvis har den en synonym också; macabeo. Ett mer vanligt namn, när den används inom Cava-produktion. I Rioja ingår den i de vita vinerna, som många väljer att ge lite extra kraft genom lagring på fat. Viura är frisk, kryddig och lätt fruktig i stilen.

Prova:

Campillo Blaco Fermentado en Barrica 2014

(nr 4202, 99 kr). Fast sortiment

 

Rueda och verdejo

Rueda ligger cirka två timmars bildfärd, nordväst från Madrid. I Rueda är det i huvudsak vitt vin som gäller, särskilt på druvan verdejo och en liten del sauvignon blanc och viura. Verdejo är härligt krispig och fräsch med smaker av mandel, vit persika, aprikos, fånkål och mineralsälta. Goda att dricka unga, men vinner på lagring.

Prova:

Bodegas Nilo Bianca Verdejo 2014

(nr 75677, 125 kr) Beställning, om 6 viner.

 

Valdeorras och godello

Vi tar oss norrut igen, denna gång till Galicien, nära gränsen till Portugal. Här ligger den lilla regionen Valdeorras. Troligtvis är den det första odlingsområdet i Galicien. Här odlas också en del mencia, garnacha och tempranillo. Fast först och främst är det lokala godello som dominerar. En grön druva, med fylliga smaker av grapefrukt, persika, nötter och mineral. Ett vin som vinner på lagring.

Prova:

Godeval Cepas Vellas 2014

(nr 6700, 119 kr. Fast sortiment

 

Rias Baixas och albariño

Albariño är ännu en viktig druva i Galicien, särskilt i distriktet Rias Biaxas. I Portugal är det också en druva stor betydelse. Där går den under namnet alvarinho.

Albariño har hög syra och pigga smaker av citron, lime, gula äpplen, mineral och örter. Som skräddarsytt till den inhemska maten, som framför allt kommer från havet.

Prova:

Pazo de Señorans Albariño 2014

(nr 71207, 179 kr). Beställning