2017-07-27 06:00

2017-07-27 06:00

Recept till somrig lunch

MAT & DRYCK

Rödbetor med fetaost

Fem portioner

5–7 rödbetor

smulad fetaost

lite flingsalt

lite olja

basilikablad

Så här gör man: Borsta rödbetorna rena. Skär av det mesta av blasten men inte allt. Rödbetor har mycket starkt färgämne. Är höljet oskadat färgar de inte. Lägg betorna i en kastrull och fyll på med saltat vatten, så att rödbetorna täcks. Koka betorna mjuka under lock. Späda sommarbetor blir klara på 15–20 minuter. Känn efter med en sticka.

Spola betorna i kallt vatten och gnid bort skalen. Dela dem och servera dem ljumma med krossad eller smulad fetaost. Skeda över lite olja och strö lite flingsalt över. Dekorera med basilikablad.

 

Fransk laxlåda

Fem-sex portioner

750 g laxfilé

¾ tsk salt

1½ purjolök

3 äpplen

3 ¾ dl grädde

3 tsk ljus dijonsenap

Så här gör man: Sätt ugnen på 225°. Skär laxen i ca 2x2 cm stora bitar. Krydda fisken med salt. Skiva purjolöken. Kärna ur och tärna äpplena. Lägg allt i en ugnssäker form. Blanda grädde och senap. Häll det i formen. Stek i mitten av ugnen ca 15 min.

Servera med nykokt potatis och grönsallad eller som Barbro med skalad skivad gurka och tomater.

 

Barbros goda bröd

Receptet fick Barbro för många år sedan av goda vännen Gertrud Bensow-Lööf men har omarbetat lite

Till två limpor

1 dryg liter vetemjöl

1 dl grahamsmjöl eller havregryn

1 paket torrjäst

1 msk salt

½ dl linfrö

1/2 dl solrosfrön

1 tsk anis

1 tsk fänkål

1 msk honung

2 msk olja

½ liter vatten

Så här gör man: Blanda alla torra ingredienserna och tillsätt honungen, oljan och vattnet som ska vara varmare än när man använder vanlig jäst, ca 40–45 grader. Arbeta degen smidig och låt den sedan jäsa en timme under handduk. Arbeta den sedan på nytt och dela den i två limpor (eller 1 limpa och 12 småfrallor). Låt bröden jäsa en halvtimme och sätt in dem några minuter i mycket het ugn, 275 ´°. Sänk värmen efter 5 minuter till 200° och låt bröden stå inne ytterligare 20 minuter.

 

Sagolikt god hallonpaj

till en paj

Fyllning:

750 g hallon

1,5 dl socker

1 msk potatismjöl

 

Pajdeg:

175 g smör

3 dl mjöl

1 dl socker

1 nypa salt

½ tsk bakpulver

Så här gör man fyllningen: Lägg hallonen i en ugnsfast form. Rör ihop socker 0ch potatismjöl och slå över bären.

... och pajdegen: Smält smöret i en kastrull. Rör i mjöl och socker utblandat med salt och bakpulver och klicka ut över hallonen. Grädda i 30 minuter i 175 graders ugnsvärme. Servera med vispad grädde eller vaniljsås. Barbro tar helt enkelt Ekströms färdiga vaniljsås som är utmärkt tycker hon.

Rödbetor med fetaost

Fem portioner

5–7 rödbetor

smulad fetaost

lite flingsalt

lite olja

basilikablad

Så här gör man: Borsta rödbetorna rena. Skär av det mesta av blasten men inte allt. Rödbetor har mycket starkt färgämne. Är höljet oskadat färgar de inte. Lägg betorna i en kastrull och fyll på med saltat vatten, så att rödbetorna täcks. Koka betorna mjuka under lock. Späda sommarbetor blir klara på 15–20 minuter. Känn efter med en sticka.

Spola betorna i kallt vatten och gnid bort skalen. Dela dem och servera dem ljumma med krossad eller smulad fetaost. Skeda över lite olja och strö lite flingsalt över. Dekorera med basilikablad.

 

Fransk laxlåda

Fem-sex portioner

750 g laxfilé

¾ tsk salt

1½ purjolök

3 äpplen

3 ¾ dl grädde

3 tsk ljus dijonsenap

Så här gör man: Sätt ugnen på 225°. Skär laxen i ca 2x2 cm stora bitar. Krydda fisken med salt. Skiva purjolöken. Kärna ur och tärna äpplena. Lägg allt i en ugnssäker form. Blanda grädde och senap. Häll det i formen. Stek i mitten av ugnen ca 15 min.

Servera med nykokt potatis och grönsallad eller som Barbro med skalad skivad gurka och tomater.

 

Barbros goda bröd

Receptet fick Barbro för många år sedan av goda vännen Gertrud Bensow-Lööf men har omarbetat lite

Till två limpor

1 dryg liter vetemjöl

1 dl grahamsmjöl eller havregryn

1 paket torrjäst

1 msk salt

½ dl linfrö

1/2 dl solrosfrön

1 tsk anis

1 tsk fänkål

1 msk honung

2 msk olja

½ liter vatten

Så här gör man: Blanda alla torra ingredienserna och tillsätt honungen, oljan och vattnet som ska vara varmare än när man använder vanlig jäst, ca 40–45 grader. Arbeta degen smidig och låt den sedan jäsa en timme under handduk. Arbeta den sedan på nytt och dela den i två limpor (eller 1 limpa och 12 småfrallor). Låt bröden jäsa en halvtimme och sätt in dem några minuter i mycket het ugn, 275 ´°. Sänk värmen efter 5 minuter till 200° och låt bröden stå inne ytterligare 20 minuter.

 

Sagolikt god hallonpaj

till en paj

Fyllning:

750 g hallon

1,5 dl socker

1 msk potatismjöl

 

Pajdeg:

175 g smör

3 dl mjöl

1 dl socker

1 nypa salt

½ tsk bakpulver

Så här gör man fyllningen: Lägg hallonen i en ugnsfast form. Rör ihop socker 0ch potatismjöl och slå över bären.

... och pajdegen: Smält smöret i en kastrull. Rör i mjöl och socker utblandat med salt och bakpulver och klicka ut över hallonen. Grädda i 30 minuter i 175 graders ugnsvärme. Servera med vispad grädde eller vaniljsås. Barbro tar helt enkelt Ekströms färdiga vaniljsås som är utmärkt tycker hon.