2017-07-24 06:00

2017-07-24 06:00

Somrig smörgåstårta till Kerstin och Kristina

MAT & DRYCK

I år avslutas fruntimmersveckan i dag, måndag.

Eftersom det inte känns alldeles rätt att inleda veckan med ett kaloririkt bakverk så låter jag fruntimmersveckan avslutas med den dekorativa och jättegoda smörgåstårta som mina husgrannar Petra Adolfsson och Erik Blomberg hade med sig hit till Ingersbyn i Gunnarskog förra sommaren. Det var Erik som skapat smörgåstårtan som är enkel att göra och som sagt mycket dekorativ och väldigt god.

 

 

Smörgåstårta till 6–8 personer:

4 halvor Hönökaka

 

Fyllning:

Ca 400–500 g rökt skinka, t ex rökt bog i bit.

Alternativt 400–500 g varmrökt lax

Finhackad lök, t ex 1 gul lök eller 1/2 purjolök

Ca 1 dl majonnäs, gärna Hellmans

Ca 1 dl crème fraîche

Saften av 1/2 citron

Salt och svartpeppar

 

Garnering:

4 skivade kokta ägg

Gräslök

 

 

Så här gör man: Mixa eller finhacka skinkan, alternativt mosa laxen med en gaffel. Blanda ihop alla ingredienser. Smaka av med salt och peppar

Mängden majonnäs och crème fraîche kan anpassas efter hur smetig fyllning man önskar.

Lägg två halvor Hönökaka mot varandra så de bildar en rund botten.

Bred över all fyllning. Lägg de två andra halvorna som ett lock ovanpå fyllningen. Bred ett tunt lager majonnäs ovanpå locket.

Täck hela locket med skivade kokta ägg och garnera med klippt gräslök.

 

Eftersom det inte känns alldeles rätt att inleda veckan med ett kaloririkt bakverk så låter jag fruntimmersveckan avslutas med den dekorativa och jättegoda smörgåstårta som mina husgrannar Petra Adolfsson och Erik Blomberg hade med sig hit till Ingersbyn i Gunnarskog förra sommaren. Det var Erik som skapat smörgåstårtan som är enkel att göra och som sagt mycket dekorativ och väldigt god.

 

 

Smörgåstårta till 6–8 personer:

4 halvor Hönökaka

 

Fyllning:

Ca 400–500 g rökt skinka, t ex rökt bog i bit.

Alternativt 400–500 g varmrökt lax

Finhackad lök, t ex 1 gul lök eller 1/2 purjolök

Ca 1 dl majonnäs, gärna Hellmans

Ca 1 dl crème fraîche

Saften av 1/2 citron

Salt och svartpeppar

 

Garnering:

4 skivade kokta ägg

Gräslök

 

 

Så här gör man: Mixa eller finhacka skinkan, alternativt mosa laxen med en gaffel. Blanda ihop alla ingredienser. Smaka av med salt och peppar

Mängden majonnäs och crème fraîche kan anpassas efter hur smetig fyllning man önskar.

Lägg två halvor Hönökaka mot varandra så de bildar en rund botten.

Bred över all fyllning. Lägg de två andra halvorna som ett lock ovanpå fyllningen. Bred ett tunt lager majonnäs ovanpå locket.

Täck hela locket med skivade kokta ägg och garnera med klippt gräslök.