2016-07-23 06:00

2016-07-23 06:00

Jordgubbsbakelser från Tobol

RECEPT

Lördagens fruntimmersrecept kommer också från Gunnarskog, närmare bestämt från Tobol, en liten by högt och vackert belägen på sydvästsidan av Bergsjön.

Där var jag häromveckan på en väldigt trevlig lunch som avslutades med jättegoda jordgubbsbakelser. Huset i Tobol är ritat och tillhör Ingegerd och Hans Östholm med familj. Hans har även snickrat huset som på utsidan inte ser så stort ut, men som på insidan är ljust och förvånansvärt rymligt med många lustiga och praktiska detaljer. De läckra jordgubbsbakelserna är den perfekta sommarefterrätten!

 

Till 20–25 bakelser:

Mördegsbottnar:

200 g smör

5 dl vetemjöl

1/3 tsk bakpulver

1/2 dl socker

Fyllning:

3 dl crème fraiche

1 rågad msk vaniljsocker

1 dl siktat florsocker

Ovan fyllningen:

2 dl aprikosmarmelad + 2–3 msk vatten

Jordgubbar

Så här gör man bottnarna: Arbeta hastigt samman smör, mjöl, bakpulver och socker och tryck eller tumma ut degen i aluminiumformar.

Grädda bottnarna i 200 graders ugnsvärme i 20-25 minuter. Låt svalna.

... fyllningen: Rör under tiden samman crème fraiche med vaniljsocker och florsocker.

... och bakelserna: Fördela fyllningen i de kalla mördegsbottnarna. Skiva jordgubbarna och lägg ovanpå fyllningen. Rör ut aprikosmarmeladen med vattnet och skeda över jordgubbarna.

Andra årstider kan man förstås ta annan frukt, t ex bananer.

Där var jag häromveckan på en väldigt trevlig lunch som avslutades med jättegoda jordgubbsbakelser. Huset i Tobol är ritat och tillhör Ingegerd och Hans Östholm med familj. Hans har även snickrat huset som på utsidan inte ser så stort ut, men som på insidan är ljust och förvånansvärt rymligt med många lustiga och praktiska detaljer. De läckra jordgubbsbakelserna är den perfekta sommarefterrätten!

 

Till 20–25 bakelser:

Mördegsbottnar:

200 g smör

5 dl vetemjöl

1/3 tsk bakpulver

1/2 dl socker

Fyllning:

3 dl crème fraiche

1 rågad msk vaniljsocker

1 dl siktat florsocker

Ovan fyllningen:

2 dl aprikosmarmelad + 2–3 msk vatten

Jordgubbar

Så här gör man bottnarna: Arbeta hastigt samman smör, mjöl, bakpulver och socker och tryck eller tumma ut degen i aluminiumformar.

Grädda bottnarna i 200 graders ugnsvärme i 20-25 minuter. Låt svalna.

... fyllningen: Rör under tiden samman crème fraiche med vaniljsocker och florsocker.

... och bakelserna: Fördela fyllningen i de kalla mördegsbottnarna. Skiva jordgubbarna och lägg ovanpå fyllningen. Rör ut aprikosmarmeladen med vattnet och skeda över jordgubbarna.

Andra årstider kan man förstås ta annan frukt, t ex bananer.

  • Lena Sewall