2015-12-19 06:00

2015-12-19 06:00

Kluckande klappar - det lackar mot jul

MAT&DRYCK: Ge bort en smakupplevelse

Att köpa julklappar kan vara svårt. Särskilt då det är något av ett måste. Faktiskt så byter vi många av våra paket, så fort butikerna har öppnat igen efter helgerna. Varför inte köpa något man kan förbruka istället. En upplevelse. En flaska vin till exempel.

I läsande stund är det bara fem dagar kvar till jul. I år igen. Tiden går fort, alldeles för fort. Jultiden borde egentligen vara en stund av lugn och njutning. Tillsammans med familjen och gott i både glas och på tallrik. Istället blir det lätt en stressig tid, med alltför många måsten.

Jag kan i alla fall hjälpa till med några julklappstips. Kluckande sådana, så klart. Mina val finns i de flesta butiker. Det ska gå snabbt och vara enkelt att köpa hårda paket.

Till Amarone-älskaren

Amarone-djungeln är stor och snårig. Och bjuder på många fällor. Köp en klassiker, till din vän eller släkting som älskar Amarone. Masi är en av de bästa firmorna i hela Venetien. En familjefirma, med lång historia där kvalité betyder allt. Deras viner är strama, friska och präglas av en fin, balanserad sötma. Egenskaper som inte alla viner från distriktet besitter.

Slå till på Masi Amarone Costasera 2011 (nr 2345, 289 kr)

Till den nyfikne

Har du en släkting som är något av en vinnörd och alltid är på jakt efter nya smaker och vintyper. Här är vinet! Ett vitt vin, från spännande regionen Etna på Sicilien. Där görs i huvudsak röda viner på två inhemska druvor: nerello mascalese och cappuccio. Det finns vitt på Etna också. Fast Cuiri är faktiskt gjort på enbart nerello mascalese! Då färgen sitter i druvans skal, tar man helt enkelt bort skalen vid pressningen av frukten. Ett spännande och hett vin! Släpptes i början på december och finns kvar i flera butiker.

Cuiri Terrazze dell’Etna 2013 (nr 92920, 159 kr)

Till den som tycker storleken har betydelse

Magnum är det bästa formatet för vin som ska lagras. Större flaska, betyder mer utrymme för vinet att utvecklas - sakta med säkert. Vila Santa från Portugal har funnits länge på vår svenska marknad. Ett pålitligt vin och framför allt en pålitlig producent, som alltid levererar. Dessvärre har Portugal, som vinland, svårt att hävda sig bland nya vinstilar och vinområden som dyker upp. Vi ska inte glömma det hederliga och genuina.

Vinet är gjort på nästan enbart inhemska druvor, som har mycket kraft och smak. Gott att dricka i dag, men ännu bättre om 5-10 år.

Vila Santa Reserva 2012 (nr 12507, 199 kr, för 1500 ml)

Till den som gillar kött och rött

Argentina är det förlovade köttlandet, där det är legitimt att äta kött till frukost och mitt i natten. När omvärlden drar ner på sin köttkonsumtion, grillar de vidare och sköljer ner biffarna med malbec. Landets nationaldruva, som urpsrungligen kommer från Frankrike. I Argentina trivs malbec ännu bättre. Här finns ju både solen och köttet! Mitt tips släpptes i slutet på november, men finns i flertalet butiker.

Alpamanta Estate Malbec 2011 (nr 90031, 199 kr)

Till den miljömedvetne

Det är inte lätt att hitta motsatsen till ett rejält köttvin; alltså ett veganvin. Men denna ekologiska Chateauneuf-du-Pape är åtminstone en bit på väg. Vinet kommer från familjefirman Alain Jaime & Fils, som är helt ekologiskt certifierade. Familjen äger flera vingårdar i södra Rhone, särskilt i Chateauneuf-du-Pape. Domaine Grand Veneur ligger i fast sortiment sedan i höstas och finns att få tag på i många butiker. Ett givet val, till den som föredrar ekologiska produkter och gärna dricker goda röda viner.

Chateauneuf-du-Pape. Domaine Grand Veneur (nr 2845, 255 kr)

Till den smörige

Smör är gott. Både i vin och mat. I väl avvägda doser. När jag tänker smöriga viner, finns det bara en druva som smörar mig. Och det är chardonnay. Med lite ekfatslagring, kan chardonnay plocka upp smaker av rostat bröd, nougat och det där smöret. Givet till rätter med ljust kött, fågel och fetare fiskar. Självfallet med en gräddig sås eller brynt smör.

