2016-07-21 09:56

2016-07-21 09:57

Kanelkaka från Gårdsås

FRUNTIMMERSVECKAN

Veckans fruntimmersrecept kommer från Gunnarskog. Dagens kanelkaka har bakats av Anna-Märta Larsson, ordförande i Gunnarskogs hembygdsförening.

Det är en fantastiskt god och saftig kaka som Anna-Märta lagt upp på ett keramikfat av Arvikakeramikern Victor Axelsson (1928-1956). Nog det finaste fat av Victor Axelsson jag någonsin sett, och även den godaste kanelkaka jag någonsin ätit!

 

Till en kaka:

2 1/2 dl gräddfil

1 tsk bikarbonat

175 g smör

2 1/2 dl strösocker

2 ägg

4 1/2 dl vetemjöl

2 tsk vaniljsocker

1 tsk bakpulver

1/2 tsk salt

 

Fyllning:

1/2 dl strösocker blandat med 1 tsk kanel

 

Så här gör man: Blanda gräddfil och bikarbonat. Rör smör och socker vitt och pösigt. Tillsätt ett ägg i taget under omrörning.

Blanda vetemjöl med vaniljsocker, bakpulvret och saltet och rör ner blandningen i äggsmeten, omväxlande med gräddfilen.

Varva smet och fyllning i en smord och bröad form. Lägg ett lager fyllning överst på kakan. Grädda i 45 minuter i 175 grader.

Det är en fantastiskt god och saftig kaka som Anna-Märta lagt upp på ett keramikfat av Arvikakeramikern Victor Axelsson (1928-1956). Nog det finaste fat av Victor Axelsson jag någonsin sett, och även den godaste kanelkaka jag någonsin ätit!

 

Till en kaka:

2 1/2 dl gräddfil

1 tsk bikarbonat

175 g smör

2 1/2 dl strösocker

2 ägg

4 1/2 dl vetemjöl

2 tsk vaniljsocker

1 tsk bakpulver

1/2 tsk salt

 

Fyllning:

1/2 dl strösocker blandat med 1 tsk kanel

 

Så här gör man: Blanda gräddfil och bikarbonat. Rör smör och socker vitt och pösigt. Tillsätt ett ägg i taget under omrörning.

Blanda vetemjöl med vaniljsocker, bakpulvret och saltet och rör ner blandningen i äggsmeten, omväxlande med gräddfilen.

Varva smet och fyllning i en smord och bröad form. Lägg ett lager fyllning överst på kakan. Grädda i 45 minuter i 175 grader.