2016-01-16 06:00

2016-01-16 06:00

Unga vingården Finca Rio Negro bjuder på vitt och rött

SPANIEN: 1 000 meter över havet i Kastilien-La Mancha

La Mancha. Det spanska ordet för fläck. Men knappast en blind fläck på kartan. Kastilien-La Mancha, är en så kallad autonom region i centrala Spanien. En av de större regionerna i landet.

En autonom region är ett område som har ett eget självstyre. Området kan styra och ställa det mesta, utom försvar och utrikespolitik.

Finland har en autonom region; Åland. Danmark har Färöarna och Grönland.

Castilla-La Mancha, som den heter på spanska, upptar större delen av Spaniens mitt. Andalusien, Extremadura, Kastilien och Leon, Murcia, Madrid och Valencia är andra regionerna som omringar Castilla-La Mancha,

Huvudstaden heter Toledo, som också är en av regionens fem provinser.

Låter det rörigt? Låt oss fokusera på innehållet i denna autonoma region istället. Att den är autonom är nämligen inte alls lika känt som dess väderkvarnar och romanen Don Quijote. Och så har vi vinet. Så klart. Det vore inte en spansk region, om inte vinet hade en stor roll.

1 000 meter över havet

Vårt mål är vingården Finca Rio Negro, som ligger i provinsen Guadalajara. Vinos de altura står det på vingårdens hemsida. Höghöjdsviner, blir den svenska översättningen. Närmare bestämt 1 000 meter över havet. Här är 42 hektar planterade med vinrankor. Den större delen består av tempranillo - en av Spaniens stora blå druvor. Den vanligaste i Rioja och Ribera del Duero. Mer internationella syrah, cabernet sauvignon och merlot är också planterade och ingår i alla de röda vinerna. Alla druvor handskördas.

Sval vind

Vägen dit kantas av skogar, kullar, berg och vinrankor. När vi går ur bilen, möts vi av en sval vind. Den spanska vintern kan också vara kall och bitig. Särskilt 1000 meter över havet. Vi tas emot av Victor Fuentes, en av ägarna till Finca Rio Negro. Han tar med oss på en tur runt gården, som grundades så sent som slutet på 90-talet. 2006 började man producera de första vinerna. I dag framställs ett vitt och två röda.

Vi blickar ut över vingårdarna, där man även experimenterar med druvor som viognier och petit verdot. Två druvor som inte är särskilt vanliga i Spanien. Den som trivs bäst här är däremot gewürztraminer. En grön druva, med ursprung i Alsace. Den odlas även i Alto Adige, norra Italien. Det är den klonen av gewürztraminer som man valt att odla här.

Krämigt och friskt

Finca Rio Negros Gewuztraminer är det första vinet i vår provning. Vi får äntligen sätta oss vid en varm och sprakade brasa, tillsammans med vinglas och fat med skinka, ost och chorizo. Ingen vinprovning i Spanien utan tilltugg. Den spanska hårdosten manchego kommer faktiskt från La Mancha och har fått sitt namn från regionen. En ost med fin sälta och lätt nötig smak.

Det vita vinet är krämigt och friskt. Här finns också fruktiga toner av päron, äpplen och aprikos. Ordet gewuz, härstammar från tyskans krydda. Så viner på gewürztraminer bjuder alltid på en liten kryddighet. Här i form av både svart- och vitpeppar. Ett elegant vitt till rätter av vit fisk och skaldjur.

Saftigt och ungt

Vin nummer två har fått namnet 922, som syftar på höjden över havet. Det är en blend på 85 procent tempranillo och 15 procent syrah.

Ett saftigt och ungt vin, med läskande röd frukt och smak av vildhallon, granatäpplen, plommon och skogsbär. Det passar perfekt till de salta och lite feta tilltuggen.

Vinet har lagrats på både franska och amerikanska ekfat.

Frisk frukt och rena toner

Vi går över till det sista vinet, Finca Rio Negro. Firmans toppvin, som finns att köpa via beställningssortimentet.

Finca Rio Negro 2011

(nr 71021, 179 kr st, säljes i hela kollin om 6 flaskor)

Det är en modern blend, med frisk frukt och rena toner av plommon, björnbär, mineral och pigg syra. Faten är fint integrerade och ger vinet ett trevlig kryddighet och balanserad kraft. Lagring har skett på både franska och amerikanska fat.

Blenden består av 60 procent tempranillo, 15 procent merlot, 15 procent syrah och 10 procent cabernet sauvignon.

Årgång 2011 var ett varmt och torrt år i regionen.

Produktionen ligger på cirka 75 000 flaskor året.

Går att lagra

Victor Fuentes öppnar även 2009 för oss. En årgång han själv var väldigt nöjd med. Det har fått fina mognadstoner i form av ceder, sandelträ, lite tobak tillsammans med den röda, lena frukten. Ett tydligt tecken på att Finca Rio Negro går att lagra några år, för den som har tålamod.

Historia och elegans

Efter en vinprovning, vankas det alltid mat. Ett bord dukas upp med viltkött från området. Spanska kroketter med ostfyllning. Mer chark, mer ost... Och lite mer vin. Det behövs i blåsten och de höga höjderna. Två faktorer som också gör vinerna friska och svala. Under sommaren är det nämligen extremt torrt och varmt i området. Vi känner oss också varma, efter en lång spansk lunch och röda viner.