I det fasta sortimentet ligger en finfin chardonnay från Saint-Aubin i Bourgogne. Den lanserades i början på december och finns även på halvflaska. Smöra för släktingen. Ge bort en elegant och fyllig chardonnay.

Saint-Aubin Vieilles Vignes 2014 (nr 5569, 199 kr)

Till den söte

Sött vin är något som alla älskar, men aldrig köper. Och tyvärr sällan dricker. Fast visst är det gott när man väl blir bjuden? Moulin Touchais är ett traditionsbundet vinhus, som enbart gör söta viner. Dock inte jättesöta. Här är det balans och sans som gäller. Huvuddruvan heter chenin blanc, som har en fin naturlig syra. Detta ger friska och rena söta viner, som passar perfekt till grönmögelostar och paj med stenfrukter. Eller lagra vinet i sekel, Moulin klarar det.

Moulin Touchas 2001 (nr 4196, 229 kr)

Till den som bubblar mycket

Jultider innebär också bubbeltider. Passa på att ordna med julklappen och nyårspresenten redan nu. En flaska champagne är inget man springer och köper dagligen. Extra uppskattat att få, med andra ord. Jag har valt ut två favoriter, som ska finnas i de flesta Systembolagsbutiker.

Collin-Guillaume 2008 (nr 2265, 359 kr)

En elegant och stram champagne, som är tillgänglig i dag fast ännu bättre om några år. 2008 är toppår i Champagne. Vinerna har frisk syra och fin struktur. Lämpade för lagring alltså. En fin champagne att ge bort, för den som har tålamod att spara flaskan. För den ivrige, så kan jag avslöja att den är väldigt god och tillgänglig redan i dag. Innehåll: 60 procent chardonnay och 40 procent pinot noir.


Vve Fourny & Fils Blanc de Blanc Brut Premier Cru
(nr 2739, 259 kr)

Av de champagner i den något lägre prisklassen, är denna nog den allra bästa. Den är torr, frisk och krämig med toner av rostat bröd, äpplen och citrus. Blanc de Blancs står för 100 procent chardonnay. Finns i de flesta butiker. Passa på att köpa en flaska till dig själv också. Det finns alltid tillfälle för bubbel. Och för att bubbla.

I läsande stund är det bara fem dagar kvar till jul. I år igen. Tiden går fort, alldeles för fort. Jultiden borde egentligen vara en stund av lugn och njutning. Tillsammans med familjen och gott i både glas och på tallrik. Istället blir det lätt en stressig tid, med alltför många måsten.

Jag kan i alla fall hjälpa till med några julklappstips. Kluckande sådana, så klart. Mina val finns i de flesta butiker. Det ska gå snabbt och vara enkelt att köpa hårda paket.

Till Amarone-älskaren

Amarone-djungeln är stor och snårig. Och bjuder på många fällor. Köp en klassiker, till din vän eller släkting som älskar Amarone. Masi är en av de bästa firmorna i hela Venetien. En familjefirma, med lång historia där kvalité betyder allt. Deras viner är strama, friska och präglas av en fin, balanserad sötma. Egenskaper som inte alla viner från distriktet besitter.

Slå till på Masi Amarone Costasera 2011 (nr 2345, 289 kr)

Till den nyfikne

Har du en släkting som är något av en vinnörd och alltid är på jakt efter nya smaker och vintyper. Här är vinet! Ett vitt vin, från spännande regionen Etna på Sicilien. Där görs i huvudsak röda viner på två inhemska druvor: nerello mascalese och cappuccio. Det finns vitt på Etna också. Fast Cuiri är faktiskt gjort på enbart nerello mascalese! Då färgen sitter i druvans skal, tar man helt enkelt bort skalen vid pressningen av frukten. Ett spännande och hett vin! Släpptes i början på december och finns kvar i flera butiker.

Cuiri Terrazze dell’Etna 2013 (nr 92920, 159 kr)

Till den som tycker storleken har betydelse

Magnum är det bästa formatet för vin som ska lagras. Större flaska, betyder mer utrymme för vinet att utvecklas - sakta med säkert. Vila Santa från Portugal har funnits länge på vår svenska marknad. Ett pålitligt vin och framför allt en pålitlig producent, som alltid levererar. Dessvärre har Portugal, som vinland, svårt att hävda sig bland nya vinstilar och vinområden som dyker upp. Vi ska inte glömma det hederliga och genuina.

Vinet är gjort på nästan enbart inhemska druvor, som har mycket kraft och smak. Gott att dricka i dag, men ännu bättre om 5-10 år.

Vila Santa Reserva 2012 (nr 12507, 199 kr, för 1500 ml)

Till den som gillar kött och rött

Argentina är det förlovade köttlandet, där det är legitimt att äta kött till frukost och mitt i natten. När omvärlden drar ner på sin köttkonsumtion, grillar de vidare och sköljer ner biffarna med malbec. Landets nationaldruva, som urpsrungligen kommer från Frankrike. I Argentina trivs malbec ännu bättre. Här finns ju både solen och köttet! Mitt tips släpptes i slutet på november, men finns i flertalet butiker.

Alpamanta Estate Malbec 2011 (nr 90031, 199 kr)

Till den miljömedvetne

Det är inte lätt att hitta motsatsen till ett rejält köttvin; alltså ett veganvin. Men denna ekologiska Chateauneuf-du-Pape är åtminstone en bit på väg. Vinet kommer från familjefirman Alain Jaime & Fils, som är helt ekologiskt certifierade. Familjen äger flera vingårdar i södra Rhone, särskilt i Chateauneuf-du-Pape. Domaine Grand Veneur ligger i fast sortiment sedan i höstas och finns att få tag på i många butiker. Ett givet val, till den som föredrar ekologiska produkter och gärna dricker goda röda viner.

Chateauneuf-du-Pape. Domaine Grand Veneur (nr 2845, 255 kr)

Till den smörige

Smör är gott. Både i vin och mat. I väl avvägda doser. När jag tänker smöriga viner, finns det bara en druva som smörar mig. Och det är chardonnay. Med lite ekfatslagring, kan chardonnay plocka upp smaker av rostat bröd, nougat och det där smöret. Givet till rätter med ljust kött, fågel och fetare fiskar. Självfallet med en gräddig sås eller brynt smör.

I det fasta sortimentet ligger en finfin chardonnay från Saint-Aubin i Bourgogne. Den lanserades i början på december och finns även på halvflaska. Smöra för släktingen. Ge bort en elegant och fyllig chardonnay.

Saint-Aubin Vieilles Vignes 2014 (nr 5569, 199 kr)

Till den söte

Sött vin är något som alla älskar, men aldrig köper. Och tyvärr sällan dricker. Fast visst är det gott när man väl blir bjuden? Moulin Touchais är ett traditionsbundet vinhus, som enbart gör söta viner. Dock inte jättesöta. Här är det balans och sans som gäller. Huvuddruvan heter chenin blanc, som har en fin naturlig syra. Detta ger friska och rena söta viner, som passar perfekt till grönmögelostar och paj med stenfrukter. Eller lagra vinet i sekel, Moulin klarar det.

Moulin Touchas 2001 (nr 4196, 229 kr)

Till den som bubblar mycket

Jultider innebär också bubbeltider. Passa på att ordna med julklappen och nyårspresenten redan nu. En flaska champagne är inget man springer och köper dagligen. Extra uppskattat att få, med andra ord. Jag har valt ut två favoriter, som ska finnas i de flesta Systembolagsbutiker.

Collin-Guillaume 2008 (nr 2265, 359 kr)

En elegant och stram champagne, som är tillgänglig i dag fast ännu bättre om några år. 2008 är toppår i Champagne. Vinerna har frisk syra och fin struktur. Lämpade för lagring alltså. En fin champagne att ge bort, för den som har tålamod att spara flaskan. För den ivrige, så kan jag avslöja att den är väldigt god och tillgänglig redan i dag. Innehåll: 60 procent chardonnay och 40 procent pinot noir.


Vve Fourny & Fils Blanc de Blanc Brut Premier Cru
(nr 2739, 259 kr)

Av de champagner i den något lägre prisklassen, är denna nog den allra bästa. Den är torr, frisk och krämig med toner av rostat bröd, äpplen och citrus. Blanc de Blancs står för 100 procent chardonnay. Finns i de flesta butiker. Passa på att köpa en flaska till dig själv också. Det finns alltid tillfälle för bubbel. Och för att bubbla.

  • Sofia Ander