Det är dags att lämna Finca Rio Negro för nästa vingård. Vi färdas över kullar och berg, kantade med väderkvarnar vars vingar snurrar runt, runt i den spanska blåsten. Vi förstår var Don Quijote fick sin inspiration ifrån. Vi förstår också varför man odlar vin här. Blåsten för med sig både historia och elegans.

En autonom region är ett område som har ett eget självstyre. Området kan styra och ställa det mesta, utom försvar och utrikespolitik.

Finland har en autonom region; Åland. Danmark har Färöarna och Grönland.

Castilla-La Mancha, som den heter på spanska, upptar större delen av Spaniens mitt. Andalusien, Extremadura, Kastilien och Leon, Murcia, Madrid och Valencia är andra regionerna som omringar Castilla-La Mancha,

Huvudstaden heter Toledo, som också är en av regionens fem provinser.

Låter det rörigt? Låt oss fokusera på innehållet i denna autonoma region istället. Att den är autonom är nämligen inte alls lika känt som dess väderkvarnar och romanen Don Quijote. Och så har vi vinet. Så klart. Det vore inte en spansk region, om inte vinet hade en stor roll.

1 000 meter över havet

Vårt mål är vingården Finca Rio Negro, som ligger i provinsen Guadalajara. Vinos de altura står det på vingårdens hemsida. Höghöjdsviner, blir den svenska översättningen. Närmare bestämt 1 000 meter över havet. Här är 42 hektar planterade med vinrankor. Den större delen består av tempranillo - en av Spaniens stora blå druvor. Den vanligaste i Rioja och Ribera del Duero. Mer internationella syrah, cabernet sauvignon och merlot är också planterade och ingår i alla de röda vinerna. Alla druvor handskördas.

Sval vind

Vägen dit kantas av skogar, kullar, berg och vinrankor. När vi går ur bilen, möts vi av en sval vind. Den spanska vintern kan också vara kall och bitig. Särskilt 1000 meter över havet. Vi tas emot av Victor Fuentes, en av ägarna till Finca Rio Negro. Han tar med oss på en tur runt gården, som grundades så sent som slutet på 90-talet. 2006 började man producera de första vinerna. I dag framställs ett vitt och två röda.

Vi blickar ut över vingårdarna, där man även experimenterar med druvor som viognier och petit verdot. Två druvor som inte är särskilt vanliga i Spanien. Den som trivs bäst här är däremot gewürztraminer. En grön druva, med ursprung i Alsace. Den odlas även i Alto Adige, norra Italien. Det är den klonen av gewürztraminer som man valt att odla här.

Krämigt och friskt

Finca Rio Negros Gewuztraminer är det första vinet i vår provning. Vi får äntligen sätta oss vid en varm och sprakade brasa, tillsammans med vinglas och fat med skinka, ost och chorizo. Ingen vinprovning i Spanien utan tilltugg. Den spanska hårdosten manchego kommer faktiskt från La Mancha och har fått sitt namn från regionen. En ost med fin sälta och lätt nötig smak.

Det vita vinet är krämigt och friskt. Här finns också fruktiga toner av päron, äpplen och aprikos. Ordet gewuz, härstammar från tyskans krydda. Så viner på gewürztraminer bjuder alltid på en liten kryddighet. Här i form av både svart- och vitpeppar. Ett elegant vitt till rätter av vit fisk och skaldjur.

Saftigt och ungt

Vin nummer två har fått namnet 922, som syftar på höjden över havet. Det är en blend på 85 procent tempranillo och 15 procent syrah.

Ett saftigt och ungt vin, med läskande röd frukt och smak av vildhallon, granatäpplen, plommon och skogsbär. Det passar perfekt till de salta och lite feta tilltuggen.

Vinet har lagrats på både franska och amerikanska ekfat.

Frisk frukt och rena toner

Vi går över till det sista vinet, Finca Rio Negro. Firmans toppvin, som finns att köpa via beställningssortimentet.

Finca Rio Negro 2011

(nr 71021, 179 kr st, säljes i hela kollin om 6 flaskor)

Det är en modern blend, med frisk frukt och rena toner av plommon, björnbär, mineral och pigg syra. Faten är fint integrerade och ger vinet ett trevlig kryddighet och balanserad kraft. Lagring har skett på både franska och amerikanska fat.

Blenden består av 60 procent tempranillo, 15 procent merlot, 15 procent syrah och 10 procent cabernet sauvignon.

Årgång 2011 var ett varmt och torrt år i regionen.

Produktionen ligger på cirka 75 000 flaskor året.

Går att lagra

Victor Fuentes öppnar även 2009 för oss. En årgång han själv var väldigt nöjd med. Det har fått fina mognadstoner i form av ceder, sandelträ, lite tobak tillsammans med den röda, lena frukten. Ett tydligt tecken på att Finca Rio Negro går att lagra några år, för den som har tålamod.

Historia och elegans

Efter en vinprovning, vankas det alltid mat. Ett bord dukas upp med viltkött från området. Spanska kroketter med ostfyllning. Mer chark, mer ost... Och lite mer vin. Det behövs i blåsten och de höga höjderna. Två faktorer som också gör vinerna friska och svala. Under sommaren är det nämligen extremt torrt och varmt i området. Vi känner oss också varma, efter en lång spansk lunch och röda viner.

Det är dags att lämna Finca Rio Negro för nästa vingård. Vi färdas över kullar och berg, kantade med väderkvarnar vars vingar snurrar runt, runt i den spanska blåsten. Vi förstår var Don Quijote fick sin inspiration ifrån. Vi förstår också varför man odlar vin här. Blåsten för med sig både historia och elegans.

  • Sofia Ander